Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Ομολογία αποτυχίας: Yellen (ΥΠΟΙΚ) και Λευκός Οίκος αποδίδουν τώρα τον υψηλό πληθωρισμό στην… πανδημία

ΗΠΑ - Ομολογία αποτυχίας: Yellen (ΥΠΟΙΚ) και Λευκός Οίκος αποδίδουν τώρα τον υψηλό πληθωρισμό  στην… πανδημία

Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen επανέλαβε την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022

Σχετικά Άρθρα

 «Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι  αιτία αυτού του (υψηλού)  πληθωρισμού είναι η πανδημία», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen σε συνέντευξη στο CBS την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
«Αν θέλουμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό, νομίζω ότι το να συνεχίσουμε να καταγράφουμε πρόοδο ενάντια στην πανδημία είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε», είπε.

Το «ναυάγιο»

Ο πληθωρισμός έπληξε σημαντικά την δημοφιλία του προέδρου Joe Biden και περιέπλεξε την προσπάθειά του να περάσει ένα νομοσχέδιο 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτεί μακροπρόθεσμες επενδύσεις στο κοινωνικό κράτος  όπως η παιδική φροντίδα και η υγειονομική περίθαλψη, ενώ παράλληλα επεκτείνει τους φόρους στους πλουσιότερους.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 6,2% τους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο, τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από το 1990, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Η Yellen επανέλαβε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Αγορά εργασίας

«Όταν ομαλοποιηθεί η προσφορά εργασίας καθώς και το μοτίβο της ζήτησης στην οικονομία, θα περίμενα ότι, εάν τα καταφέρουμε με την πανδημία, να είναι κάποια στιγμή στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, θα περίμενα ότι οι τιμές θα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα», δήλωσε η Yellen. .

Λευκός Οίκος: Παγκόσμιο το… ζήτημα

Την ίδια ώρα , ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Brian Diaz δήλωσε ότι οι αυξήσεις στις τιμές είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού και δεν είναι αποτέλεσμα των πολιτικών του προέδρου  Biden
Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου στον Λευκό Οίκο δήλωσε σε εκπομπή του CNN ότι ο ίδιος, αλλά και άλλοι στην κυβέρνηση δεν διέπραξαν σφάλμα δηλώνοντας νωρίτερα, ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι ένα μεσοπρόθεσμο πρόβλημα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από τις προβλέψεις τον Οκτώβριο καθώς οι τιμές της βενζίνης και των τροφίμων εκτινάχθηκαν, οδηγώντας τον στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα του 2022, καθώς συνεχίζονται τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
O δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,9% σε μηνιαία βάση μετά την άνοδό του 0,4% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.
Αν εξαιρεθούν οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,6% έπειτα από άνοδο 0,2% τον περασμένο μήνα.
Σε ετήσια βάση, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 4,6% -το υψηλότερο ποσοστό από τον Αύγουστο του 1991- έναντι 4% τους δύο προηγούμενους μήνες.
Οι τιμές παραγωγού, δηλαδή των εργοστασίων, αυξήθηκαν επίσης πολύ τον Οκτώβριο, αντιστρέφοντας την τάση επιβράδυνσής τους σε μηνιαία βάση από την άνοιξη.

Μισθολογικές αυξήσεις

Αν και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επανέλαβε πρόσφατατην πεποίθησή της ότι ο σημερινός πληθωρισμός «αναμένεται να είναι μεταβατικός», οι περισσότεροι οικονομολόγοι είναι επιφυλακτικοί και σημειώνουν ότι οι μισθοί αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς καθώς οι εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους.
Ο πληθωρισμός αυξάνεται ξανά καθώς η επίπτωση στην αμερικανική οικονομία από το θερινό κύμα κρουσμάτων του κορωνοϊού, με αιχμή της μετάλλαξη Delta, υποχωρεί, ενώ οι στενότητες στην προσφορά παραμένουν λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης