Διεθνή

Biden σε Xi: Ο ανταγωνισμός μας μην γίνει σύγκρουση – Kαλύτερη επικοινωνία ζητά η Κίνα

Biden σε Xi: Ο ανταγωνισμός μας μην γίνει σύγκρουση – Kαλύτερη επικοινωνία ζητά η Κίνα
Η συζήτηση Biden - Xi διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες
Σχετικά Άρθρα

(upd) Την ευθύνη τους απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο έτσι ώστε ο μεταξύ τους ανταγωνισμός να μην μετατραπεί σε σύγκρουση εξέφρασαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Joe Biden και της Κίνας Xi Jinping κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα σήμερα Τρίτη 16/11 το πρωί, αν και οι δύο πλευρές επέμειναν στις παγιωμένες θέσεις τους.
«Πιστεύω ότι η ευθύνη μας ως ηγέτες των ΗΠΑ και της Κίνας είναι να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο κρατών μας δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση, είτε ηθελημένα είτε ακούσια» είπε ο Biden στον Κινέζο ομόλογό του, επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι να προχωρήσουν σε έναν «απλό ανταγωνισμό».
Η συνομιλία των δύο προέδρων έγινε εν μέσω κλιμακούμενης έντασης μεταξύ των δύο κρατών για μια σειρά από θέματα, από την προέλευση της covid, το εμπόριο και τους κανόνες ανταγωισμού μέχρι το κορυφαίο ζήτημα της Ταϊβάν, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τεχνολογία, κα.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως ούτε περίμεναν ούτε προέκυψε κάποια αιφνίδια πρόοδος στις σχέσεις με την Κίνα.

Xi: Παλιός φίλος ο Biden

Από την πλευρά του ο και ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping τήρησε χαμηλούς τόνους, προσφωνώντας μάλιστα τον Biden ως παλιό του φίλο.
Όπως είπε, οι δύο πλευρές πρέπει να αυξήσουν τη μεταξύ τους επικοινωνία και συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που είναι μπροστά τους.
«Ως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να αυξήσουμε την επικοινωνία και τη συνεργασία μας» είπε ο Xi Jinping, αναφέροντας πως «η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται η μια την άλλη».
Επαναλαμβάνοντας γνωστές θέσεις του, o Xi υπογράμμισε πως χρειάζεται υγιής και σταθερή σχέση των δύο χωρών για να αντιμετωπιστούν παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση και η πανδημία του νέου κορωνοϊού, ενώ εξέφρασε από την πλευρά του την ελπίδα πως οι δύο ηγέτες θα μπορέσουν να συνεργαστούν για να καθοδηγήσουν τη διμερή σχέση σε θετική κατεύθυνση.
«Είμαι διατεθειμένος να συνεργαστώ μαζί σου», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κίνας, υποστηρίζοντας πως η διμερής σχέση δεν πρέπει να οδηγηθεί σε τροχιά σύγκρουσης.
«Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για να αναπτυχθούν και οι δύο χώρες και η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο δεν πρέπει να παίζουν παιγνίδια μηδενικού αθροίσματος» υποστήριξε ο Xi Jinping.

Biden: Ελπίζω να τα πούμε και από κοντά

Ο Biden επέμεινε στο ότι «ο ανταγωνισμός των δύο χωρών δεν πρέπει να μεταμορφωθεί σε σύγκρουση, εσκεμμένη ή όχι» και ότι οι δύο ηγέτες έχουν καθήκον να το εγγυηθούν και εξέφρασε την ελπίδα, την επόμενη φορά να βρεθούν από κοντά.
Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι θα αντιμετωπίσει μια σειρά από ζητήματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού, επισημαίνοντας, απευθυνόμενος στον Xi Jinping ότι ουδέποτε ««εσύ κι εγώ δεν ήμασταν ποτέ τόσο τυπολάτρες μεταξύ μας».
Η συζήτηση – περίπου 3,5 ωρών – είχε ως απώτερο στόχο να βελτιώσει το τεταμένο κλίμα μεταξύ Κίνας – ΗΠΑ.
Όπως αναφέρεται, οι δύο πρόεδροι ύστερα από συνομιλίες περίπου 2 ωρών, έκαναν ένα 15λεπτο διάλειμμα, πριν προχωρήσουν τις συζητήσεις τους.
Σημειώνεται πως οι δύο πρόεδροι δεν έχουν συναντηθεί από κοντά, από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ο Biden ενώ η τελευταία τους τηλεφωνική συνομιλία ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Χαμηλές προσδοκίες

Και οι δύο πλευρές υποβάθμιζαν εκ των προτέρων κάθε προσδοκία για πρόοδο στις τεταμένες σχέσεις τους.
Σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι ο Biden είπε στον Xi Jinping ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τις αξίες τους και, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους τους, να διασφαλίζουν ότι οι κανόνες (...) θα οδηγήσουν σε ένα διεθνές σύστημα ελεύθερο, ανοικτό και δίκαιο».
Επιπλέον, φέρεται να εξέφρασε τις «ανησυχίες του για τις (κινεζικές) πρακτικές στη Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ, στο Χονγκ Κονγκ, και ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα».

Το θέμα της Ταϊβάν

Σε αυτό το πλαίσιο ο Biden υποστήριξε ότι παρότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να τηρεί την πολιτική της «ενιαίας Κίνας», εναντιώνεται «σθεναρά» σε κάθε «μονομερή» απόπειρα «να αλλάξει το status quo ή να καταφερθεί πλήγμα στην ειρήνη και στη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν».
Για το ίδιο ζήτημα, ο Xi Jinping τόνισε στον Biden πως το Πεκίνο θα αναγκαστεί να λάβει «αποφασιστικά μέτρα» εάν δυνάμεις που τάσσονται «υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», ξεπεράσουν αυτό που η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί «κόκκινη γραμμή», ανέφεραν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης