Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο έλεος του δ' κύματος Covid η Ευρώπη - Ρεκόρ κρουσμάτων Γερμανία, Βρετανία - Ανεπαρκείς οι εμβολιασμοί - Lockdown και ταραχές σε Ολλανδία

Στο έλεος του δ' κύματος Covid η Ευρώπη - Ρεκόρ κρουσμάτων Γερμανία, Βρετανία - Ανεπαρκείς οι εμβολιασμοί - Lockdown και ταραχές σε Ολλανδία

Το κλειδί είναι να εμβολιαστούν όλοι όσοι κινδυνεύουν περισσότερο για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης, απαντά ο λοιμωξιολόγος Yves Coppieters στο Γαλλικό πρακτορείο

Σχετικά Άρθρα
Δεν ξεκινά καλά ο χειμώνας 2021-2022 για την Ευρώπη: Οι μολύνσεις του νέου κορωνοϊού ξανά στα ύψη να καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων, ανεβάζοντας τους αριθμούς διασωληνωμένων και νεκρών με αποτέλεσμα πολλές χώρες να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα.
Ειδικοί ελπίζουν ότι η καμπύλη νοσηλειών δεν θα ακολουθήσει την ίδια τάση, η οποία θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού.

Βρετανία: 145 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 40.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε 24 ώρες

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 40.375 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 145 ασθενείς με την COVID-19.
Επισήμως, η πανδημία του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει στοιχίσει τη ζωή σε 142.678 ανθρώπους επί συνόλου 9.489.460 καταγεγραμμένων μολύνσεων.
Ο απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο ασθενείς που απεβίωσαν σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν από τον ιό.
Στα νοσοκομεία της Βρετανίας νοσηλεύονταν χθες 8.652 ασθενείς με την COVID-19.
Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων, επικαλούμενη την πρόοδο της εκστρατείας ανοσοποίησης. Πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι, το 87% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών, έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 και το 79% έχει εμβολιαστεί πλήρως, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα. Συνεχίζεται η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων· έχει ξεπεράσει το 20% του πληθυσμού-στόχου.

Γερμανία: Πάνω από 45.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, 228 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες (Ινστιτούτο Robert Koch)

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 45.081 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 4.987.971, δείχνουν οι αριθμοί που δημοσιοποίησε σήμερα Σάββατο το Ινστιτούτο Robert Koch, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Οι θάνατοι 228 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 97.617 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σφοδρές συγκρούσεις στην Ολλανδία μετά την ανακοίνωση της επαναφοράς μερικού lockdown λόγω κορωνοϊού

Η ολλανδική αστυνομία ανέπτυξε το βράδυ ένα θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού για να διαλύσει ένα πλήθος διαδηλωτών στη Χάγη που πετούσαν πέτρες και μολότοφ για να διαμαρτυρηθούν για την νέα επιβολή μερικού lockdown που ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Περίπου 200 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, όπου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Mark Rutte έδωσε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει τα νέα μέτρα.
Σύμφωνα με αυτά, η χώρα θα επιστρέψει σε μερικό lockdown από αύριο Σάββατο, αφότου η κυβέρνηση έδωσε εντολή τα εστιατόρια και τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα και απαγόρευσε την παρουσία θεατών σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αύξηση- ρεκόρ των κρουσμάτων Covid-19.
Ο Rutte δήλωσε πως οι υγειονομικοί περιορισμοί, που οι Ολλανδοί νόμιζαν ότι θα τέλειωναν για τα καλά, θα επιβληθούν εκ νέου για τρεις εβδομάδες.

Μερικό lockdown στην Ολλανδία

Nωρίτερα, στην επιβολή του πρώτου lockdown στη δυτική Ευρώπη μετά το καλοκαίρι αναμένεται να προχωρήσει από αύριο Σάββατο 13/11 η Ολλανδία σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά της covid.
Αν και το 85% των ενήλικων Ολλανδών έχει εμβολιαστεί, η γ’ δόση του εμβολίου χορηγείται μόνο σε ανοσοκατεσταλμένους (από τον Δεκέμβριο θα χορηγείται και στους άνω των 80 ετών), γεγονός που θεωρείται πως μαζί με την άρση των περιοριστικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα τέλη Σεπτεμβρίου, έχει συμβάλει στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού στην χώρα.
Τα κρούσματα της covid-19 έχουν αυξηθεί ραγδαία στην Ολλανδία, καθώς μόλις χθες Πέμπτη 11/11 έφτασαν τα 16.264, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας.
Ανατροπή και αλλαγή πολιτικής
H επιβολή του μερικού lockdown, το οποίο θα είναι διάρκειας τριών εβδομάδων, σημαίνει δραστική αλλαγή πολιτικής για την κυβέρνηση του Mark Rutte, η οποία έως τον Οκτώβριο πίστευε ότι το σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων θα της επέτρεπε να χαλαρώσει και άλλο τα περιοριστικά μέτρα προς το τέλος του έτους.
Ωστόσο η έκρηξη των κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα, οι ειδικοί επιστήμονες να συστήσουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιβολή μερικού lockdown και στον περιορισμό της πρόσβασης σε δημόσιους χώρους όσων δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει από covid-19.
Λόγω της έξαρσης του ιού, έχει αυξηθεί η πίεση στα νοσοκομεία, τα οποία έχουν αναστείλει την κανονική λειτουργία τους για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά covid.
Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο, περίπου το 55% των ασθενών στα ολλανδικά νοσοκομεία και το 70% όσων βρίσκονταν στην εντατική ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM).

Τα μέτρα

Τα νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Παρασκευή 12/11 ο πρωθυπουργός Mark Rutte σε συνέντευξη τύπου που είναι προγραμματισμένη για τις 20:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και που θα μεταδοθεί απευθείας.
Σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ, από αύριο Σάββατο 13/11, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα θα κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.
Οι πολίτες θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις.
Τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν ανοικτά.

Προς lockdown για τους ανεμβολίαστους και η Αυστρία

Πάντως, η Ολλανδία δεν είναι η μόνη χώρα που κινείται προς lockdown.
Η Αυστρία ανακοίνωσε και αυτή πως είναι μόλις μερικές ημέρες από την επιβολή lockdown για τους εκατομμύρια ανεμβολίαστους πολίτες της λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων.
Αν και έχουν αυστηροποιηθεί τα περιοριστικά μέτρα, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Alexander Schallenber προειδοποίησε ότι εάν η πανδημία δεν υποχωρήσει, θα μπορούσε πολύ σύντομα να επιβληθεί lockdown για μη εμβολιασμένους πολίτες, κάτι που σημαίνει πως αυτοί θα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για συγκεκριμένους λόγους.
Πολλά κράτη βασίζονται στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 για να ενισχύσουν την ανοσία της αγέλης, να αποφύγουν την κατάρρευση των συστημάτων υγείας τους στη διάρκεια του χειμώνα και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο νέων lockdown.

Βέλγιο: Πάνω από 10.000 ο μέσος όρος στο 24ωρο

Σημαντική αύξηση
στα κρούσματα κορωνοϊού καταμετρά το Βέλγιο, επιβεβαιώνοντας πως ξεπερνά τα 10.000 ο ημερήσιος μέσος όρος.
Ειδικότερα, μεταξύ 3 και 9 Νοεμβρίου, καταγράφηκαν 10.081 κατά μέσο όρο την ημέρα που ισοδυναμεί με αύξηση 39%.
Από τις 6 μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, 207 ήταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία την ημέρα (κατά μ.ο.), αυξημένες κατά 21%.
Συνολικά, 2.391 ασθενείς νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή με κορωνοϊό (αύξηση 29%) εκ των οποίων 487 στις μονάδες εντατικής θεραπείες (αύξηση 27%).
Αντίστοιχα ποσοστά είχαν καταγραφεί τον περασμένο Μάιο.
Ο αριθμός των θανάτων, από τις 3 μέχρι τις 9 Νοεμβρίου, φτάνει τους 23,6 ημερησίως κατά μέσο όρο.
Να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου, τα κρούσματα ανήλθαν στις 15.208, ενώ την Τρίτη 9 Νοεμβρίου ήταν 12.942.

Ρωσία-Covid-19: Οι αρχές ανακοίνωσαν ρεκόρ θανάτων σε ένα 24ωρο

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα νέο ρεκόρ 1.241 θανάτων λόγω της COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες καθώς και 39.256 νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Οι περισσότερες από τις 80 και πλέον περιοχές της Ρωσίας προχώρησαν στην αρχή της εβδομάδας σε άρση του μέτρου των πολυήμερων αργιών που είχε ως στόχο να ανακοπεί η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Οι ειδικοί απαντούν και το Γαλλικό Πρακτορείο συνοψίζει

Ερώτηση: Ποια είναι η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη;

Απάντηση: Ο αριθμός των εβδομαδιαίων κρουσμάτων, που άρχισε να αυξάνεται ξανά στις αρχές Οκτωβρίου, είναι ο υψηλότερος από την έναρξη της πανδημίας, ακόμα κι αν οι μέθοδοι διεξαγωγής τεστ έχουν αλλάξει πολύ από την άνοιξη του 2020.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών, έχουν καταγραφεί περίπου 2.125.775 κρούσματα ή 303.682 ημερησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με απολογισμό που καταρτίζει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.
Το ποσοστό αυτό είναι 13% υψηλότερο από την προηγούμενη εβδομάδα.
Η τρέχουσα αύξηση επικεντρώνεται κυρίως σε πέντε χώρες που από μόνες τους αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των νέων εβδομαδιαίων κρουσμάτων στην περιοχή: Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Τουρκία και Ουκρανία.
Στο παρελθόν, η εβδομάδα με τα περισσότερα νέα κρούσματα μέσα σε 7 μέρες ήταν μεταξύ 2 και 8 Νοεμβρίου 2020: 1.988.507 κρούσματα μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.
Η σύγκριση με την πρώτη φάση της πανδημίας στις αρχές του 2020 είναι κάπως περίπλοκη γιατί γίνονταν πολύ λιγότερα τεστ εκείνη την περίοδο.

Ερώτηση: Αυτή η αύξηση επηρεάζει την περιοχή συνολικά;

Απάντηση: «Πρέπει να διακρίνουμε τις χώρες που αντιμετωπίζουν ένα είδος κύματος, από την Ιρλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω των χωρών της Μπενελούξ, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ρουμανίας και της Ρωσίας», διευκρινίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επιδημιολόγος στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB), ο Yves Coppieters.
Μεταξύ αυτών των χωρών, υπάρχουν εκείνες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, «όπου η καμπύλη νοσηλειών δεν ακολουθεί αυτήν των μολύνσεων χάρη στους εμβολιασμούς», και οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με μικρό αριθμό εμβολιασμένων, όπου την ακολουθεί περισσότερο.
«Σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, με εξαιρετικά ποσοστά εμβολιασμού ή η Ιταλία, η οποία έχει λάβει ισχυρά μέτρα, η επανάκαμψη δεν είναι ακόμη πολύ ορατή», είπε.
«Η Γαλλία βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα: η αναζωπύρωση των μολύνσεων είναι πραγματική αλλά λιγότερο ισχυρή», συνεχίζει ο επιδημιολόγος.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση της πανδημίας εξακολουθεί να επιδεινώνεται και θεωρείται η κατάσταση «πολύ ανησυχητική» σε δέκα χώρες και «ανησυχητική» σε άλλες δέκα.
Μεταξύ των 27, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία βρίσκονται στην κατηγορία μεγαλύτερης ανησυχίας.

Ερώτηση: Πώς απαντούν οι χώρες σε αυτό το ξέσπασμα;

Απάντηση: Οι περισσότερες θέλουν να δώσουν ώθηση στους εμβολιασμούς.
Η Γαλλία, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι για τα άτομα άνω των 65 ετών η αναμνηστική δόση του εμβολίου είναι προϋπόθεση για την ισχύ του υγειονομικού τους πάσου.
Άλλες πάλι προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, επιβάλλοντας εκ νέου περιορισμούς αντίστοιχους με αυτούς στην αρχή της πανδημίας.
Η Νορβηγία, η οποία ήρε όλα τα περιοριστικά μέτρα στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα επαναφέρει μέτρα σε πανεθνικό επίπεδο: έτσι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ δύο φορές την εβδομάδα και να φορούν μάσκα.
Η Αυστρία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι περιμένει το πράσινο φως από το κοινοβούλιο την Κυριακή για την επιβολή lockdown σε ανεμβολίαστους ή σε όσους δεν έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό.
Από την πλευρά της, η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ μερικό lokcdown από το αύριο Σάββατο, το πρώτο «μερικό lockdown» του φετινού χειμώνα σε χώρα της δυτικής Ευρώπηςv

Ερώτηση: Πρέπει να φοβόμαστε για μεγάλο αριθμό θανάτων;

Απάντηση: «Αν συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία, ενδέχεται να δούμε άλλο μισό εκατομμύριο θανάτους από την Covid-19 στην περιοχή έως τον Φεβρουάριο», προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Τις τελευταίες επτά ημέρες, η ήπειρος κατέγραψε 28.216 θανάτους ή 4.031 κατά μέσο όρο την ημέρα (+10% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, +18% σε σύγκριση με πριν από δύο εβδομάδες).
Συγκριτικά, πριν ένα χρόνο, η περιοχή κατέγραφε 3.785 θανάτους κατά μέσο όρο την ημέρα στις 8 Νοεμβρίου, αύξηση 41% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και + 109% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο ρυθμός προόδου είναι επομένως λιγότερο ταχύς από ό,τι πέρυσι την ίδια περίοδο.
«Είμαστε μάρτυρες ενός κύματος μόλυνσης λόγω της παραλλαγής Δέλτα και εξαιτίας των χαμηλότερων θερμοκρασιών, αλλά ο εμβολιασμός θα πρέπει να αποτρέψει το συσχετισμό με τις νοσηλείες», δήλωσε ο Yves Coppieters.
«Το όλο θέμα αυτής της νέας αναζωπύρωσης είναι ότι υπάρχει πράγματι μια διάσταση μεταξύ των δεικτών, αλλά αναπόφευκτα θα βιώσουμε μεγάλες ετερογένειες μεταξύ των χωρών ανάλογα με την κάλυψη εμβολιασμού».

Ερώτηση: Αρκούν οι εμβολιασμοί περισσοτέρων ανθρώπων;

Απάντηση: Όχι, απαντά ο Yves Coppieters. «Το κλειδί είναι φυσικά να εμβολιαστούν όσοι κινδυνεύουν περισσότερο για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης».

«Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, είναι πρώτα απ' όλα απαραίτητο να διατηρηθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, ο αερισμός εσωτερικών χώρων και μια πολιτική διεξαγωγής τεστ», είπε.
Για την καταπολέμηση της πανδημίας, ο ΠΟΥ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, να χρησιμοποιούνται μάσκες σε μαζική κλίμακα και να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής απόστασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης