Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η Δυτική Ευρώπη εξεγείρεται - Αντίσταση σε εμβόλια και υποχρεωτικότητα από Γερμανούς, Αυστριακούς και Ελβετούς

FT: Η Δυτική Ευρώπη εξεγείρεται - Αντίσταση σε εμβόλια και υποχρεωτικότητα από Γερμανούς, Αυστριακούς και Ελβετούς
«Νein, danke» («Όχι, ευχαριστώ») λένε οι Γερμανοί, Αυστριακοί και οι Ελβετοί στα κορωνοεμβόλια

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις στη Δυτική Ευρώπη και κυρίως στις γερμανόφωνες χώρες κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων και των μέτρων για την αντιμετώπιση της Covid-19, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times.
Στην πρώτη γραμμή της «μάχης» οι Ελβετοί, με πολλές αστυνομικές δυνάμεις να απασχολούνται καθημερινά γύρω από «εμβολιαστικά κέντρα», προστατεύοντάς τα από εξαγριωμένους διαδηλωτές.
«Είμαστε ένα κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων» είπε ο Nicolas A Rimoldi, ένας 26χρονος διαδηλωτής από την πόλη της Λουκέρνης που συνελήφθη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.
«Η τεράστια πίεση που ασκείται στους πολίτες είναι ανήθικη και αντισυνταγματική» συμπληρώνει.
Μερικοί διαδηλωτές κουβαλούσαν γιγαντιαία κουδούνια αγελάδων, σύμβολο της αγροτικής Ελβετίας, όπου ο δισταγμός και οι επιφυλάξεις απέναντι στα κορωνοεμβόλια χτυπά κόκκινο…
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, η Ελβετία έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασθέντων κατά της Covid-19 στη Δυτική Ευρώπη.
Περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού, δηλαδή 33,6%, δεν έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.
Η Ελβετία είναι μέρος μιας ομάδας πλούσιων -και κυρίως γερμανόφωνων- ευρωπαϊκών εθνών στην καρδιά της Ευρώπης με φτωχά ποσοστά εμβολιασμών.
Στη γειτονική Αυστρία το 33,1% δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί ενώ στη Γερμανία το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι 30,4%.
Εύλογα, τα υψηλά επίπεδα δισταγμού, εμφανή μεταξύ των ενηλίκων όλων των ηλικιακών ομάδων και των πολιτικών πεποιθήσεων, έχουν αυξήσει τις παρεμβάσεις των παραγόντων που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερο σκεπτικισμό.
Στη Γερμανία, εστία του αντιεμβολιαστικού κινήματος είναι οι εύπορες νότιες πολιτείες της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης καθώς και ανατολικές περιοχές όπως η Σαξονία.
Ο Markus Söder, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, είπε «έχουμε δύο ιούς στη χώρα», τον κορωνοϊό και το δηλητήριο των αντιεμβολιαστών που διαδίδεται από τους Querdenker («στοχαστές» - μέλη ενός κινήματος διαμαρτυρίας) και από κόμματα όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία».
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_4245d940-40a8-11ec-b0be-f168b6c44252-standard.jpg
Στην Ελβετία, τα ποσοστά των εμβολιασθέντων στα αγροτικά, γερμανόφωνα ανατολικά καντόνια είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι στις γαλλόφωνες και ιταλόφωνες περιοχές της χώρας.
Στο Appenzell Innerrhoden, το 45% του πληθυσμού είναι ακόμη εντελώς ανεμβολίαστο.
Αλλά το μοτίβο δεν είναι ξεκάθαρο.
Στο ορεινό, γερμανόφωνο καντόνι Graubünden σημειώνονται περισσότεροι εμβολιασμοί από ό,τι στην αστική, γαλλόφωνη Γενεύη.
Η Suzanne Suggs, καθηγήτρια επικοινωνίας στο ινστιτούτο δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου του Λουγκάνο, υποστηρίζει ότι οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν κατισχύσει».
Όμως, υπάρχουν και συνέπειες, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.
Τα ημερήσια κρούσματα στην Αυστρία και τη Γερμανία έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα.
Το ίδιο και στη Βόρεια Αυστρία.
Παρ’ όλα αυτά, στη Γερμανία, 14 εκατομμύρια άτομα έχουν αποφασίσει μέχρι στιγμής να μην εμβολιαστούν.
Στο προάστιο Hohenschönhausen του Βερολίνου, οι ντόπιοι επισημαίνουν μια σειρά από λόγους.
«Είμαι γενικά υπέρ των εμβολίων, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι τα συγκεκριμένα είναι ασφαλή.
Δυστυχώς, θα πρέπει να εμβολιαστώ, δεν έχω άλλη επιλογή, με αναγκάζουν.
Διαφορετικά θα χάσω τη δουλειά μου», είπε η Jutta, η οποία αρνήθηκε να αποκαλύψει το επώνυμό της.
Πολλοί νέοι στις τρεις χώρες είναι αντίθετοι στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 — και στα κυβερνητικά μέτρα για την ενθάρρυνσή του.
την Αυστρία, περίπου το 37% των ενηλίκων κάτω των 35 ετών είναι ανεμβολίαστοι.
Ο μέσος όρος ηλικίας των υποστηρικτών του Mass-Voll! («αρκετά») κίνημα διαμαρτυρίας που διοργάνωσε τη διαδήλωση της Δευτέρας στη Ζυρίχη είναι μόλις 20 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης