Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση στη Βόρεια Μακεδονία - Αρχίζει η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά Zaev

Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση στη Βόρεια Μακεδονία - Αρχίζει η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά Zaev
Αρχίζει σήμερα η συζήτηση της πρότασης μομφής κατά Zaev, με την αντιπολίτευση να ξεκαθαρίζει πως διαθέτει την υποστήριξη τουλάχιστον 61 βουλευτών
Αρχίζει σήμερα στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας η συζήτηση της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει τη Δευτέρα η αντιπολίτευση -και συγκεκριμένα το εθνικιστικό VMRO DPMNE- κατά της κυβέρνησης του Zoran Zaev, με την πολιτική αντιπαράθεση να έχει οξυνθεί.
Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Οκτωβρίου ο Zaev είχε ανακοινώσει την παραίτησή του τόσο ως πρωθυπουργός όσο και ως αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
Αφορμή για αυτό αποτέλεσε η πολιτική κρίση που εκδηλώθηκε στη χώρα μετά τα αναπάντεχα αρνητικά αποτελέσματα του κόμματός του στις τοπικές εκλογές.
Ωστόσο, έπειτα ο Zaev ανακάλεσε την παραίτησή του, επικαλούμενος την ανάγκη να συνεχιστεί η πορεία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αντιμετωπιστεί η πανδημίας και να υπάρξει η κατάλληλη διαχείριση της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης.
Παράλληλα, τόνισε ότι δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών, προκαλώντας, όπως ήταν αναμενόμενο, μια σχετική συζήτηση στη χώρα μας.

Ποια τα δεδομένα της ψηφοφορίας

Το Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας διαθέτει 120 έδρες. Επομένως, στόχος του Zaev κατά την προσεχή ψηφοφορία είναι η κυβέρνησή του να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 62 κοινοβουλευτικών εδρών, ειδάλλως θα χρειαστεί να υποβάλει την παραίτησή της και τότε η χώρα πιθανότατα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση ξεκαθαρίζει πως διαθέτει την υποστήριξη τουλάχιστον 61 βουλευτών και ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με το «Levica», καθώς και τα αλβανικά κόμματα «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA», τα οποία εκπροσωπούν τους αλφανόφωνους πολίτες της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης