Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lukashenko: Δεν θέλουμε συγκρούσεις και σφοδρή αντιπαράθεση με την ΕΕ - Νέα επικοινωνία με Merkel

Lukashenko: Δεν θέλουμε συγκρούσεις και σφοδρή αντιπαράθεση με την ΕΕ - Νέα επικοινωνία με Merkel
Αυτό που προέχει είναι να προστατεύσουμε την χώρα μας και το λαό μας υποστήριξε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως δεν θέλει συγκρούσεις ούτε σφοδρή αντιπαράθεση με την ΕΕ διατύπωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko με αφορμή τη μεταναστευτική κρίση που έχει ξεσπάσει στα σύνορα με την Πολωνία.
Ύστερα από τις απειλές της ΕΕ και των ΗΠΑ για κυρώσεις στη Λευκορωσία, ο Lukashenko επιχειρεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες, οι οποίες τον κατηγορούν ότι είναι αυτός που ενορχήστρωσε τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με την Πολωνία.
«Το ουσιαστικό είναι σήμερα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, τον λαό μας και να αποφύγουμε τις συγκρούσεις.
Δεν θα πρέπει το πρόβλημα αυτό να γίνει μια σφοδρή αντιπαράθεση» είπε ο Lukashenko κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Συμφωνία για αποκλιμάκωση

Σημειώνεται πως ο Lukashenko είχε χθες Δευτέρα 15/11 μια πρώτη τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο Angela Merkel, ενώ σήμερα Τρίτη 16/11 θα έχει μια ακόμα επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο.
Σε δηλώσεις του μετά την επικοινωνία με τη Merkel, ο Lukashenko - βρίσκεται στο τιμόνι της Λευκορωσίας από το 1994 - είπε ότι υπήρξε συμφωνία έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση, αν και σημείωσε πως είχαν διαφορετικές θέσεις ως προς το πώς οι μετανάστες κατάφεραν να φτάσουν στη Λευκορωσία, με τις Βρυξέλλες να κατηγορούν το Μινσκ ότι αυτό ήταν που τους μετέφερε ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
«Είμαστε της θέσης πως κανείς δεν θέλει την κλιμάκωση ούτε η ΕΕ ούτε η Λευκορωσία» υπογράμμισε ο Lukashenko.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Καγκελαρίας, Merkel και Lukashenko μίλησαν για την «δύσκολη κατάσταση» στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης - «κυρίως για την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί» και «συμφώνησαν να συνεχίσουν την ανταλλαγή για αυτά τα θέματα».
Αυτή ήταν και η πρώτη επαφή μεταξύ του Lukashenko και ενός ηγέτη κράτους της Δύσης μετά τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία τον Αύγουστο του 2020, στις οποίες ο Lukashenkο κήρυξε νίκη, παρά τις καταγγελίες για νοθεία, πυροδοτώντας τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην ιστορία της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης