Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Γιατί 4,4 εκατ. εργαζόμενοι - ή το 3% του εργατικού δυναμικού - παραιτήθηκαν τον Σεπτέμβριο – Κίνημα κατά της εργασίας

ΗΠΑ: Γιατί 4,4 εκατ.  εργαζόμενοι - ή το 3% του εργατικού δυναμικού - παραιτήθηκαν τον Σεπτέμβριο – Κίνημα κατά της εργασίας
Το σοκ της πανδημίας που άλλαξε τα εργασιακά ήθη της Generation Z και το τέλος του Αμερικανικού ονείρου
Σχετικά Άρθρα

Ο αριθμός των ατόμων οι οποίοι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους αυξήθηκε σε ιστορικό υψηλό τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021 το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το Bloomberg και τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα των ΗΠΑ.
Περίπου 4,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι, ή το 3% του συνολικού εργατικού δυναμικού, παραιτήθηκαν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το υπουργειο, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ από την εποχλη της καταγραφής των σχετικών στοιχείων.
Επιπλέον, ο αριθμός των νέων/κενών θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο ήταν 10,4 εκατομμύρια -- ισοδυναμώντας με τον Αύγουστο για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ και ήταν ελάχιστα πιο μικρός από το ρεκόρ των 10,9 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που σημειώθηκε τον Ιούλιο.
Το ποσοστό απολύσεων, εν τω μεταξύ, παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,9% τον Σεπτέμβριο.
Τα νέα δεδομένα αντικατοπτρίζουν μια συνεχιζόμενη τάση μεταξύ των εργαζομένων στις ΗΠΑ που επαναξιολογούν την εργασιακή τους κατάσταση και τη ζωή τους μετά το σοκ της πανδημίας.

Το Αμερικανικό όνειρο

Ο Larry τελείωσε το πανεπιστήμιο έχοντας ένα όραμα: Μαζί με τη γυναίκα του, θα ζούσαν το Αμερικανικό Όνειρο.
Θα αγόραζαν ένα σπίτι στα προάστια και θα πήγαιναν διακοπές κάθε δύο χρόνια.
Όμως το όνειρό του για την τέλεια ζωή τελικά έγινε κομμάτια.
Η τότε σύζυγός του αντιλήφθηκε ότι η δουλειά είναι μία αυταπάτη, όπως λέει ο ίδιος , και αποφάσισε να παραιτηθεί για να φροντίσει τα παιδιά τους και τον ηλικιωμένο πατέρα της.
Με κάποια καθυστέρηση, ο Λάρι ακολούθησε τον ίδιο δρόμο.
Η δουλειά «είναι κάτι που κάποιος άλλος φύτεψε στο μυαλό μας», λέει ο 52χρονος Αμερικανός στο Business Insider το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021.
Σήμερα, ο ίδιος δεν εργάζεται.
Ζει απλά, σε ένα τροχόσπιτο στην αυλή της μητέρας του.
«Πραγματικά δεν έχω έξοδα.
Δεν χρειάζομαι χρήματα.
Μπορώ να επιβιώσω χωρίς χρήματα», υπογραμμίζει.

Το κίνημα κατά της εργασίας και.. στην Κίνα

Και δεν είναι ο μόνος αλλά μέρος ενός κινήματος που κάποιοι ονομάζουν «αντι-εργατικό» ή κατά της εργασίας και το οποίο κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς.
Πρόκειται μία τάση που κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους νέους εργαζόμενους, καθώς η Generation Z (δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από το 1997 έως το 2012) αφήνει το σημάδι της στην αγορά εργασίας.
Και δεν είναι μία τάση που αφορά μόνο τις ΗΠΑ.
Στην Κίνα, μία ολόκληρη γενιά αρνείται να ακολουθήσει τις επιταγές της εποχής για όλο και μεγαλύτερη παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα στη δουλειά και αντ΄ αυτού βρίσκει την ευτυχία στην απλή ζωή και την χαλάρωση.
Είναι το κίνημα της «ξάπλας» (lying flat), όπως έχει ονομαστεί.
«Πραγματικά δεν θέλω να δουλεύω πια. 
Δεν θέλω να χρειάζεται να κάνω συναντήσεις, να έχω προθεσμίες, στόχους, τρίμηνα, σεμινάρια. Δεν θέλω τίποτα από όλα αυτά πια», λέει ο Larry.

Η μεγάλη παραίτηση

Στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι παραιτούνται από τις δουλειές τους μαζικά εδώ και έξι μήνες τουλάχιστον, καθώς μόνο τον Σεπτέμβριο, 4,4 εκατ. άνθρωποι δήλωσαν παραίτηση -περισσότεροι από οποιονδήποτε άλλο μήνα στην ιστορία.
Πολλοί δεν επιστρέφουν ποτέ στην αγορά εργασίας.
Για κάποιους από αυτούς, η δουλειά δεν αξίζει πια.
Οι μισθοί βρίσκονται σε πτώση εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ, ενώ τα φοιτητικά δάνεια αυξάνονταν δυσανάλογα.

Ο ρόλος της πανδημίας

Και μετά ήρθε η πανδημία: Οι δισεκατομμυριούχοι πρόσθεσαν 2,1 τρισ. δολάρια στις περιουσίες τους, ενώ εκατομμύρια Αμερικανοί έμειναν άνεργοι (αφού στις ΗΠΑ δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα προστασίας της απασχόλησης που έγιναν ο κανόνας στην Ευρώπη).
Οι ανισότητες διευρύνθηκαν, επισημαίνει το Business Insider.
Κάπως έτσι φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση των δραματικών ελλείψεων εργατικού δυναμικού.
Πολύ απλά, οι εργαζόμενοι «απεργούν» και αρνούνται να επιστρέψουν στη δουλειά, εκτός και εάν οι συνθήκες βελτιωθούν.

Το κίνημα εξαπλώνεται

Οι αριθμοί πλέον είναι μεγάλοι και υπολογίσιμοι.
Μία ομάδα στο Reddit, το «r/antiwork», έχει προσελκύσει ένα εκατομμύριο followers από το 2013, όταν και ξεκίνησε.
Οι μισοί από τους νέους followers μπήκαν στο γκρουπ τον Οκτώβριο.
Πρακτικά, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μπαίνουν στη σελίδα αυτή καθημερινά.
Τι πρεσβεύουν;
Το antiwork κίνημα μιλά για ένα lifestyle χωρίς δουλειά και στοχεύει να φτιάξει μία κοινότητα ανθρώπων που ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Η τεμπελία…

«Πολύς κόσμος μπερδεύει το να είσαι antiwork με το να είσαι τεμπέλης», εξηγεί στο Business Insider ένα από τα μέλη του γκρουπ στο Reddit.
Όμως εξηγεί ότι στόχος του κινήματος είναι να αλλάξει η δομή του τρόπου με τον οποίο γίνονται τα πράγματα, ώστε οι ροές του κεφαλαίου να είναι πιο δίκαιες.
Ένα άλλο μέλος του γκρουπ, ο Kent, που ανήκει στην Gen Z, λέει ότι παραιτήθηκε από τη δουλειά του όταν ο προϊστάμενος απαγόρευσε στους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τα κινητά τους κατά τη διάρκεια της βάρδιας και απείλησε με κατασχέσεις.
Τα posts που διάβασε στο «r/antiwork» συνέβαλαν στην απόφασή του να παραιτηθεί, καθώς τον έκαναν να επανεξετάσει  το ζήτημα της εργασίας
«Πιστεύω ότι ένιωσα πως θα μπορούσα να είμαι μέρος ενός κινήματος.
Δεν θέλω πλέον να ανέχομαι αυτά τα πράγματα», δηλώνει.
μισθόςςςςςςςςςςςςςς.PNG
Η Generation Z

Κεντρικό ρόλο στην απαίτηση των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες δουλειάς παίζει η είσοδος της Generation Z στην αγορά εργασίας.
«Απλά δεν ανέχονται τις ανοησίες των εργοδοτών πια», λέει ο kent.
Το σίγουρο είναι ότι οι εργοδότες αναγκάζονται πλέον να ακούσουν τους εργαζόμενους.
Στις ΗΠΑ, το φαινόμενο των εστιατορίων που καταλήγουν να κατεβάσουν ρολά γιατί αδυνατούν να βρουν προσωπικό είναι πλέον μία καθημερινότητα.

Tο φαινόμενο του «ghosting»

Επιχειρήσεις καταφεύγουν σε bonus προσλήψεων για να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας, όμως πλέον δέχονται ελάχιστα βιογραφικά για τις αγγελίες που δημοσιεύουν.
Και στο φαινόμενο του «ghosting», οι ρόλοι έχουν πια αντιστραφεί:
Ενώ παλιά οι υποψήφιοι εργαζόμενοι παραπονιούνταν ότι οι επιχειρήσεις εξαφανίζονταν (ghosting) μετά τις συνεντεύξεις για δουλειά, τώρα οι συνεντευξιαζόμενοι είναι εκείνοι που δεν απαντούν και εξαφανίζονται όταν οι επιχειρήσεις θέλουν να τους προσλάβουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης