Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην δίνη του κορωνοϊού η Ευρώπη - Προς ολικό lockdown η Αυστρία - Εφιάλτης στα νοσοκομεία της Γερμανίας

Στην δίνη του κορωνοϊού η Ευρώπη - Προς ολικό lockdown η Αυστρία - Εφιάλτης στα νοσοκομεία της Γερμανίας
Η Σλοβακία γίνεται επισήμως η δεύτερη χώρα παγκοσμίως που βάζει σε lockdown τους ανεμβολίαστους πολίτες της.
Σχετικά Άρθρα

Σε αυστηροποίηση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους προχωρούν χώρες της ΕΕ με σκοπό το χτίσιμο υψηλού τείχους προστασίας απέναντι στη σαρωτική επέλαση του νέου κύματος πανδημίας.
Μετά την Αυστρία που επέβαλε ολικό lockdown για ανεμβολίαστους, Γερμανία, Τσεχία και Εσθονία υιοθετούν παρόμοιο πολιτικό «μοντέλο» αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.
Η Αυστρία εν μέσω αύξησης κρουσμάτων και εισαγωγών στις ΜΕΘ, εφάρμοσε σχέδιο lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούν να κυκλοφορούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμη δεν θα μπορούν να βγαίνουν από τις κατοικίες τους παρά μόνο για λόγους εργασίας, για να προμηθευθούν τα απαραίτητα και για σωματική άσκηση.
Η τσεχική κυβέρνηση ενέκρινε τα σχέδια να επιτρέπεται από τη Δευτέρα η είσοδος σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες υπηρεσίες μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ή έχουν αναρρώσει από την ασθένεια τους τελευταίους έξι μήνες.
Την ίδια ώρα, η Σλοβακία θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλειών που ασκούν πιέσεις στο υγειονομικό σύστημα.
Σε χώρες όπως είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Λετονία και Τσεχία όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά αντιεμβολιαστών στη γηραιά ήπειρο, αναμένεται να υπάρξουν ανάλογα μέτρα.
Η Ολλανδία επανήλθε σε lockdown στη χώρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού.
Οι πολίτες καλούνται να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις.
Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα «μη απαραίτητα» καταστήματα θα κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Merkel: Προχωράμε σε νέα μέτρα για τον κορωνοϊό γιατί η κατάσταση είναι δραματική στη Γερμανία

«Η Γερμανία βρίσκεται σε αληθινά σοβαρή κατάσταση.
Η κατάσταση είναι δραματική.
Είναι ο καιρός να δράσουμε», δήλωσε η Καγκελάριος Merkel μετά τη συνεδρίαση με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων και ζήτησε «μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια».

Για μία ακόμη φορά, κάλεσε τους αναποφάσιστους να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, τονίζοντας ότι «θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση, αν το εμβολιαστικό κενό δεν ήταν τόσο μεγάλο».
Έπειτα από πολύωρη διαβούλευση, ομοσπονδία και κρατίδια αποφάσισαν απόψε μεταξύ άλλων τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και κέντρα αποκατάστασης ασθενών, οι οποίοι παράλληλα θα λάβουν και έκτακτο επίδομα ως αναγνώριση της προσφοράς τους.
«Νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό», σχολίασε ο υποψήφιος Καγκελάριος O. Scholz και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «είναι πλέον εφικτό κάτι το οποίο πριν από έξι μήνες ήταν αδιανόητο».
Κατά τα άλλα, όπως είχε καταστήσει σαφές ότι επεδίωκε η Merkel, συνδέεται πλέον ο αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία με τα μέτρα που μπορεί να λάβει μια κρατιδιακή κυβέρνηση: αν οι εισαγωγές ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών είναι τρεις, εφαρμόζεται γενικός Κανόνας 2G, για περιορισμό της πρόσβασης σε χώρους και υπηρεσίες μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή αναρρώσει από αυτήν.
Αν οι εισαγωγές φθάσουν τις έξι, τότε εφαρμόζεται ο Κανόνας 2G+, όπου και οι εμβολιασμένοι και οι αναρρώσαντες υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ.
Περιορισμοί επαφών θα επιβάλλονται όταν ο δείκτης φθάσει στις εννέα εισαγωγές.
Ενδεικτικά, ο συγκεκριμένος δείκτης βρισκόταν σήμερα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», στο 5,3 για όλη τη χώρα. Στο υψηλότερο επίπεδο βρίσκονται οι εισαγωγές στη Βαυαρία, με 8,65 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, ενώ κάτω από το 3 βρίσκεται ο δείκτης μόνο στο Αμβούργο, στην Κάτω Σαξονία, στο Ζάαρλαντ και στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν.
Η προσέλευση στον χώρο εργασίας θα γίνεται με τον Κανόνα 3G, καθώς θα επιτρέπεται και με την προσκόμιση πρόσφατου αρνητικού τεστ και οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν καθημερινά την κατάσταση όλων των υπαλλήλων τους.
«Όλοι πρέπει να βάλουν λίγο πλάτη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Scholz και ζήτησε και εκείνος από τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Από την άλλη πλευρά, οι εργόδοτες ζητούν πλέον το δικαίωμα να μην καταβάλλουν την αμοιβή, αν κάποιος εργαζόμενος αρνείται να ενημερώσει σχετικά με το αν έχει εμβολιαστεί, αναρρώσει ή υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ.
Οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τους περιορισμούς αποφασίστηκε να συνεχίσουν να λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από το κράτος έως τις 22 Μαρτίου 2022, ενώ ειδικά μέτρα θα ληφθούν για την στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζόμενων στον καλλιτεχνικό τομέα.
Η κρατική βοήθεια είχε προγραμματιστεί να σταματήσει στο τέλος του τρέχοντος έτους.
«Ο κατάλογος (με τα μέτρα) δεν επαρκεί», σημείωσε η υπηρεσιακή Καγκελάριος, η οποία τόνισε για μία ακόμη φορά τη σημασία του εμβολιασμού.
«Δεν είναι αργά, ακόμη και τώρα», είπε σε δραματικό τόνο, ενώ, σε ό,τι αφορά τον ενισχυτικό εμβολιασμό, έθεσε ως στόχο τη χορήγηση 27 εκατομμυρίων αναμνηστικών δόσεων έως τα Χριστούγεννα.

Δραματική προειδοποίηση για πολύ άσχημα Χριστούγεννα λόγω Covid από το Ινστιτούτο Robert Koch - Σχέδια για lockdown

«Θα περάσουμε πραγματικά πολύ άσχημα Χριστούγεννα, αν δεν λάβουμε μέτρα τώρα», προειδοποίησε σε δραματικό τόνο ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch Lotar Willer και επέρριψε ευθύνες στους πολιτικούς, οι οποίοι δεν μας ακούν.
Από την άλλη πλευρά, ενόψει της σημερινής διάσκεψης των Πρωθυπουργών των κρατιδίων με την Καγκελάριο Merkel, η κυβέρνηση της Σαξονίας σχεδιάζει γενικό lockdown τριών εβδομάδων από τις 15 Δεκεμβρίου, με κλειστά εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία.
Στην Αυστρία, την απόφασή τους για lockdown ακόμη και των εμβολιασμένων ανακοίνωσαν ήδη τα κρατίδια της Άνω Αυστρίας και του Σάλτσμπουργκ.
«Έπειτα από 21 μήνες πανδημίας δεν μπορώ να αντέξω το γεγονός ότι ίσως να μην αναγνωρίζονται αυτά που λέμε εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι», δήλωσε ο Willer σε μια μάλλον ασυνήθιστα συναισθηματική τοποθέτησή του, προειδοποιώντας για έκρηξη κρουσμάτων και νεκρών το προσεχές διάστημα.
«Από τους 50.000 ανθρώπους που μολύνονται κάθε μέρα, οι 400 μπορεί να πεθάνουν τις επόμενες εβδομάδες.
Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει γι' αυτό» προειδοποίησε ο κ. Willer σε διαδικτυακή συζήτηση με τον Πρωθυπουργό της Σαξονίας M. Kremcher και τόνισε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι δύο ή και τρεις φορές μεγαλύτερος.
«Η κατάσταση στα νοσοκομεία επιδεινώνεται και ποτέ δεν ήμασταν πιο ανήσυχοι.
Ο αριθμός σοβαρά αρρώστων με Covid-19 αυξάνεται και σε κάποιες περιοχές ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλοι σοβαρά άρρωστοι πρέπει να αναζητούν κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας επί δύο ή τρεις ώρες.
Η προσφορά δεν συνάδει πλέον με τους κανόνες σε όλα τα ομοσπονδιακά κράτη, παραδέχθηκε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου.
«Η πρόβλεψη είναι εξαιρετικά ζοφερή. Πραγματικά ζοφερή. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Όποιος δεν το βλέπει αυτό, κάνει πολύ μεγάλο λάθος», συνέχισε ο κ. Willer και υπενθύμισε ότι το Ινστιτούτο Robert Koch είχε κάνει εγκαίρως πολύ σαφείς συστάσεις για δράση σε αρχικό στάδιο, προειδοποιώντας ότι το τέταρτο κύμα θα είναι πιθανότατα το ισχυρότερο από όλα τα προηγούμενα, εάν δεν λαμβάνονταν τα κατάλληλα μέτρα.
«Τα μέτρα δεν ελήφθησαν και το ποσοστό εμβολιασμού δεν αυξήθηκε σημαντικά", είπε χαρακτηριστικά και άσκησε κριτική στις κρατιδιακές κυβερνήσεις ότι «άνοιξαν πολλούς τομείς πρόωρα».
Ανέφερε ενδεικτικά τα μπαρ και τα κλαμπ, τα οποία, όπως είπε, είναι hotspots κορωνοϊού και πρέπει να κλείσουν και εισηγήθηκε να ακυρωθούν οι μεγάλες εκδηλώσεις.
Ταυτόχρονα, ο γερμανός λοιμωξιολόγος ζήτησε συνεπή επιβολή του Κανόνα 2G, ο οποίος επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες.
«Δεν πρέπει να δώσουμε σε όσους δεν εμβολιάζονται τη δυνατότητα να παρακάμψουν τον εμβολιασμό, κάνοντας τεστ, σημείωσε και πρότεινε ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 να γίνεται και στα φαρμακεία.
«Κάθε άνθρωπος που μπορεί να εμβολιαστεί, πρέπει να το κάνει τώρα.
Διαφορετικά δεν θα θέσουμε υπό έλεγχο αυτή την κρίση», πρόσθεσε και κάλεσε τους πολιτικούς «επιτέλους να δράσουν».
«Δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε να εφευρίσκουμε κάτι νέο.
Όλα τα σχέδια και οι συνταγές υπάρχουν ήδη», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο κ. Kremcher, σύμφωνα με την Leipziger Volkszeitung, έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο για γενικό lockdown στο κρατίδιό του, την Σαξονία, από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου, με κλειστά καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Προηγουμένως, ο συντονιστής των νοσοκομείων της Σαξονίας Μ. Lambrecht είχε ζητήσει lockdown δύο εβδομάδων προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του κρατιδίου.
«Η δική μου πρόταση θα ήταν ένα καθολικό lockdown για 14 ημέρες.
Αφήστε μας να ανασάνουμε, αφήστε μας να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα κρούσματα», δήλωσε ο κ. Lambrecht, επισημαίνοντας ότι ίσως έτσι θα μπορούσαμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με λιγότερο αυστηρά μέτρα.


Σεναρίο ολικού lockdown εξετάζει η Αυστρία


Το σενάριο του ολικού lockdown εξετάζει η Αυστρία
 ύστερα από το νέο ρεκόρ κρουσμάτων covid που ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο, ενώ αντίστοιχες σκέψεις και εκκλήσεις διατυπώνονται και στη Γερμανία, όπου και οι ειδικοί προειδοποιούν για έξαρση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα..
Τα περισσότερα από τα 15.000 κρούσματα που καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο (15.145 μολύνσεις, ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας) σήμαναν εκ νέου συναγερμό στην αυστριακή κυβέρνηση, η οποία δέχεται ολοένα και περισσότερες πιέσεις να διευρύνει τα περιοριστικά μέτρα και από το lockdown στους ανεμβολίαστους που επέβαλε από το περασμένο Σάββατο (αφορά σχεδόν 2 εκατομμύρια κατοίκους) να προχωρήσει σε ένα νέο εθνικό lockdown.
Σε πλήρες lockdown προσανατολίζονται πολλές πληγείσες επαρχίες της Αυστρίας (όπως η περιοχή της Άνω Αυστρίας που έχει και από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, του Σάλτσμπουργκ, κα), με τους κυβερνήτες των επαρχιών αυτών να δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε πλήρες lockdown, εάν δεν το πράξει σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή. καταγράφεται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εμβολιασμών.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι 20.000 εμβολιασμοί που γίνονταν σε ημερήσια βάση κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, εκτοξεύτηκαν σε 73.000 κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, αν και οι αρμόδιες αρχές υποστηρίζουν πως η πλειοψηφία αυτών αφορούσαν κυρίως την γ’ δόση και όχι την α’ δόση.
Σημειώνεται πως η Αυστρία διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων (περίπου 66%) στη δυτική Ευρώπη.
Ενδεικτικό είναι ότι όταν πριν από περίπου έναν χρόνο, η Αυστρία προχώρησε σε εθνικό lockdown, ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων δεν είχε ξεπεράσει τα 9.600.
politico1.png
Η Σλοβακία ανακοίνωσε lockdown για τους ανεμβολίαστους

Την ίδια ώρα, η Σλοβακία γίνεται επισήμως η δεύτερη χώρα παγκοσμίως που βάζει σε lockdown τους ανεμβολίαστους πολίτες της.
Οι αρχές της χώρας θα επιβάλουν αυστηρότερα μέτρα για τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού εν μέσω αύξησης των λοιμώξεων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, που πιέζουν το σύστημα υγείας, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός.
Η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατέγραψε αριθμό-ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ξεπερνώντας τα 8.000 την Τρίτη, και δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχε μόνο λίγες διαθέσιμες κλίνες εντατικής θεραπείας για ασθενείς με κορωνοϊό.
«Είναι ένα lockdown για τους μη εμβολιασμένους», είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, μόνο τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, καταστήματα με μη απαραίτητα είδη, αθλητικές δραστηριότητες και δημόσιες εκδηλώσεις.
Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ την ερχόμενη Δευτέρα (22/11) και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, όπως ακριβώς συνέβη και με τη γειτονική Αυστρία.
Η Σλοβακία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με το 45% του συνολικού πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί έναντι του μέσου όρου της ΕΕ που είναι 65%. Εχει καταγράφει 13.725 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.



Επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα

Πέρα όμως από την Αυστρία και την Γερμανία, έξαρση της πανδημίας αντιμετωπίζουν και πολλά άλλα κράτη της Ευρώπης.
Η Ολλανδία, η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε μερικό lockdown παρά το γεγονός ότι το 85% των ενήλικων έχει εμβολιαστεί πλήρως, ανακοίνωσε πως ξεμένει από διαγνωστικά τεστ, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκαν πάνω από 20.000 κρούσματα σε μια ημέρα.
Παράλληλα, επιστήμονες πρότειναν την παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων προκειμένου να επιβραδυνθεί η αύξηση των μολύνσεων μεταξύ των παιδιών που έχει οδηγήσει τα μισά σχολεία σε όλη τη χώρα να περάσουν στην τελεκπαίδευση.
Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM) ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ρεκόρ μολύνσεων που είχαν ξεπεράσει τις 110.000 έως τις 16 Νοεμβρίου, μια αύξηση 44% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται μεταξύ των παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως 12 ετών.
Οι μολύνσεις μεταξύ των παιδιών στις ηλικίες πέντε με εννέα ετών αυξήθηκαν σχεδόν 85% και οι μολύνσεις στις ηλικίες 10-14 ετών αυξήθηκαν 76%.
Το τελευταίο κύμα της επιδημίας άρχισε να εξαπλώνεται όταν η κυβέρνηση έβαλε τέλος στην κοινωνική αποστασιοποίηση και σε άλλα περιοριστικά μέτρα τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Rutte επανέφερε την χρήση προστατευτικής μάσκας στα καταστήματα και ένα μερικό lockdown, κλείνοντας μπαρ και εστιατόρια μετά τις 20.00.
Η κυβέρνηση θα συζητήσει νέα μέτρα αύριο Παρασκευή 19/11.

Ρεκόρ κρουσμάτων στην Κεντρική Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, η Τσεχία έκανε γνωστό πως θα απαγορεύσει στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες από την ερχόμενη Δευτέρα 22/11 καθώς δεν θα γίνονται δεκτά τα αρνητικά rapid test ενώ η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία ανακοίνωσαν και αυτές ρεκόρ κρουσμάτων.

Η Σουηδία καθιερώνει για πρώτη φορά το υγειονομικό πάσο για ορισμένες εκδηλώσεις

Η Σουηδία θα καθιερώσει από την 1η Δεκεμβρίου και για πρώτη φορά ένα υγειονομικό πάσο, που θα είναι η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, για τις εκδηλώσεις άνω των 100 ατόμων, απέναντι στην έξαρση των μολύνσεων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Η σκανδιναβική χώρα, που είχε αποφασίσει από την 1η Νοεμβρίου να μην διενεργούνται διαγνωστικά τεστ στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα κατά της Covid-19, ακόμη και στην περίπτωση που εκδηλώνουν συμπτώματα, αποφάσισε επίσης να ανακαλέσει αυτή την απόφαση που επικρίθηκε ευρέως.
Παρότι η Σουηδία καταγράφει επί του παρόντος λίγα κρούσματα σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, "δεν είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο", υπογράμμισε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι πολύ νέοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού – η κυβέρνηση αναμένεται ακόμη να επιλέξει ποιο θα είναι το όριο ηλικίας, τα 16 ή τα 18 έτη.
Οι εκδηλώσεις που θα εφαρμόζουν το μέτρο θα εξαιρούνται από άλλους περιορισμούς.
Η εφαρμογή του μέτρου δεν είναι υποχρεωτική, εξήγησε η κυβέρνηση. Αλλά ο διοργανωτής μιας εκδήλωσης άνω των 100 ατόμων που δεν θα το εφαρμόσει, θα υποστεί τότε άλλα αυστηρότερα μέτρα.
Τα εστιατόρια και τα μπαρ εξαιρούνται επί του παρόντος.

Η Πορτογαλία εξετάζει την επαναφορά ορισμένων μέτρων κατά της Covid

Η Πορτογαλία, μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως, εξετάζει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την αναζωπύρωση της επιδημίας Covid-19 που κατέγραψε σήμερα κορύφωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
"Πρέπει να καθορίσουμε ποιά μέτρα θα είναι υποχρεωτικά" για να "μην αφήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων να εκτιναχθεί", δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο περιθώριο εκδήλωσης στη Λισαβόνα.
"Δεν προβλέπουμε δραστικά μέτρα όπως αυτά που ελήφθησαν κατά το παρελθόν γιατί οι πολίτες είναι περισσότερο προστατευμένοι", κυρίως χάρη στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, διευκρίνισε.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα εκτίμησε το βράδυ της Τρίτης ότι είναι αναπόφευκτη η επιστροφή στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης