Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πανδημία σαρώνει την Ευρώπη - Χριστούγεννα με μέτρα - Ανεμβολίαστοι και διασκέδαση στο στόχαστρο

Η πανδημία σαρώνει την Ευρώπη - Χριστούγεννα με μέτρα - Ανεμβολίαστοι και διασκέδαση στο στόχαστρο
Με περιορισμούς και τα φετινά Χριστούγεννα για τους Ευρωπαίους
Σχετικά Άρθρα

Με αυστηρά περιοριστικά μέτρα ετοιμάζονται να γιορτάσουν και φέτος τα Χριστούγεννα οι Ευρωπαίοι, καθώς η πανδημία σαρώνει τη γηραιά ήπειρο, παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε αρκετές χώρες.
Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα, με τους ανεμβολίαστους και τη νυχτερινή διασκέδαση να βρίσκονται στο στόχαστρο.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ECDC τοποθέτησε το Βέλγιο, την Πολωνία, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία στην κατηγορία της υψηλότερης ανησυχίας για την πορεία της πανδημίας.
Η Αυστρία άνοιξε τον δρόμο, επιβάλλοντας lockdown στους ανεμβολίαστους, απόφαση η οποία προκαλεί αντιδράσεις.
Η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που επέβαλε μερικό lockdown μετά το καλοκαίρι, παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών.
Η Γαλλία καθιστά υποχρεωτική την τρίτη δόση του εμβολίου για τους άνω των 65 ετών, μέτρο το οποίο εξετάζει και η ελληνική κυβέρνηση, ενώ επαναφέρει τις μάσκες στα σχολεία.
Η Γερμανία επιστρατεύει τον στρατό για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, ενώ επαναφέρει τα δωρεάν τεστ.
To Βερολίνο έχει ήδη επιβάλλει περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσουν οι επικεφαλής των κρατιδίων με την υπηρεσιακή καγκελάριο Merkel, σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία κοινή γραμμή για τα μέτρα, εν μέσω ισχυρών αντιπαραθέσεων.
Την επιβολή περιορισμών στη νυκτερινή διασκέδαση, εισηγούνται οι επιστήμονες στο Βέλγιο.
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο λήξης του ψηφιακού πιστοποιητικού στους 6 μήνες.

Βέλγιο: Εξετάζει λουκέτο στη νυχτερινή διασκέδαση και τηλεργασία

Το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις, καθώς και η τηλεργασία μέχρι τα Χριστούγεννα, αναμένεται να προτείνει στη βελγική κυβέρνηση η Επιτροπή ειδικών για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γαλλόφωνης εφημερίδας «Le Soir».
Η επιτροπή ειδικών του Βελγίου προτείνει είτε το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων είτε την είσοδο σε αυτά με "self test" για τους εμβολιασμένους και με PCR τεστ για τους ανεμβολίαστους.
Το μέτρο ενδέχεται να διαρκέσει για 3-4 εβδομάδες και στην συνέχεια η εισόδος σε αυτά τα μαγαζιά θα γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης. Ο αριθμός των καλεσμένων σε γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις προτείνεται να περιοριστεί στα 50 άτομα, ενώ προτείνεται και η γενικότερη μείωση των κοινωνικών επαφών. Επιπλέον, η επιτροπή ειδικών, αναμένεται να προτείνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας από την ηλικία των 9 ετών (έναντι από 12 ετών που ισχύει σήμερα), καθώς στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι άλλοι χώροι θεαμάτων θα μείνουν ανοιχτοί, ωστόσο θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και η είσοδος με το υγειονομικό πιστοποιητικό «CovidSafeTicket».
Η Επιτροπή θα προτείνει την εντατικοποίηση των εμβολιασμών με τρίτη δόση των ατόμων άνω των 65 ετών και όσων ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες.
Οι χριστουγεννιάτικες αγορές θα λειτουργήσουν, αλλά η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με την επιδείξη του CovidSafeTicket.
Τέλος, το πιο σημαντικό μέτρο που προτείνεται είναι η υποχρεωτική τηλεργασία μέχρι τα Χριστούγεννα ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση στα μέσα μεταφοράς και μείωση των κοινωνικών επαφών
Οι προτάσεις της επιτροπής των ειδικών θα συζητηθούν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης της βελγικής κυβέρνησης που θα συνεδριάσει στις 17 Νοεμβρίου.

Αυστρία και Ολλανδία άνοιξαν τον δρόμο

Σε πανεθνικό lockdown για ανεμβολίαστους εισήλθε από σήμερα Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 η Αυστρία, η οποία αναμένεται να αποτελέσει τον προπομπό λήψης παρόμοιων διαχωριστικών μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Επίσης από το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 σε μερικό lockdown αλλά για όλους βρίσκεται μία από τις πλέον εμβολιασμένες χώρες στην ΕΕ, η Ολλανδία.
«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: Την Κυριακή να δώσουμε το πράσινο φως για ένα πανεθνικό lockdown για τους μη εμβολιασμένους», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Alexander Schallenberg σε συνέντευξη Τύπου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι άτομα χωρίς πιστοποιητικό 2G (πλήρης εμβολιασμός ή ανάρρωση από τον Covid-19) δεν θα μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους εκτός από ουσιαστικούς λόγους.
Περιέγραψε το ποσοστό πλήρους εμβολιασμού της Αυστρίας -μόλις το 65% του πληθυσμού - ως «επαίσχυντο».
Lockdown για τους μη εμβολιασμένους προτάθηκε την Πέμπτη (11/11/2021) από τον κυβερνήτη της Άνω Αυστρίας, της περιοχής με τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης Covid-19, εν αναμονή της νομικής έγκρισης από την κυβέρνηση.

Περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους και στο Βερολίνο

Από σήμερα περιορίζεται σημαντικά η κοινωνική ζωή των ανεμβολίαστων και στο Βερολίνο, καθώς –σε πρώτη φάση ως την 28η Νοεμβρίου– δεν θα έχουν πρόσβαση σε χώρους εστίασης, αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, γυμναστήρια, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής, αλλά και στους ζωολογικούς και βοτανικούς κήπους της πρωτεύουσας. Τα διάσημα νυχτερινά κλαμπ του Βερολίνου λειτουργούσαν ήδη με τον συγκεκριμένο κανονισμό.
Επιπλέον, αν και ο κανόνας δεν ισχύει για τα ξενοδοχεία, θα εφαρμόζεται για τους τουρίστες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τουριστικά λεωφορεία ξεναγήσεων και τουριστικά σκάφη στον ποταμό Σπρέε. Κύριος λόγος της απόφασης της τοπικής Γερουσίας είναι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, αλλά και η σημαντική επιβάρυνση των νοσοκομείων της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ακυρώνει όλες τις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω της υπερφόρτωσης του συστήματος.
Ανάλογοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους ισχύουν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα στην Σαξονία, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσουν η υπηρεσιακή καγκελάριος Merkel και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων, σε μια νέα προσπάθεια συντονισμού και εφαρμογής ενιαίων κανονισμών, με φόντο τις έντονες διαφωνίες τους για τα μέτρα.

Γερμανία: Επιστρατεύονται χιλιάδες στρατιώτες

Σε μία πρωτοφανή εξέλιξη για της χώρα, ο στρατός θα κατέβει στους δρόμους στη Γερμανία εν όψει της εορταστικής περιόδου, προκειμένου να βοηθήσει όπου μπορεί τις υγειονομικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters, το Σάββατο 13 Σεπτεβρίου 2021 επικαλούμενο δημοσιεύματα του γερμανικού τυπου.
Πάντως σε νέο, σημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμα της, Angela, απηύθυνε δραματική έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί.
«Δύσκολες εβδομάδες βρίσκονται μπροστά μας και μπορείτε να δείτε πόσο ανήσυχη είμαι» τόνισε στο μήνυμα της προς το γερμανικό λαό η Καγκελάριος.
«Καλώ άμεσα όποιον δεν έχει ήδη εμβολιαστεί, να αναθεωρήσει» πρόσθεσε, καθώς ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.

Εμβολιασμοί και ενισχυτική δόση

Για τον καλύτερο συντονισμό και την υποστήριξη όλων των δομών, το επιτελείο αντιμετώπισης κρίσεων του γερμανικού στρατού προετοιμάζεται να αναπτύξει 12.000 στρατιώτες στους δρόμους, μέσα στην εορταστική περίοδο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, ήδη έχουν αναπτυχθεί οι πρώτοι 630 άνδρες και αναμένεται σύντομα και η συνέχεια, με στόχο να φτάσουν τους 6.000 μέχρι τα τέλη του μηνός και τελικά τους 12.000 τα Χριστούγεννα. ‘
Ο στρατός θα βοηθήσει στους εμβολιασμούς με την ενισχυτική δόση, αλλά και τη διενέργεια τεστ σε νοσοκομεία και γηροκομεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης