Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα κάνει πράξη τις απειλές κατά της ΕΕ ο Lukashenko; Όλα εξαρτώνται από τον Putin

Θα κάνει πράξη τις απειλές κατά της ΕΕ ο Lukashenko;  Όλα εξαρτώνται από τον Putin
Διχασμένοι οι αναλυτές για τις επόμενες κινήσεις του Lukashenko
Σχετικά Άρθρα

Διχασμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές για τις επόμενες κινήσεις της Λευκορωσίας, με φόντο τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με την Πολωνία και τις απειλές Lukashenko για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Η ΕΕ κατηγόρησε τον Λευκορώσο πρόεδρο ότι εξοπλίζει με όπλα τους χιλιάδες μετανάστες που συγκεντρώνονται αυτή τη στιγμή σε καταυλισμούς στα σύνορα με την Πολωνία για να υπονομεύσει την ασφάλεια της ΕΕ.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNBC, Οι ειδικοί διίστανται σχετικά με το εάν ο προκλητικός τόνος του Μινσκ θα μεταφραστεί σε δραστική πολιτική δράση, με πολλά να εξαρτώνται από τις στρατηγικές προτεραιότητες του μακροχρόνιου συμμάχου του Lukashenko, του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin.

Οι απειλές Lukashenko για το φυσικό αέριο

Η Λευκορωσία απείλησε να διακόψει τη διέλευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εάν η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις λόγω μιας μεταναστευτικής κρίσης στα δυτικά της σύνορα.
Το μπλοκ κατηγόρησε τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία πρόεδρο Lukashenko ότι εξοπλίζει τους χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώνονται αυτή τη στιγμή σε καταυλισμούς  στα σύνορα με την Πολωνία, για να υπονομεύσει την ασφάλεια της ΕΕ και να αποσπάσει την προσοχή από τις εγχώριες πολιτικές πιέσεις, έναν ισχυρισμό που η Λευκορωσία αρνείται.
Καθώς η ΕΕ φέρεται να προετοιμάζει έναν νέο γύρο κυρώσεων, ο Lukashenko απείλησε σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, ότι η χώρα θα μπορούσε να διακόψει τις παραδόσεις κατά μήκος του αγωγού Yamal-Europe από τη Ρωσία, κλιμακώνοντας περαιτέρω την πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς η ήπειρος εξακολουθεί να πλήττεται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση.
«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα», είπε ο ισχυρός ηγέτης, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994.
«Και τι γίνεται αν τους κόψουμε [τη διέλευση] φυσικού αερίου; Θα συνιστούσα λοιπόν στην ηγεσία της Πολωνίας, της Λιθουανίας και άλλων ανεγκέφαλων να σκεφτούν πριν μιλήσουν».
Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 7% την Πέμπτη μετά τα σχόλια του Lukashenko.

Διχασμένοι οι αναλυτές  

Οι ειδικοί διίστανται σχετικά με το εάν ο προκλητικός τόνος του Μινσκ θα μεταφραστεί σε δραστική πολιτική δράση, με πολλά να εξαρτώνται από τις στρατηγικές προτεραιότητες του μακροχρόνιου συμμάχου του Lukashenko, του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin.  
Ο Timothy Ash, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην Bluebay Asset Management, τονίζει ότι η κατάσταση «φαίνεται ότι θα κλιμακωθεί περαιτέρω». «Ο Putin θα ήταν πολύ χαρούμενος να δει τη διαμετακόμιση ενέργειας μέσω της Λευκορωσίας να διαταράσσεται, καθώς θα μπορούσε να την αποδώσει στον Lukashenko, ενώ κλιμακώνει περαιτέρω την πίεση στην Ευρώπη». «Θα του έδινε επίσης ένα πρόσχημα να επέμβει επίσημα στην ίδια τη Λευκορωσία – τα ρωσικά αεροπλάνα φαίνεται να περιπολούν ήδη τώρα για να εξασφαλίσουν τα σύνορα της Λευκορωσίας με το ΝΑΤΟ», προσθέτει.  
Ωστόσο, ο Emre Peker, διευθυντής της ευρωπαϊκής ομάδας στην Eurasia Group, εκτιμά ότι ο Lukashenko είναι «εξαιρετικά απίθανο» να υλοποιήσει την απειλή για διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, λόγω περιορισμών των εσόδων και πιθανής ρωσικής αντίθεσης. 
«Η Ρωσία βασίζεται στη διέλευση μέσω της Λευκορωσίας για να εκπληρώσει τα ευρωπαϊκά συμβόλαια.
Το κλείσιμο του αγωγού θα έβλαπτε τη μακροπρόθεσμη θέση της Gazprom στην αγορά, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τη σταθερότητα του ρωσικού εφοδιασμού με φυσικό αέριο», εξήγησε ο Peker.
«Η διακοπή των ροών φυσικού αερίου θα κόστιζε επίσης στον Lukashenko περίπου 300 εκατ. δολάρια ετησίως σε έσοδα από τη διαμετακόμιση που η Λευκορωσία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά». 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης