Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς επέκταση (;) το ωράριο λειτουργίας των χρηματιστηρίων διεθνώς λόγω της αγοράς κρυπτονομισμάτων

Προς επέκταση (;) το ωράριο λειτουργίας των χρηματιστηρίων διεθνώς λόγω της αγοράς κρυπτονομισμάτων
Στις αρχές Οκτωβρίου, η πλατφόρμα 24 Exchange με έδρα τις Βερμούδες υπέβαλε αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ με σκοπό την εξασφάλιση άδειας λειτουργίας ενός 24ωρου χρηματιστηρίου αξιών

Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των χρηματιστηρίων διεθνώς συζητούν οι διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς οι συνεχείς συναλλαγές σε αγορές κρυπτονομισμάτων ωθούν τους traders παραδοσιακών περιουσιακών στοιχείων να εργάζονται περισσότερες ώρες – αντίθετα με ό,τι συνέβαινε προ πανδημίας, όταν οι διαχειριστές κεφαλαίων επιζητούσαν να συντομευτούν οι χρόνοι των συνεδριάσεων, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times.
Από τον Μάρτιο του 2020, το Bitcoin καθώς και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία έχουν εισέλθει στον κόσμο των επαγγελματιών επενδυτών, με συνταξιοδοτικά ταμεία και συντηρητικές τράπεζες να ακολουθούν family offices και hedge funds στην επικίνδυνη αλλά ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά κρυπτονομισμάτων.
Τον περασμένο μήνα, η Bank of America αναγνώρισε ότι τα κρυπτονομίσματα, αξίας τώρα 2,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν γίνει πολύ «μεγάλα» για να αγνοηθούν.
Καθώς αυτά τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία βασίζονται στην τεχνολογία blockchain, συνδέονται πλέον στενά με τις αγορές μετοχών και συναλλάγματος.
Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να επηρεαστεί η διάρκεια των συνεδριάσεων.
Στις αρχές Οκτωβρίου, η πλατφόρμα 24 Exchange με έδρα τις Βερμούδες υπέβαλε αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ με σκοπό την εξασφάλιση άδειας λειτουργίας ενός 24ωρου χρηματιστηρίου αξιών, σε μια προσπάθεια να γίνει η πρώτη εφαρμογή στην οποία οι μετοχές θα μπορούν να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης 365 ημέρες τον χρόνο.

Συναλλαγές κρυπτονομισμάτων

«Όταν οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων έγιναν mainstream, οι άνθρωποι συνήθισαν την 24ωρη διαθεσιμότητά τους, επομένως πιστεύω ότι θα περιμένουν τέτοια διαθεσιμότητα συναλλαγών 24/7 για άλλα περιουσιακά στοιχεία», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της 24 Exchange, Dmitri Galinov.
Το Bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα τυγχάνουν διαπραγμάτευσης χωρίς παύση, τροφοδοτούμενα από το ασταμάτητα βουητό πανίσχυρων υπολογιστών σε τεράστια data centers.
Οι μικροεπενδυτές μπορούν να αγοράσουν και να πουλήσουν ψηφιακά νομίσματα οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ημέρας, επτά ημέρες την εβδομάδα.
Αντίθετα, τα χρηματιστήρια επιτρέπουν συναλλαγές μόνο κατά τη διάρκεια καθορισμένων ωρών, πέντε ημέρες την εβδομάδα, με τις συναλλαγές να σταματούν τα Σαββατοκύριακα.
Αλλά ο Galinov, ένας βετεράνος των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε μετοχές και συνάλλαγμα, στοιχηματίζει τώρα ότι οι μεγάλοι επενδυτές θα θελήσουν να διαπραγματευτούν μετοχές και νομίσματα το Σαββατοκύριακο, όπως και οι traders - μια κίνηση που θα έκανε τις αγορές συναλλάγματος μια επιχείρηση 24/7.
«Οι πελάτες ρωτούν ήδη: γιατί μπορώ να ανταλλάξω Bitcoin αλλά όχι Tesla μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου;» αναφέρει.
Ωστόσο, oι χρηματιστές δεν πρόκειται να «αγκαλιάσουν» την πιθανότητα για περισσότερες λειτουργίας του χρηματιστηρίου.
Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, διαχειριστές κεφαλαίων διαμαρτυρήθηκαν με αίτημα τη μείωση των ωρών διαπραγμάτευσης των ευρωπαϊκών μετοχών, υποστηρίζοντας ότι το τρέχον χρονικό παράθυρο των 8,5 ωρών ημερησίως για τη διενέργεια συναλλαγών είναι αναποτελεσματικό και αντικοινωνικό.

Συνεδριάσεις

Σημειώνεται πως στην Ασία και στις ΗΠΑ τα χρηματιστήρια μένουν ανοιχτά 6,5 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα για περισσότερες ώρες δεν είναι ακόμη στην ημερήσια διάταξη.
Η Sarah Mound, υπεύθυνη επικοινωνίας για τη Euronext λέει ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να παρατείνει τις ώρες συναλλαγών για να καλύψει το Σαββατοκύριακο.
Η Cboe, ο παγκόσμιος διαχειριστής του χρηματιστηρίου λέει επίσης ότι θα παραμείνει στις τρέχουσες ώρες λειτουργίας, εκτός από το Χρηματιστήριο Μετοχών EDGX.
Οι αγορές συναλλάγματος ενδέχεται να κινηθούν πιο γρήγορα.
Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων προσφέρουν συναλλαγές και το Σαββατοκύριακο για τους traders, επιτρέποντάς τους να ανταλλάσσουν Bitcoin έναντι του δολαρίου.
Αυτό σημαίνει ότι, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα ανταλλακτήρια
εκτίθενται στον κίνδυνο μεγάλων κινήσεων όταν ανοίγουν οι αγορές - οι τιμές θα μπορούσαν να μην ευθυγραμμίζονται βάσει του ρυθμού με τον οποίο προσφέρουν υπηρεσίες στους πελάτες τους.
«Καθώς οι αγορές κρυπτονομισμάτων αποκτούν δυναμική και υπάρχει αυξανόμενη σύγκλιση με την αγορά συναλλάγματος, η κρυπτογράφηση θα συνεχίσει να ωθεί τις παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων να καινοτομούν» προειδοποιεί ο David Mercer, διευθύνων σύμβουλος του LMAX Group.
Πάντως, σύμφωνα με μια έκθεση από τον πάροχο ψηφιακής υποδομής Copper, η πλειονότητα των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σε ώρες αγοράς, με μόλις το 35% των συναλλαγών να πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο και μετά τις ώρες λειτουργίας.
Οι αγορές κρυπτονομισμάτων είναι επίσης πολύ πιο ασταθείς από τις παραδοσιακές αγορές, γεγονός που εξηγεί τη ζήτηση για μη ενδιάμεσες ώρες, καθώς οι επενδυτές συχνά πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους αμέσως.
Σε κάθε περίπτωση, η επέκταση των ωρών συνεδριάσεων δεν είναι εκτός συζήτησης, αλλά, όπως αναφέρει και η JP Morgan, αυτό μπορεί να αλλάξει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης