Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απαγορεύει τις πτήσεις προς Λευκορωσία η Τουρκία, μετά της απειλές για κυρώσεις από την Κομισιόν

Απαγορεύει τις πτήσεις προς Λευκορωσία η Τουρκία, μετά της απειλές για κυρώσεις από την Κομισιόν
Η Ευρώπη απείλησε με νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας
Η αρχή πολιτικής αεροπορίας της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα, 12 Νοεμβρίου 2021, ότι θα εμποδίσει τους πολίτες από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη να πετούν στη Λευκορωσία, μετά τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις ότι μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρείες τρίτων χωρών για την αυξανόμενη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen προειδοποίησε για πιθανές κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρείες τρίτων χωρών που διευκολύνουν τη ροή μεταναστών, εν μέσω της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης της Ευρώπης με το καθεστώς του προέδρου Alexander Lukashenko.
«Λόγω του προβλήματος της παράνομης διέλευσης των συνόρων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λευκορωσίας, αποφασίστηκε ότι οι πολίτες του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης που θέλουν να ταξιδέψουν στη Λευκορωσία από τα τουρκικά αεροδρόμια δεν θα επιτρέπεται να αγοράζουν εισιτήρια και να επιβιβάζονται μέχρι νεοτέρας», ανέφερε ανακοίνωση της Τουρκικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Η κρίση μεταξύ Λευκορωσίας - Πολωνίας

Η Ευρώπη απείλησε με νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για μια κρίση που λέει ότι ενορχηστρώθηκε από τον Alexander Lukashenko ως τρόπο πίεσης – έναν ισχυρισμό που η Μινσκ αρνείται.
Η ΕΕ έχει εισαγάγει τέσσερα πακέτα κυρώσεων από τον περασμένο Οκτώβριο για νοθεία στις εκλογές του 2020, καταστολή στελεχών της αντιπολίτευσης και ακτιβιστών και την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair τον Μάιο για τη σύλληψη του ανεξάρτητου Λευκορώσου δημοσιογράφου Roman Protasevich και της κοπέλας του Sofia Sapega.
Ο Alexander Lukashenko απείλησε την Πέμπτη ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη εάν υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στην αντιπαράθεσή του με το μπλοκ.
Την ίδια ώρα, η Πολωνία έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα για να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών.

Ο ρόλος των αεροπορικών

Η τουρκική απόφαση κλείνει μια σημαντική οδό που χρησιμοποιούν οι μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω Λευκορωσίας, αλλά άλλες παραμένουν.
Δεκάδες ειδικές πτήσεις αναχωρούν από χώρες της Μέσης Ανατολής προς το Μινσκ κάθε εβδομάδα.
Η Λευκορωσική αεροπορική εταιρεία, Belavia, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σταμάτησε πολίτες από τις τρεις χώρες που πετούσαν από την Τουρκία στη Λευκορωσία «σύμφωνα με την απόφαση των τουρκικών αρχών».
Ωστόσο, συνεχίζει να εκτελεί άλλα δρομολόγια, όπως και πολλές άλλες αεροπορικές εταιρείες.
Η Πολωνία κατηγόρησε την Τουρκία την Τρίτη ότι βοήθησε στη διευκόλυνση της κρίσης επιτρέποντας τις πτήσεις μεταναστών στη Λευκορωσία, έναν ισχυρισμό που η Τουρκία αρνήθηκε.
Οι ρωσικοί και τουρκικοί αερομεταφορείς, η Aeroflot και η Turkish Airlines, αρνήθηκαν οποιοδήποτε ρόλο στην πυροδότηση της κρίσης, μετά από δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στις δύο αεροπορικές εταιρείες λόγω της κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης