Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα μελέτη: Οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer δεν αρκούν - Αυξάνεται ο κίνδυνος νοσηλείας για τους εμβολιασμένους

Νέα μελέτη: Οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer δεν αρκούν - Αυξάνεται ο κίνδυνος νοσηλείας για τους εμβολιασμένους
Η ηλικία δεν είχε καμία επίδραση στη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου

Τα άτομα που εμβολιάστηκαν πλήρως με το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 παρουσίασαν 51% αυξημένες πιθανότητες νόσησης από τον ιό τον Ιούλιο του 2021, σε σύγκριση με εκείνους που εμβολιάστηκαν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, όπως έδειξε μια νέα ισραηλινή μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.
Oμάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο KI συνεργάστηκε με γιατρούς από το ινστιτούτο KSM Research and Innovation, για την αξιολόγηση δεδομένων των υπηρεσιών Υγείας τoυ Ισραήλ, για τη διενέργεια μελέτης που συνέκρινε τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων και νοσηλειών οι οποίες σχετίζονται με την COVID-19 μεταξύ των ατόμων που εμβολιάστηκαν στην αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας (Ιανουάριος και Φεβρουάριος) και των εμβολιασθέντων σε μεταγενέστερα στάδια (Μάρτιος και Απρίλιος).
Η μελέτη περιλάμβανε περισσότερα από 1,3 εκατομμύριο αρχεία.
Όπως σημειώθηκε, ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν σημαντικά υψηλότερος για τα άτομα που εμβολιάζονταν νωρίτερα, με τον κίνδυνο νοσηλείας να αυξάνεται.
Τα αποτελέσματα, είπαν οι ερευνητές, είναι συνεπή με άλλες μελέτες.
Επιπλέον, η ηλικία δεν είχαν καμία επίδραση στη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, πράγμα που σημαίνει ότι το εμβόλιο εξασθενούσε για όλους - και όχι μόνο για τους ηλικιωμένους. 
«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται εξίσου για όλους, σύμφωνα με τη μελέτη», είπε ο δρ Barak Mizrahi, ερευνητής υπολογιστικής υγείας του Ινστιτούτου KI που ηγήθηκε της μελέτης.
Το Ισραήλ εισήγαγε μια πολιτική για τη χορήγηση μιας τρίτης, αναμνηστικής δόσης σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες και τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να χορηγείται το τρίτο εμβόλιο μόνο σε άτομα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό ή να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια.
Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν λάβει ενισχυτική δόση.
Τα αποτελέσματα ήταν ότι το ποσοστό μόλυνσης μειώθηκε σημαντικά.
Ο Mizrahi εξήγησε ότι το εμβόλιο εξασθενούσε όσο ο χρόνος περνούσε, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από κορωνοϊό από τα άτομα που εμβολιάστηκαν τον Φεβρουάριο και ούτω καθεξής.
Ο δρ Mizrahi είπε ότι είναι δύσκολο να το εκφραστεί κανείς σε αυτό το στάδιο, ωστόσο έχει αρχίσει η συλλογή δεδομένων που δείχνουν ότι τα αντισώματα μειώνονται μετά την τρίτη λήψη, επίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης