Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
ΗΑΕ-Ιράν: Βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών μέσω διπλωματίας, μακριά από την επιδίωξη αντιπαράθεσης, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο

ΗΑΕ-Ιράν: Βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών μέσω διπλωματίας, μακριά από την επιδίωξη αντιπαράθεσης, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) κάνουν βήματα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν, στο πλαίσιο μιας πολιτικής επιλογής μέσω διπλωματίας και μακριά από την αντιπαράθεση, όπως δήλωσε χθες, Δευτέρα, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
Ο A. Gargas διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου πρόεδρο των ΗΑΕ, δήλωσε ότι η αναφερόμενη χώρα του Κόλπου διατηρεί τις βαθιές ανησυχίες της για τη συμπεριφορά του Ιράν στο Ιράκ, στη Συρία, στην Υεμένη και στο Λίβανο.
«Πέρα από αυτό έχουμε κάνει βήματα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, καθώς δεν ενδιαφερόμαστε για μία αντιπαράθεση.
Όλη η περιοχή θα πλήρωνε το τίμημα μιας τέτοιας αντιπαράθεσης τις επόμενες δεκαετίες", δήλωσε ο ίδιος στον Στρατηγικό Διάλογο του Αμπού Ντάμπι.
«Είμαι ρεαλιστής σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας. Θα είναι μία αργή διαδικασία, αλλά ελπίζουμε ότι με τον καιρό μπορούμε να οικοδομήσουμε μαζί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ μας και να αρχίσουμε να κάνουμε πρόοδο για μία πιο βιώσιμη και αμοιβαία ωφέλιμη κατάσταση", πρόσθεσε ο ίδιος.
Τα κράτη του Κόλπου παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν για την αναζωογόνηση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Ο Gargas είπε ότι τα ΗΑΕ εργάζονται για να χτίσουν γέφυρες με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με τις οποίες έχουν σοβαρές διαφωνίες.
Ο ίδιος επικαλέστηκε την άποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ την προηγούμενη χρονιά, ως ένα παράδειγμα της πολιτικής που ασκούν τα ΗΑΕ, όπως επίσης και πρόσφατες ενέργειές τους αναφορικά με τις κρίσεις στην Ερυθραία και στο Σουδάν.
Για το Αφγανιστάν, ο Gargas είπε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έγιναν «πολύ προβληματικές» για τα ΗΑΕ σε δύο μέτωπα: στην κλιμάκωση του εξτρεμισμού και στην εντύπωση που διαμορφώθηκε για το ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή.
Τα ΗΑΕ κινήθηκαν για να καταπολεμήσουν τις ισλαμιστικές οργανώσεις στην περιοχή, όπως τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
«Γνωρίζουμε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ αλλάζει, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σημαντικός", είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο κύριος συνεργάτης ασφάλειας των ΗΑΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης