Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μία «κρυφή» πανδημία απειλεί τον πλανήτη - Οι λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά

Μία «κρυφή» πανδημία απειλεί τον πλανήτη - Οι λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά
H κατάχρηση των αντιβιοτικών δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους
Σχετικά Άρθρα
Μπορεί η πανδημία της covid-19 να μονοπωλεί την προσοχή του πλανήτη από τις αρχές του 2020, ωστόσο Βρετανοί ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις, που συχνά περιγράφονται ως «κρυφή πανδημία», θα πρέπει να αποτελέσουν την επόμενη μεγάλη ανησυχία.
Όπως μεταδίδει το CNBC, ένας στους πέντε ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο με λοίμωξη της κυκλοφορίας του αίματος το 2020, έπασχε από λοίμωξη ανθεκτική στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, και αυτό συνέβη ακόμη και μετά τη μείωση του αριθμού των λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά που καταγράφηκαν το 2019.

Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Υπάρχουν πλέον φόβοι ότι, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και σιγά σιγά βγαίνουμε από την πανδημία, η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά.
«Η μικροβιακή αντοχή έχει περιγραφεί ως κρυφή πανδημία και είναι σημαντικό να μην βγούμε από τον Covid-19 και να μην εισέλθουμε σε άλλη κρίση», δήλωσε την Τετάρτη η Dr. Susan Hopkins, επικεφαλής ιατρική σύμβουλος στο UKHSA.
«Είναι πιθανό ότι οι περιορισμοί του Covid-19 το 2020, συμπεριλαμβανομένων των ενισχυμένων μέτρων λοίμωξης, πρόληψης και ελέγχου έπαιξαν ρόλο στη μείωση της αντίστασης στα αντιβιοτικά και της συνταγογράφησης.
Αν και αυτά τα μέτρα ήταν σοβαρά, οι σοβαρές λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά θα αυξηθούν για άλλη μια φορά εάν δεν ενεργήσουμε υπεύθυνα και αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών».
Τα αντιβιοτικά είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων που προκαλούν πνευμονία, μηνιγγίτιδα και σήψη και η σύγχρονη ιατρική περίθαλψη συχνά βασίζεται σε αυτά, καθώς προστατεύουν από λοιμώξεις κατά τη διάρκεια κοινών ιατρικών παρεμβάσεων, όπως χημειοθεραπεία, καισαρικές και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις.
Ωστόσο, συχνά έχουν συνταγογραφηθεί αντιβιοτικά για τη θεραπεία του βήχα, του πόνου στο αυτί και του πονόλαιμου όπου μπορεί να έχουν ελάχιστη ή καθόλου επίδραση.
Ακόμη χειρότερα, η συνταγογράφηση αντιβιοτικών όταν δεν ήταν αποτελεσματικά ή απαραίτητα, οδήγησε στην εμφάνιση ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, η οποία συμβαίνει όταν τα βακτήρια δεν ανταποκρίνονται πλέον στα αντιβιοτικά, προκαλώντας δυνητικά σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων του αίματος και νοσηλειών.

Μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα

Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά θα μπορούσε να είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το περιγράφει ως «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια και την ανάπτυξη σήμερα».
Ο Hopkins του UKSHA πρόσθεσε ότι η λήψη αντιβιοτικών όταν δεν τα χρειάζεστε, θέτει εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα σε μεγαλύτερο κίνδυνο στο μέλλον.
«Καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, με αυξανόμενες ποσότητες αναπνευστικών λοιμώξεων να κυκλοφορούν, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα αντιβιοτικά δεν χρειάζονται για πολλά συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα.
Μείνετε στο σπίτι εάν αισθάνεστε αδιαθεσία», είπε.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, οι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις του αίματος μειώθηκαν.
Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το UKHSA την Τετάρτη έδειξαν ότι οι εν λόγω λοιμώξεις μειώθηκαν από 65.583 το 2019 σε 55.384 πέρυσι.
Είναι η πρώτη φορά που τέτοιες λοιμώξεις μειώνονται για πρώτη φορά από το 2016, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι πριν από έξι χρόνια.
Ωστόσο, η ανάλυση των βακτηρίων που προκαλούν συχνότερα λοιμώξεις του αίματος, συμπεριλαμβανομένου του E. coli, αποκάλυψε ότι παρόλο που ο συνολικός αριθμός λοιμώξεων της κυκλοφορίας του αίματος μειώθηκε το 2020 σε σύγκριση με το 2016, το συνολικό ποσοστό των λοιμώξεων που ήταν ανθεκτικές στα αντιβιοτικά αυξήθηκε στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Με έναν στους πέντε ανθρώπους με λοίμωξη το 2020 να έχει μια η οποία είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά, το UKHSA προειδοποίησε ότι τα δεδομένα «υποδηλώνουν ότι οι ανθεκτικές λοιμώξεις είναι πιθανό να αυξηθούν τα χρόνια μετά την πανδημία και θα απαιτήσουν συνεχή δράση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης