Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αναταραχή το FBI: Εντοπισμός φιαλιδίων με «ευλογιά» σε εργαστήριο για εμβόλια

Σε αναταραχή το FBI: Εντοπισμός φιαλιδίων με «ευλογιά» σε εργαστήριο για εμβόλια
Στο πρόσφατο περιστατικό, συνολικά 15 φιαλίδια – πέντε που έγραφαν «ευλογιά» και 10 που έγραφαν «vaccinia» (ο ιός που χρησιμοποιείται στα εμβόλια για την ευλογιά) ανακαλύφθηκαν στις εγκαταστάσεις της Merck

Εργαζόμενος σε εργαστήριο όπου γίνονται έρευνες πάνω σε εμβόλια στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ ανακάλυψε, ενώ καθάριζε, αρκετά παγωμένα φιαλίδια που έγραφαν πάνω «ευλογιά» (smallpox), με αποτέλεσμα να αρχίσει έρευνα από το FBI και το CDC, σύμφωνα με αναφορές ΜΜΕ.
Όπως γράφει το Live Science, μόνο δύο εργαστήρια στον κόσμο – ένα του CDC στην Ατλάντα (Τζώρτζια, ΗΠΑ) και ένα εργαστήριο βιολογικών όπλων της εποχής του Ψυχρού Πολέμου στη Ρωσία- μπορούν να διατηρούν νόμιμα δείγματα του φονικού ιού.
Στο πρόσφατο περιστατικό, συνολικά 15 φιαλίδια – πέντε που έγραφαν «ευλογιά» και 10 που έγραφαν «vaccinia» (ο ιός που χρησιμοποιείται στα εμβόλια για την ευλογιά) ανακαλύφθηκαν στις εγκαταστάσεις της Merck, σύμφωνα με ενημέρωση που απεστάλη στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας την Τρίτη και έφτασε στα χέρια του Yahoo News.
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως έχει εκτεθεί κανείς στον μικρό αριθμό παγωμένων φιαλιδίων» δήλωσε στο Yahoo News το CDC.
«Ο εργαζόμενος σε εργαστήριο που ανακάλυψε τα φιαλίδια φορούσε γάντια και μάσκα προσώπου» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, όπου τονίζεται πως το περιστατικό διερευνάται.
Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από τον ιό variola.
Ήταν μια από τις πιο φονικές ασθένειες που ήταν γνωστές στην ανθρωπότητα, προκαλώντας εκατομμύρια θανάτους πριν η πιο επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού στον κόσμο οδηγήσει στην εξάλειψή της το 1980, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η ευλογιά είναι η μόνη μολυσματική ασθένεια που έχει εξαλειφθεί από τον πλανήτη, με το τελευταίο φυσικό γνωστό κρούσμα να έχει αναφερθεί στη Σομαλία το 1977. Σημειώνεται πάντως πως δεν είναι η πρώτη φορά που φιαλίδια ανακαλύπτονται σε ερευνητικό εργαστήριο:
Σύμφωνα με το CNN, το 2014 εργαζόμενοι των National Institutes of Health ανακάλυψαν έξι φιαλίδια σε αποθηκευτικό χώρο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης