Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διακοπή στο ράλι του πετρελαίου «βλέπει» ο ΙΕΑ - Κομβικός ο ρόλος των ΗΠΑ

Διακοπή στο ράλι του πετρελαίου «βλέπει» ο ΙΕΑ - Κομβικός ο ρόλος των ΗΠΑ
Ο IEA διατήρησε την πρόβλεψή του για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από τον περασμένο μήνα στα 5,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2021 και στα 3,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2022
Σχετικά Άρθρα

Διακοπή στο ράλι τιμών του πετρελαίου «βλέπει» ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), καθώς οι ΗΠΑ ηγούνται στην ανάκαμψη της παγκόσμιας προσφοράς.
Όπως μεταδίδει το CNBC, οι τιμές του πετρελαίου έχουν ξεπεράσει τα 80 δολ. ανά βαρέλι, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο των τελευταία επτά ετών, καθώς η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά. Το momentum πίσω από το ράλι τιμών έχει κάνει κάποιους επενδυτές να προβλέπουν επιστροφή του πετρελαίου στα 100 δολ. το βαρέλι.
«Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει σφιχτή, αλλά ένα... διάλειμμα από το ράλι τιμών θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα» αναφέρει ο ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεση του.
«Σε αντίθεση με τα όσα εκφράστηκαν στην COP26 στη Γλασκώβη, αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η ζήτηση μειώνεται, αλλά μάλλον λόγω της αύξησης της προσφοράς πετρελαίου», τονίζεται στην έκθεση.
Παράλληλα, ο ΙΕΑ ανέφερε ότι η ζήτηση για πετρέλαιο ενισχύεται επίσης λόγω της ισχυρής κατανάλωσης βενζίνης και των αυξανόμενων διεθνών ταξιδιών καθώς περισσότερες χώρες ανοίγουν ξανά τα σύνορά τους. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, η ασθενέστερη βιομηχανική δραστηριότητα και η ανησυχητική «αναζωπύρωση» των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη, πιθανότατα θα συγκρατήσουν τις αυξήσεις των τιμών.

Οι προβλέψεις

Ο IEA διατήρησε την πρόβλεψή του για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από τον περασμένο μήνα στα 5,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2021 και στα 3,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2022.
Όσον αφορά την προσφορά, ο Οργανισμός ανέφερε ότι αναμένει αύξηση 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου στο δ' τρίμηνο, με τις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν τα 400.000 βαρέλια από αυτήν την αύξηση. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία αναμένεται να αντιπροσωπεύουν 330.000 βαρέλια την ημέρα από την αύξηση, σύμφωνα με τους στόχους του OPEC+.
Ο IEA αναθεώρησε την πρόβλεψη για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου υψηλότερα κατά 330.000 βαρέλια την ημέρα για το δ' τρίμηνο, στα 99,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για ετήσια αύξηση κατά 6,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης