Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Fauci είχε προειδοποιήσει από το 2003 για τον κορωνοϊό και την πανδημία αλλά μετά δεν έγινε απολύτως τίποτα - Ο «χρησμός» για τα εμβόλια

Ο Fauci είχε προειδοποιήσει από το 2003 για τον κορωνοϊό και την πανδημία αλλά μετά δεν έγινε απολύτως τίποτα - Ο «χρησμός» για τα εμβόλια

Ο Fauci 18 χρόνια πριν είχε προειδοποιήσει για την επικινδυνότητα των κορωνοϊών και είχε σχεδόν… «προαναγγείλει» την πανδημία

Σχετικά Άρθρα

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ανέμεναν την πανδημία Covid – 19 από το 2003 αλλά δεν έπραξαν απολύτως τίποτα για να προφυλαχθούν.
Το 2003 οι ΗΠΑ επένδυσαν 5,6 δισεκ. δολάρια για να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα Project Bioshield, μέχρι το 2013, και άλλα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2018.
Το Project Bioshield σχεδιάστηκε για να προετοιμάσει τις ΗΠΑ έναντι μιας βιολογικής επίθεσης και συμπεριελάμβανε ειδικό πρόγραμμα για τη συγκέντρωση και διανομή εμβολίων.
Αν και ο Covid-19 είναι ένας νέος ιός, οι καταθέσεις στο Κογκρέσο το 2003 δίνουν μια αποκαλυπτική εικόνα για το τι γνωρίζαμε – και πότε – για την οικογένεια των ιών από την οποία προήλθε.
«Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να μάθω πώς το Project BioShield θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της τρέχουσας έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία που δημιουργήθηκε από την επιδημία που είναι γνωστή ως Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS)», δήλωνε τότε ο Tom Davis, πρόεδρος της Επιτροπής για την Κυβερνητική Μεταρρύθμιση.

Κρούσματα και θάνατοι

«Περισσότερα από 2.000 ύποπτα κρούσματα αυτής της μυστηριώδους ασθένειας έχουν αναφερθεί σε 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, με 78 θανάτους.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο για την καταπολέμηση αυτού του θανατηφόρου συνδρόμου»., έλεγε ο Davis.
Μεταξύ εκείνων που κατέθεσαν στην επιτροπή το 2003 ήταν ο Anthony Fauci τότε και τώρα διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων.

Η κατάθεση Fauci


Ο Fauci κατέθετε τότε στην επιτροπή: O SARS, που σημαίνει Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, έχει πλέον εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, τουλάχιστον σε 17.
Υπάρχουν πάνω από 2.200 κρούσματα και περίπου 80 θάνατοι. Υπάρχουν μέχρι τώρα 100 κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες σε 27 πολιτείες.
Αυτή είναι μια νέα ασθένεια. Είναι αυτό που αναφέρουμε ως ένα αναδυόμενο μικρόβιο, μια αναδυόμενη μολυσματική ασθένεια.
Τα δεδομένα από τα CDC και από άλλα εργαστήρια δείχνουν ότι ο κορωνοϊός, που είναι μια ενδιαφέρουσα ομάδα - είναι ένας πολύ κοινός ιός.
Είναι αυτός που προκαλεί περίπου το 10 έως 20% των κοινών κρυολογημάτων.
Υπάρχουν δύο ομάδες κορωνοϊών. Αυτός είναι πιθανότατα μέλος μιας νέας τρίτης ομάδας.
Δεν έχει αποδειχθεί οριστικά ότι αυτή είναι η μόνη, αιτία του SARS, αλλά τα στοιχεία πληθαίνουν καθημερινά από μια ποικιλία προσεγγίσεων που ακολουθούμε.
Σύμφωνα με την κατάθεση το 2003, ο Fauci επιβεβαίωνε ότι ο SARS ήταν μια αναδυόμενη μολυσματική ασθένεια της οποίας τα δεδομένα κατέδειξαν ότι συνδέεται με τον κορωνοϊό, την αιτία του 10-20% των κοινών κρυολογημάτων.
«Έχει την ικανότητα να είναι ένα πολύ σοβαρό σύνδρομο», συνέχιζε ο Fauci.

Πανδημία και εμβόλια

«Το ποσοστό θνησιμότητας είναι 3,5%, το οποίο μπορεί να ακούγεται μικρό, αλλά εάν σκεφτείτε την πιθανότητα μόλυνσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, αυτό μπορεί να αποδειχθεί μια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία.
Στην πραγματικότητα, σε μέρη του κόσμου ήδη οδηγεί σε τέτοια δρακόντεια μέτρα όπως η καραντίνα και η απομόνωση σε αρκετές χώρες».
Και ο Fauci συνέχιζε στην τότε κατάθεσή του στην επιτροπή του Κογκρέσου: «Τα CDC έχουν κάνει μια θαυμάσια δουλειά μέχρι στιγμής και γνωρίζουμε ότι θα συνεχίσουν, όχι μόνο στον εντοπισμό και την παρακολούθηση, αλλά ουσιαστικά τώρα θα προχωρήσουν σε συνεργασία με το Εθνικό Σύστημα Υγεία και άλλους φορείς όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), στην ανάπτυξη διαγνωστικών θεραπευτικών μεθόδων και στο δρόμο προς ένα εμβόλιο».
Εντύπωση προκαλεί, πως μεσολάβησαν 18 χρόνια από την κατάθεση Fauci και οι ΗΠΑ δεν έπραξαν απολύτως τίποτα για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας πανδημίας, διερωτάται ο ιστότοπος RealClear Policy.
Εντύπωση προκαλεί επίσης ότι, το 2003 αποκαλύφθηκε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενειών, από καρδιακές παθήσεις έως καρκίνο – ωστόσο τέτοιες θεραπείες δεν προωθούνται όπως τώρα.

Η «σκόπιμη απελευθέρωση μικροβίων»

Η κατάθεση του Fauci 18 χρόνια πριν, ήταν αποκαλυπτική και ανησυχητική, εάν συνυπολογίσει κανείς τι συμβαίνει σήμερα με τον Covid παγκοσμίως.
«Οπότε, συνοπτικά, κύριε Πρόεδρε, είναι μια σοβαρή απειλή», έλεγε τότε ο Fauci για το SARS.
«Πρέπει να τον πάρουμε πολύ σοβαρά.
Δεν αισθανόμαστε ότι πρέπει να υπάρξει πανικός σε αυτό το σημείο, αλλά οφείλουμε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε πολύ αυστηρά μέτρα δημόσιας υγείας και να συνεχίσουμε την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Ο γερουσιαστής, Henry Waxman ρώτησε τον Fauci:
«Υπάρχει δυνατότητα διπλής χρήσης του προγράμματος, όπου η έρευνα για τη βιοάμυνα μπορεί κάλλιστα να μας οδηγήσει σε ερευνητικές ανακαλύψεις για άλλες ασθένειες;»
«Πιστεύω ότι δεν έχει μόνο μία κατεύθυνση, κύριε Waxman, νομίζω ότι είναι αναπόφευκτο πως θα υπάρξει σημαντική συμβολή στην έρευνα που κάνουμε σε αναδυόμενες και επανεμφανιζόμενες ασθένειες», απάντησε ο Fauci.
O Fauci κατέληγε λέγοντας πως «η σκόπιμη απελευθέρωση μικροβίων είναι απλώς μια άλλη μορφή αναδυόμενης και επανεμφανιζόμενης ασθένειας».
Όλα αυτά 18 χρόνια πριν και τελικά οι ΗΠΑ και ολόκληρος ο κόσμος αιφνιδιάστηκαν, αν και γνώριζαν πολλά.
fauci_b.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης