Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Erdogan μήνυσε την εφημερίδα Δημοκρατία - Διώξεις για... εξύβριση προέδρου άλλης χώρας

Ο Erdogan μήνυσε την εφημερίδα Δημοκρατία - Διώξεις για... εξύβριση προέδρου άλλης χώρας

Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός ξένου κράτους στρέφεται κατά ελληνικής εφημερίδας

Σε μήνυση κατά της εφημερίδας “Δημοκρατία” προχώρησαν οι δικηγόροι του προέδρου της Τουρκίας, Ρ. Τ. Erdogan.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα, ο "κατά φαντασίαν «σουλτάνος» επιδιώκει τη φυλάκιση τεσσάρων στελεχών της εφημερίδας μας με μια πολιτική δίωξη που όμοιά της δεν έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα
Με μια θρασύτατη και πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά μήνυση, ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan επιχειρεί να διώξει τη «Δημοκρατία» και να καταδικάσει τέσσερις Ελληνες δημοσιογράφους σε φυλάκιση έως πέντε χρόνων.
Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός ξένου κράτους στρέφεται κατά ελληνικής εφημερίδας, και μάλιστα για πολιτικούς λόγους, όπως ξεκάθαρα προκύπτει από το νομικό κείμενο της μήνυσης που κατατέθηκε στην Εισαγγελία της Αγκυρας.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ο κ. Erdogan, μέσω της τουρκικής Δικαιοσύνης, επιχειρεί προκλητικά, ακόμα και με αυτόν τον τρόπο, να προσδώσει νομιμότητα στις ανιστόρητες και απαράδεκτες διεκδικήσεις της «Γαλάζιας Πατρίδας», αφού αποκαλεί το Αιγαίο Πέλαγος «θάλασσα των νησιών» και μιλά ανοιχτά για δικαιώματα και κεκτημένα στις θαλάσσιες ζώνες.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή

Πριν από λίγο καιρό ενημερωθήκαμε ότι έφτασε στην Ελλάδα, μέσω της διαδικασίας της δικαστικής συνδρομής, αίτημα εξέτασης τεσσάρων δημοσιογράφων της «Δημοκρατίας» που κατηγορούνται από τη Γενική Εισαγγελία της Τουρκίας για το «έγκλημα της εξύβρισης του προέδρου της δημοκρατίας».
Παρότι πρόκειται για εφημερίδα που δεν κυκλοφορεί στην Τουρκία, το νομικό γραφείο του κ. Ερντογάν και στη συνέχεια η Εισαγγελία κίνησαν τη διαδικασία δίωξης με βάση το άρθρο 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα, που πολλάκις έχει καταγγελθεί ως αντιδημοκρατικό από δεκάδες φορείς σε όλο τον δυτικό νομικό κόσμο. Μόλις προ ολίγων ημερών, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για μια ακόμα φορά, κατήγγειλε το συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει υπερβολικές ποινές με ασήμαντη αφορμή για τη δήθεν προσβολή του… μέγα «σουλτάνου» και ζήτησε την κατάργησή του και την απαλλαγή όσων διώκονται με αυτό.
Η μήνυση του Erdogan στρέφεται κατά του διευθυντή της «δημοκρατίας» Δημήτρη Ριζούλη, του αρθρογράφου της εφημερίδας Μανώλη Κοττάκη (του οποίου το κείμενο αποτέλεσε την αφορμή για το εκδικητικό ξέσπασμα του Τούρκου προέδρου) και των δύο διευθυντών Σύνταξης Ανδρέα Καψαμπέλη και Γιώργου Πατρουδάκη.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος εισαγγελέας Ερντίντς Χακάν Οζνταμπάκογλου, αφού έλαβε σχετική μήνυση από τον δικηγόρο του Τούρκου προέδρου, δρα Χουσεΐν Αΐδιν, προχώρησε στη διενέργεια έρευνας κατά των τεσσάρων δημοσιογράφων της «δημοκρατίας» για το πρωτοσέλιδο της 18ης Σεπτεμβρίου 2020 με τίτλο «Ι siktir git Μr Erdogan», που εξέφραζε την αγανάκτηση των συντακτών της εφημερίδας, αλλά και της πλειονότητας των Ελλήνων, για μια σειρά υβριστικών αναφορών («θα γίνετε τροφή για τα ψάρια» κ.λπ.) τόσο από τον ίδιο τον Ερντογάν όσο και από υπουργούς ή συμβούλους του.
Αφορμή για τον τίτλο αποτέλεσε άρθρο του Μανώλη Κοττάκη, που θύμιζε ότι ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε χρησιμοποιήσει μια αντίστοιχα σκληρή έκφραση (ίσως και βαρύτερη), όταν προκλήθηκε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Θράκη.
Το… σιχτίρισμα της «δημοκρατίας» προς τον Ερντογάν (που στρεφόταν κατά ενός θεσμού-αρχηγού ξένου κράτους που απειλεί την εδαφική μας ακεραιότητα, παραχαράσσει την Ιστορία, αγνοεί διεθνείς συμβάσεις και επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους απλούς πολίτες, ιδίως όσους ζουν στα νησιά) ήταν το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει κάθε αξιοπρεπής Ελληνας ο οποίος κάθε τόσο γίνεται δέκτης ύβρεων και απειλών.

Διεκδικήσεις

Με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Αμοιβαίας Δικαστικής Συνεργασίας στα Θέματα Ποινικών Υποθέσεων, κατατέθηκε στην Ελλάδα «αίτημα εξέτασης με παραγγελία» του Γραφείου Δίωξης Παραβιάσεων Τύπου της Γενικής Εισαγγελίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, προκειμένου να παρασχεθεί στις τουρκικές Αρχές από την Ελλάδα δικαστική συνδρομή για τη διερεύνηση της τέλεσης εκ μέρους των στελεχών της «δημοκρατίας» του αδικήματος του άρθρου 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα περί εξύβρισης κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Το απίστευτο είναι, όμως, ότι η τουρκική πλευρά, όπως και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, φρόντισαν να αποδείξουν (και να υπογραμμίσουν!) τις πραγματικές τους επεκτατικές διαθέσεις έναντι της Ελλάδας, ακόμα και στο επίσημο νομικό κείμενο που έστειλαν στη χώρα μας.
Με τις συγκεκριμένες αναφορές που υπάρχουν στη μήνυση Ερντογάν και στο έγγραφο της Εισαγγελίας της Αγκυρας, αφενός μεν αποκαλύπτονται οι εξωφρενικές και παράνομες διεκδικήσεις των Τούρκων, αφετέρου δε γίνεται ξεκάθαρο ότι οι Τούρκοι διώκουν τους δημοσιογράφους της «δημοκρατίας» επειδή αποτελούν εμπόδιο στα επεκτατικά σχέδια του κατά φαντασίαν «σουλτάνου».
Ειλικρινά, μεγαλύτερη τιμή από αυτήν δεν θα μπορούσε να μας γίνει!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης