Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από τις 10 λίρες/δολάρια διολισθαίνει το τουρκικό νόμισμα - Χάνει το 1/3 της αξίας του από την αρχή του έτους

Πάνω από τις 10 λίρες/δολάρια διολισθαίνει το τουρκικό νόμισμα - Χάνει το 1/3 της αξίας του από την αρχή του έτους
Το νόμισμα υποχώρησε σχεδόν 33% από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν είχε σταθεροποιηθεί έως και τις 6,9 λίρες ανά δολάριο
Πάνω από 1,7% είναι οι απώλειες που σημειώνει σήμερα η τουρκική λίρα, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό, στις 10,24 λίρες/δολάρια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η περαιτέρω πτώση οφείλεται στο ότι οι πολιτικές πιέσεις αυξάνονται προς τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας για νέα μείωση των επιτοκίων.
Η λίρα έχει υποχωρήσει 27% φέτος, καθιστώντας την τη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές, κυρίως λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την επιρροή του Προέδρου Tayyip Erdogan στη νομισματική πολιτική.
Το νόμισμα υποχώρησε σχεδόν 33% από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν σταθεροποιήθηκε έως και τις 6,9 λίρες ανά δολάριο λόγω των προσδοκιών για αυστηρή πολιτική από την κεντρική τράπεζα υπό τον πρώην διοικητή Naci Agbal.
Και όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, η χώρα κινδυνεύει από έναν πρόωρο και επικίνδυνο κύκλο χαλάρωσης.

Τι προεξοφλεί η αγορά

Επί της ουσίας, η αγορά προεξοφλεί ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 15% από 16% αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, αν και ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο 20%.
Η κεντρική τράπεζα έχει αναφέρει ότι η πίεση του πληθωρισμού είναι προσωρινή και έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο.
Τότε ήταν που πυροδοτήθηκε το sell off της λίρας, αυξάνοντας και τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων στη χώρα.
Ο Erdogan ζητά συχνά χαμηλότερα επιτόκια για την τόνωση της οικονομίας και έχει αλλάξει πολλάκις την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει.
«Η αποδυνάμωση της λίρας επιδεινώνεται από την υπάρχουσα εκτεταμένη οικονομική κακοδιαχείριση, που οδηγείται από (την) εδραίωση της εξουσίας του Προέδρου Erdogan», αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή του ο οίκος Scope Ratings.
Το selloff «αντιπροσωπεύει ένα σοβαρό πρόβλημα», λαμβάνοντας υπόψη τις καθαρές υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα ύψους 124 δισ. δολαρίων σε ξένο νόμισμα και το 58% του δημόσιου χρέους σε ξένο συνάλλαγμα - «ένα μερίδιο που συνεχίζει να αυξάνεται καθώς το νόμισμα υποτιμάται», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης