Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραχωρεί την πατέντα για το χάπι της κατά του Covid η Pfizer

tags :
Παραχωρεί την πατέντα για το χάπι της κατά του Covid η Pfizer
Η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε κατασκευαστές γενοσήμων σε 95 χώρες να παρασκευάζουν και να προμηθεύουν το αντι-ιικό χάπι της για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Συμφωνία με τη Medicines Patent Pool -μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ- για να επιτρέψει σε άλλους κατασκευαστές να παρασκευάσουν το πειραματικό της χάπι για τον Covid-19 ανακοίνωσε ότι συνήψε η Pfizer.
Όπως αναφέρει το Reuters, η συμφωνία αδειοδότησης μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρείας και της MPP θα επιτρέψει τη χορήγηση δευτερευουσών αδειών σε ειδικευμένους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων για να φτιάξουν τις δικές τους εκδόσεις του χαπιού ενάντια στον Covid.
Οι κατασκευαστές θα λάβουν τη φόρμουλα της Pfizer για το φάρμακο και θα μπορούν να το πουλήσουν για χρήση σε 95 αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στην Αφρική και στην Ασία, μόλις οι ρυθμιστικές αρχές εγκρίνουν το φάρμακο σε αυτά τα μέρη.
Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω οργανισμός κατέληξε σε παρόμοια συμφωνία με τη Merck για το αντι-ιικό χάπι της -το Μolnupiravir-, που θα κατασκευαστεί και θα πωληθεί φθηνά σε 105 φτωχότερες χώρες.

Paxlovid

Η Pfizer αναφέρει ότι θα πουλά τα χάπια που κατασκευάζει η ίδια, με την επωνυμία Paxlovid.
Επισημαίνει ότι το χάπι της μειώνει κατά 89% την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου σε ενηλίκους που διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής νόσησης.
Το φάρμακο, όπως εξηγεί, θα χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τη ριτοναβίρη, μια φαρμακευτική ουσία για τον HIV που είναι ήδη διαθέσιμη.

Πότε θα είναι έτοιμο το χάπι

Η έκδοση του φαρμάκου της Pfizer έχει μεγάλη ζήτηση, όπως αναφέρει το Reuters.
Η εταιρεία προσθέτει ότι αναμένει να κατασκευάσει 180.000 θεραπείες μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα και τουλάχιστον 50 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2022.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Medicines Patent Pool, Τσαρλς Γκορ, σημείωσε σε συνέντευξή του πως ελπίζει ότι η γενόσημη έκδοση του φαρμάκου της Pfizer θα είναι διαθέσιμη εντός μηνών.

Tweet Bourla

«Πιστεύουμε ότι οι αντι-ιικές θεραπείες από το στόμα μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη μείωση της σοβαρότητας των λοιμώξεων από Covid-19.
Πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι -ανεξάρτητα από το πού ζουν- έχουν πρόσβαση σε αυτές τις ανακαλύψεις», δήλωσε στο Twitter ο επικεφαλής της Pfizer, Albert Bourla.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης