Τελευταία Νέα
Διεθνή

Xi προς Biden: Κάντε πίσω στο θέμα της Ταϊβάν – Είμαστε αποφασισμένοι…

Xi προς Biden: Κάντε πίσω στο θέμα της Ταϊβάν – Είμαστε αποφασισμένοι…
Το Πεκίνο προειδοποιεί ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει στην επανένωση με την Ταϊβάν ανεξαρτήτως κόστους
Σχετικά Άρθρα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τηλεδιάσκεψη που θα έχουν αύριο Τρίτη 16/11 (ώρα Πεκίνου) το πρωί ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping και ο Αμερικάνος ομόλογός του, Joe Biden.
Αν και οι σχέσεις των δύο κρατών δοκιμάζονται συνεχώς από μια σειρά αντιπαραθέσεων σε θέματα εμπορίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τεχνολογίας, το ζήτημα της Ταϊβάν είναι αυτό που αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνομιλία των δύο προέδρων.
Δημοσίευμα στην εφημερίδα China Daily, η οποία συχνά τροφοδοτείται με πληροφορίες για τις προθέσεις του Πεκίνου ιδιαίτερα όσον αφορά τις σινο-αμερικανικές σχέσεις, αναφέρει πως ο Xi θα πει στον Biden πως η Κίνα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην επανένωση με την Ταϊβάν στο άμεσο μέλλον, ανεξαρτήτως κόστους.
«Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή της Κίνας.
Για να μειωθεί ο κίνδυνος μιας στρατηγικής σύγκρουσης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, θα πρέπει οι ΗΠΑ να κάνουν ένα βήμα από το θέμα της Ταϊβάν και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» αναφέρει δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας Global Times, που ελέγχεται από το κομουνιστικό κόμμα.
Μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το περασμένο Σάββατο προκειμένου να προετοιμαστεί η τηλεδιάσκεψη Xi - Biden, ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Wang Yi προειδοποίησε τον Αμερικάνο ομόλογό του, Antony Blinken να μην στελνει λάθος μηνύματα προς τις δυνάμεις εκείνες που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

Δεν θέλει πόλεμο το Πεκίνο

Ειδικοί υποστηρίζουν πως η εστίαση της Κίνας στο θέμα της Ταϊβάν, παρά τα άλλα σημεία τριβής με τις ΗΠΑ, έχει να κάνει με την απροθυμία του Πεκίνου να συρθεί σε μια ένοπλη σύρραξη με τις ΗΠΑ χωρίς λόγο.
«Οι ηγέτες της Κίνας γνωρίζουν ότι η Κίνα δεν έχει ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό της και ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στην οικονομία της.
Ένας πόλεμος θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά αυτόν τον εκσυγχρονισμό και να ανακόψει την άνοδο του.
Επιπλέον, η Κίνα δεν έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο ότι μπορεί να εξασφαλίσει μια καθαρή νίκη σε αυτό το στάδιο» υποστηρίζει ο Li Mingjiang, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam στη Σιγκαπούρη.

ΗΠΑ: Σεβαστείτε τις επιθυμίες της Ταϊβάν

Από την πλευρά του ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, ο Anthony Blinken, εξέφρασε «την έντονη ανησυχία του για τη συνεχή στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε βάρος της Ταϊβάν».
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «παρότρυνε το Πεκίνο να εμπλακεί σε ουσιώδη διάλογο» για την επίλυση των διαφορών του με την Ταϊβάν «ειρηνικά και κατά τρόπο που θα συμμορφώνεται προς τις επιθυμίες και τα συμφέροντα του λαού της Ταϊβάν».

Κλιμάκωση έντασης

Η ένταση σχετικά με την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα στο μέλλον, παραμένει εδώ και αρκετούς μήνες.
Το Πεκίνο έχει εντείνει τη στρατιωτική δραστηριότητά της γύρω από το νησί, ενώ η Ουάσινγκτον δε διστάζει να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ταϊβάν να ενισχύσει την άμυνά της.
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν από το 1979 τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όμως το αμερικανικό Κογκρέσο ταυτόχρονα επιβάλλει την πώληση όπλων στην Ταϊβάν για την εθνική της άμυνα.
Η Ταϊβάν λέει πως είναι ανεξάρτητη χώρα και ότι θα υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τη δημοκρατία της, ενώ το Πεκίνο επιμένει πως εάν η Ταϊβάν κηρύξει την ανεξαρτησία της, τότε θα την αναγκάσει ακόμα και με τη βία να επανενωθεί με την υπόλοιπη Κίνα.

Τι περιμένουν οι ΗΠΑ

Σε δηλώσεις της την περασμένη εβδομάδα και με αφορμή την τηλεδιάσκεψη Xi - Biden η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki ανέφερε ότι ο πρόεδρος Biden δεν επιδιώκει «συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή αποτελέσματα» από τη συνάντηση, αλλά η συζήτηση αναμένεται να είναι «περισσότερο καθορισμού των όρων ενός αποτελεσματικού ανταγωνισμού όπου μπορούμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας».
«Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους για υπεύθυνη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο κρατών» Κίνας και ΗΠΑ καθώς και τρόπους συνεργασίας όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας» ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Δηλώσεις Biden

Υπενθυμίζεται πως πριν από ένα μήνα περίπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden είχε αναφέρει πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν, εφόσον αυτή δεχθεί επίθεση από την Κίνα.
«Ναι έχουμε δεσμευτεί για αυτό» είπε ο Biden σε δηλώσεις του στο CNN, απαντώντας στο ερώτημα για το εάν οι ΗΠΑ θα σπεύσουν προς υπεράσπιση της Ταϊβάν, η οποία δέχεται έντονες πολιτικές και στρατιωτικές πιέσεις από το Πεκίνο προκειμένου να επανενωθεί με την Κίνα.
Σημειώνεται πως η στρατιωτική ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν έχει κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα – πρόκειται για την χειρότερη κρίση των τελευταίων 40 ετών -, με τον υπουργό Άμυνας της Ταϊβάν, Chiu Kuo-cheng να υποστηρίζει πως η Κίνα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια εισβολή έως το 2025.
Αν και οι ΗΠΑ δεσμεύονται βάσει νόμου να προσφέρουν στην Ταϊβάν κάθε μέσο για να υπερασπίσει τα εδάφη της, έως τώρα τηρούσαν μια στάση «στρατηγικής ασάφειας» για το εάν θα επενέβαιναν στρατιωτικά για να υπερασπίσουν την Ταϊβάν σε μια κινεζική επίθεση.

Ίδια πολιτική

Ωστόσο, από την Ουάσινγκτον αναφέρεται πως η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει με την έλευση της κυβέρνησης Biden
«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή της πολιτικής μας.
Η αμυντική συμφωνία των ΗΠΑ με την Ταϊβάν ορίζεται από το Νόμο για τις σχέσεις με την Ταϊβάν.
Βάσει αυτού θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την άμυνα της Ταϊβάν και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε μονομερή αλλαγή του status quo» ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης