Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει το αφήγημα για παροδική αύξηση του πληθωρισμού - Πιο αργή πτώση «βλέπει» πλέον η ΕΚΤ

Καταρρέει το αφήγημα για παροδική αύξηση του πληθωρισμού - Πιο αργή πτώση «βλέπει» πλέον η ΕΚΤ
Ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε πάνω από το 4% τον περασμένο μήνα, υπερδιπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ για 2%
Σχετικά Άρθρα
Καταρρέει το αφήγημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περί παροδικής αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, μετά τα τελευταία στοιχεία, με τους αξιωματούχους να κάνουν πλέον λόγο για βραδύτερη πτώση από ότι αναμενόταν αρχικά.
«Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μπορεί να υποχωρήσει πιο αργά από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, εν μέρει λόγω των επίμονων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά», δήλωσαν την Παρασκευή δύο αξιωματούχοι της ΕΚΤ.
Ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε πάνω από το 4% τον περασμένο μήνα, υπερδιπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ για 2%, λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού που αποδεικνύονται τώρα μεγαλύτερα από ό,τι πιστεύαμε ακόμη και πριν από λίγες εβδομάδες.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Olli Rehn και ο Gediminas Simkus της Λιθουανίας υπέδειξαν ότι αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν περισσότερο, αλλά επέμειναν στην άποψη της ΕΚΤ ότι η άνοδος των τιμών είναι προσωρινή.
Να σημειωθεί ότι κόντρα στο αφήγημα των κεντρικών τραπεζών περί παροδικού πληθωρισμού κινείται και ο γνωστός επενδυτικός οίκος Bridgewater, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για φούσκα στην αγορά χρηματοπιστωτικών αξίων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες μένουν πίσω σε σχέση με την καμπύλη και επιτρέπουν στις προσδοκίες για υψηλό πληθωρισμό να ενσωματωθούν στη σκέψη των καταναλωτών, των ανθρώπων του επιχειρείν και των «παικτών» στις αγορές.

Rehn: Επιμένει η άνοδος του πληθωρισμού

«Ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ εξακολουθεί να είναι ως επί το πλείστον παροδικός, παρόλο που ορισμένες από τις συνιστώσες του είναι πιο επίμονες από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», δήλωσε ο Rehn σε συνέδριο στη Λιθουανία, όπως μεταδίδει το Reuters.
Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι ένας από τους παράγοντες που αποδεικνύονται πιο ανθεκτικοί και ο Rehn υποστήριξε ότι το μπλοκ των 19 χωρών είναι απίθανο να νιώσει μεγάλη ανακούφιση μέχρι το τέλος του 2022, κάτι που θα επηρεάσει επίσης την αύξηση των τιμών καταναλωτή.
Ο Simkus αναγνώρισε επίσης ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλός, αλλά προέβλεψε πτώση, έστω και κάπως πιο αργή από ό,τι είχε προβλεφθεί τελευταία από την ΕΚΤ.
«Ακόμη και αν έχουμε μια ορισμένη αύξηση ή ακόμα και υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού, θα επιστρέψουμε σε επίπεδα χαμηλότερα από τα επίπεδα του στόχου το 2023», είπε στο συνέδριο.

Από το 2023 η επιστροφή στον στόχο της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε κάτω από το 2% το 2022, αλλά πολλοί οικονομολόγοι από τον ιδιωτικό τομέα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι η αύξηση των τιμών δεν θα επιστρέψει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ παρά μόνο ένα χρόνο αργότερα.
Αυτό αφήνει τώρα την ΕΚΤ στη δύσκολη κατάσταση της διαχείρισης ενός σοκ από την πλευρά της προσφοράς, ενώ παράλληλα σχεδιάζει μια «σταδιακή, συνετή» μείωση των κινήτρων, πρόσθεσε ο  Rehn.
«Η ΕΚΤ βασίζεται στην υπομονετική και συνετή προσέγγιση για να διατηρήσει μια μάλλον διευκολυντική στάση στο μέλλον», πρόσθεσε ο Rehn.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης