Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας η ΕΕ – Παρέμβαση Μόσχας: Δεν φταίει μόνο ο Lukashenko

Επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας η ΕΕ – Παρέμβαση Μόσχας: Δεν φταίει μόνο ο Lukashenko
Για παράλογες κατηγορίες κάνει λόγο η Λευκορωσία
Σχετικά Άρθρα

Αποφασισμένη να διευρύνει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και του καθεστώτος του Alexander Lukashenko είναι η Ευρώπη με αφορμή την κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης που σοβεί στη συνοριακή γραμμή Λευκορωσίας – Πολωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις και να τις επεκτείνει ώστε να συμπεριλάβει αεροπορικές εταιρείες και πρόσωπα που εμπλέκονται στη μεταφορά μεταναστών.
Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Heiko Maas έκανε λόγο για «μεγαλύτερη αυστηρότητα» για τους ανθρώπους που εμπλέκονται στη μεταφορά μεταναστών, εκτιμώντας επίσης ότι είναι «αναπόφευκτες οι σοβαρές οικονομικές κυρώσεις».
«Θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία αυστηρότητας διότι δεν υπάρχει εύλογη εναλλακτική» υποστήριξε ο Maas, ο οποίος είπε πως θα ζητηθεί από τις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας να σταματήσουν να μεταφέρουν μετανάστες στο Μίνσκ, διαφορετικά θα τους απαγορευθεί να προσγειώνονται σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια.
«Δεν είμαστε καθόλου κοντά στο τέλος του σπιράλ των κυρώσεων» υπογράμμισε ο Maas ενώ και ο ΥΠΕΞ της Λιθουανίας πρότεινε όλα τα αεροδρόμια της Λευκορωσίας να είναι «εκτός ορίων» για τις αεροπορικές εταιρίες που πιθανόν μεταφέρουν δυνητικούς μετανάστες.
«Χρειάζεται να καταστήσουμε το αεροδρόμιο του Μινσκ ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» είπε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ, Gabrielius Landsbergis, ο οποίος σημείωσε πως η Ευρώπη θα μπορούσε να συνδράμει με τον επαναπατρισμό μεταναστών στη Μέση Ανατολή.

Borrell: Θα επιβάλλουμε νέες κυρώσεις

Την πρόθεση των Ευρωπαίων να προχωρήσουν στην επιβολή του πέμπτου πακέτου κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας επιβεβαίωσε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell.
«Η σημερινή απόφαση αντανακλά την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντισταθεί στην εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς.
Απωθούμε αυτήν την απάνθρωπη και παράνομη πρακτική.
Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να υπογραμμίζουμε την απαράδεκτη συνεχιζόμενη καταστολή από το καθεστώς εναντίον του δικού τους πληθυσμού στη χώρα και θα ανταποκριθούμε ανάλογα» είπε ο Borrell, αναφερόμενος στην απόφαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ να διευρύνουν το πεδίο των κυρώσεων κατά των αρχών της Λευκορωσίας για την αντιμετώπιση υβριδικών επιθέσεων και την εργαλειοποίηση των μεταναστών
Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο τροποποίησε το καθεστώς των κυρώσεων ενόψει της κατάστασης στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στην εργαλειοποίηση ανθρώπινων όντων που πραγματοποιεί το καθεστώς της Λευκορωσίας για πολιτικούς σκοπούς.
Το καθεστώς κυρώσεων τροποποιήθηκε μέσω απόφασης του Συμβουλίου και κανονισμού του Συμβουλίου, οι οποίοι διευρύνουν τα κριτήρια.
Η ΕΕ θα μπορεί πλέον να στοχεύει άτομα και οντότητες που οργανώνουν ή συμβάλλουν σε δραστηριότητες του καθεστώτος Lukashenko που διευκολύνουν την παράνομη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Η σημερινή απόφαση ακολουθεί τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης και 22ας Οκτωβρίου 2021, στα οποία οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν θα αποδεχτούν καμία προσπάθεια τρίτων χωρών να εργαλοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς, καταδίκασαν όλες τις υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ και επιβεβαίωσαν ότι η ΕΕ θα απαντήσει αναλόγως.

Ρωσία: Θέλουμε να βοηθήσουμε – Δεν φταίει μόνο ο Lukashenko

Την ετοιμότητα της να μεσολαβήσει προκειμένου να μπει ένα τέλος στην κρίση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες μετανάστες, διαμηνύει η Ρωσία ενώ και ο πρόεδρος Putin έχει προσφερθεί να συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ερωτηθείς για το πώς μπορεί η Ρωσία να συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης, ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του προέδρου Putin, είπε «αποκλειστικά ως μεσολαβητής, κάτι που εν μέρει ήδη κάνει».
«Ο πρόεδρος Putin έχει εκφράσει την ελπίδα να υπάρξουν και άμεσες επαφές» είπε ο Peskov, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι «λάθος» να επιρρίπτεται όλη η ευθύνη για την κρίση στα σύνορα μεταξύ της ΕΕ και της Λευκορωσίας στον Λευκορώσο πρόεδρο Alexander Lukashenko.
«Η επίρριψη όλης της ευθύνης στον Lukashenko, στη λευκορωσική πλευρά, είναι εντελώς λανθασμένη», επεσήμανε ο Peskov, επικρίνοντας την ΕΕ ότι «αγνοεί τις ευρωπαϊκές αξίες του ανθρωπισμού» την ώρα που χιλιάδες μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορά της σε συνθήκες ψύχους μέσα σε αυτοσχέδιες σκηνές
Μάλιστα το Κρεμλίνο απέρριψε και την ανακοίνωση του State Department ότι οι ενέργειες της Λευκορωσίας έχουν στόχο να αποσπάσουν την προσοχή από τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Λευκορωσία: Παράλογες κατηγορίες

Από την πλευρά της η Λευκορωσία απορρίπτει ως παράλογες τις αιτιάσεις της ΕΕ περί εργαλειοποίησης των μεταναστών και ότι ευθύνεται για τη μεταφορά περίπου 4.000 μεταναστών στα σύνορα με την Πολωνία.
Σημειώνεται πάντως πως ποτέ στο παρελθόν, οι μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική δεν είχαν χρησιμοποιήσει αυτό την οδό για να περάσουν στην Ευρώπη.
Το ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας ανακοίνωσε πως είναι παράλογες οι κατηγορίες της Ευρώπης, ενώ αναφέρεται πως ο πρόεδρος Lukashenko επιχειρεί να πείσει τους μετανάστες να επιστρέψουν στις χώρες, παρά το γεγονός πως κανείς από τους μετανάστες δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην πατρίδα του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης