Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Στο 5% αναβαθμίζει την εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2021

Κομισιόν: Στο 5% αναβαθμίζει την εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2021
Η εαρινή πρόβλεψη για το 2021 ήταν ανάπτυξη με ρυθμό 4,3%
Σχετικά Άρθρα

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, προχώρησε η Κομισιόν στις φθινοπωρινές της προβλέψεις.
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, καθώς ανακάμπτει από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εκτιμά ότι το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα «τρέξει» με ρυθμό 5% το 2021, 4,3% το 2022 και 2,4% το 2023.
Η εαρινή πρόβλεψη για το 2021 ήταν ανάπτυξη με ρυθμό 4,3%.

«Όχι» στον εφησυχασμό

«Τα μέτρα μας για την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας και την ενίσχυση των εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ συνέβαλαν ξεκάθαρα σε αυτήν την επιτυχία», δήλωσε ο Valdis Dombrovskis, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν. 
Ωστόσο, είπε ότι δεν είναι ώρα για εφησυχασμό.
Οι διαταραχές στον παγκόσμιο εφοδιασμό επιβαρύνουν την οικονομική  δραστηριότητα, ιδίως στον μεταποιητικό τομέα, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επιπλέον, αφού μειώθηκαν απότομα το 2020, οι τιμές της ενέργειας, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου, αυξήθηκαν με εκρηκτικούς ρυθμούς τον τελευταίο μήνα και είναι πλέον πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, πρόσθεσε.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα σημεία συμφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς και τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας που θα επηρεάσουν πολλά νοικοκυριά και εταιρείες σε όλη την Ευρώπη», τόνισε ο αξιωματούχος της Κομισιόν.
Ο Dombrovskis πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να παρακολουθείται στενά και οι πολιτικές να προσαρμοστούν εάν χρειαστεί.

Πληθωρισμός 2,4% το 2021

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο 2,4% το 2021, από 1,9% στις καλοκαιρινές προβλέψεις και σε 2,2% το 2022 από 1,4% προηγουμένως.
Για το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πληθωρισμό 1,4% στην Eυρωζώνη.
Ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερος από ό,τι είχε προβλεφθεί, εάν οι περιορισμοί της προσφοράς είναι πιο επίμονοι και οι αυξήσεις των μισθών πάνω από την παραγωγικότητα μετακυλίονται στις τιμές καταναλωτή, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τριμηνιαία έκθεσή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης