Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα άκρα η ένταση Ρωσίας - ΕΕ για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας

Στα άκρα η ένταση Ρωσίας - ΕΕ για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας
Παρέμβαση Merkel στον Putin - Πυρά Μόσχας στην ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Κλιμακώνεται επικίνδυνα η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, με την ΕΕ να κατηγορεί το καθεστώς του Λευκορώσου, Aleksandar Lukashenko ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και τη δε Ρωσία να ανταποδίδει τα πυρά προς τις Βρυξέλλες, κατηγορώντας την ΕΕ ότι θέλει να στραγγαλίσει τη Λευκορωσία προειδοποιώντας για μια επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή.
Την ώρα που η Πολωνία κατηγορεί τη Μόσχα και τον πρόεδρο Putin ότι βρίσκονται πίσω από αυτήν την κρίση, η καγκελάριος Merkel σε επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 10/11 με τον Ρώσο πρόεδρο ζήτησε την παρέμβαση του και την επιρροή του έτσι ώστε η Λευκορωσία να σταματήσει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.
Εν τω μεταξύ, η Πολωνία έχει αποστείλει τουλάχιστον 12.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Λευκορωσία, ενώ ρωσικά βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Υπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko έχει επιτρέψει να περάσουν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες (ανάμεσα τους γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι) από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και την Αφρική στην χώρα του και τους έχει αφήσει να συγκεντρωθούν στη συνοριακή γραμμή με την Πολωνία, από όπου και ανοίγει ο δρόμος για την ΕΕ.
Η κρίση ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα 8/11, όταν μια ομάδα περίπου 1.500 μεταναστών επιχείρησε να περάσει από το φράκτη και τα συρματοπλέγματα προς το πολωνικό έδαφος στο χωριό Κuźnica, στην βορειοανατολική Πολωνία.
Αν και η προσπάθεια αυτή δεν στέφθηκε από επιτυχία, κάθε άλλο παρά απίθανο είναι να επαναληφθούν σύντομα αντίστοιχες ενέργειες, τη στιγμή που ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Ήδη οι αρχές της Πολωνίας αναφέρουν πως τις τελευταίες ώρες έχουν πολλαπλασιαστεί οι απόπειρες παραβίασης των συνόρων καθώς και ότι έγιναν πάνω από 50 συλλήψεις μεταναστών, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για Λευκορώσους αξιωματούχους, οι οποίοι φέρονται να απειλούν μετανάστες προτρέποντας τους να περάσουν τη συνοριακή γραμμή.
Σημειώνεται πως σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί και η Λιθουανία, η οποία και αυτή έχει κοινά σύνορα με τη Λευκορωσία.
12_8.jpg

Παρέμβαση Merkel σε Putin: Απάνθρωπη και απαράδεκτη η εργαλειοποίηση μεταναστών από τη Λευκορωσία

Τη θέση πως «η εργαλειοποίηση των μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας είναι απάνθρωπη και απαράδεκτη» διατύπωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Steffen Seibert, αντικείμενο της συνομιλίας ήταν η κατάσταση στα πολωνολευκορωσικά σύνορα, με την Καγκελάριο να ζητά από τον Πρόεδρο Putin «να ασκήσει την επιρροή του» στο καθεστώς του Μινσκ.

Πυρά Ρωσίας κατά ΕΕ: Θέλετε να στραγγαλίσετε τη Λευκορωσία – Επίκειται ανθρωπιστική καταστροφή

Στην αντεπίθεση περνά η Ρωσία σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση που μαίνεται εδώ και μερικές ημέρες στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας.
Σε δηλώσεις του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin, επέρριψε ευθύνες στην ΕΕ για τη μεταναστευτική αυτή κρίση, κατηγορώντας την ότι θέλει να «στραγγαλίσει» τη Λευκορωσία.
«Είναι προφανές πως επίκειται μια ανθρωπιστική καταστροφή σε ένα υπόβαθρο απροθυμίας των Ευρωπαίων να επιδείξουν δέσμευση στις ευρωπαϊκές αξίες τους» υπογράμμισε ο Peskov, ο οποίος χαρακτήρισε «απολύτως ανεύθυνο και απαράδεκτο» το σχόλιο του πρωθυπουργού της Πολωνίας ότι πίσω από αυτήν την κρίση είναι ο πρόεδρος Putin.
«Η ΕΕ έχει κατά το παρελθόν αφήσει να περάσουν παρόμοιες ομάδες μεταναστών και οι κινήσεις της τώρα να κλείσει τα σύνορα στρέφονται εναντίον του Μινσκ.
Δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμη προσπάθεια να στραγγαλίσουν πραγματικά τη Λευκορωσία» υποστήριξε ο Peskov.
Νωρίτερα υπήρξε συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας – Λευκορωσίας στη Μόσχα, οι οποίοι και επέκριναν τη διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ, λέγοντας ότι αρνήθηκε να δεσμευθεί σε διάλογο με το Μινσκ.

Ρωσικά βομβαρδιστικά

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, το οποίο επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από τη Λευκορωσία.
Τα βομβαρδιστικά Tu-22M3 πραγματοποίησαν περιπολία στον εναέριο χώρο και βοήθησαν να δοκιμαστεί το κοινό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Πολωνία: Εγκέφαλος ο Putin

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki υποστήριξε πως αν και ο Lukashenko «είναι ο εκτελεστής της τελευταίας επίθεσης», «ο εγκέφαλος της βρίσκεται στη Μόσχα και αυτός είναι ο πρόεδρος Putin».
«Οι μετανάστες από τη Μέση Ανατολή μεταφέρονται στη Λευκορωσία με αεροσκάφη και χρησιμεύουν ως ανθρώπινες ασπίδες για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Πολωνία και την ΕΕ.
Η υπεράσπιση των συνόρων της Πολωνίας ισοδυναμεί με την υπεράσπιση του ανατολικού άκρου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» ανέφερε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου ο Πολωνός πρωθυπουργός, ο οποίος προειδοποίησε για μια «υβριδική επίθεση που απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ».
Μάλιστα ο Morawiecki απέδωσε τις εξελίξεις αυτές στον Putin, ο οποίος, όπως είπε, «θέλει να αναβιώσει τη Ρωσική Αυτοκρατορία, ένα σενάριο, στο οποίο όλοι εμείς οι Πολωνοί αντιδρούμε σθεναρά».

Στήριξη Γερμανίας

Η Πολωνία σε αυτό το θέμα έχει την αμέριστη στήριξη της ΕΕ.
Η Γερμανία κατηγορεί τον Lukashenko ότι εκμεταλλεύεται τους μετανάστες στέλνοντάς τους στα σύνορα με την Πολωνία και ζήτησε να επιβληθούν στη Λευκορωσία νέες κυρώσεις από την ΕΕ.
Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Horst Seehofer κάλεσε την ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη στη Βαρσοβία ενώ έβαλε κατά της Μόσχας ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas προειδοποίησε ότι «θα επιβάλλουμε κυρώσεις σε όλους όσοι συμμετέχουν στη στοχευμένη εμπορία μεταναστών», προειδοποιώντας ότι η ΕΕ εργάζεται για να «επεκτείνει και να ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος του Lukashenko».

Προειδοποιήσεις ΕΕ

Αλλά και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen υποστήριξε πως «οι αρχές της Λευκορωσίας πρέπει να κατανοήσουν ότι πιέζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτόν τον τρόπο, μέσω μιας κυνικής εργαλειοποίησης των μεταναστών δεν θα τους βοηθήσει να επιτύχουν τους σκοπούς τους».
Σημειώνεται πως σήμερα Τετάρτη 10/11 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση και να εξετάσουν τα επόμενα βήματα.
Οι Ευρωπαίοι κατηγορούν εδώ και μήνες τον Λευκορώσο πρόεδρο πως δημιουργεί κρίση δίνοντας βίζες σε μετανάστες και ότι τους στέλνει στην Ευρώπη προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να εκδικηθεί για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες στην κυβέρνησή του εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.
«Αποτελεί μέρος της απάνθρωπης προσέγγισης και του γκανγκστερικού τρόπου δράσης του καθεστώτος Lukashenko» είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Peter Stano μετά την παρέμβαση της ΕΕ σε 13 χώρες με αίτημα να εμποδίσουν τους πολίτες τους να αναχωρούν για τη Λευκορωσία.

Lukashenko: Δεν γονατίζουμε…

Από την πλευρά της πάντως η Λευκορωσία απορρίπτει όλες τις εις βάρος της κατηγορίες και εξαπολύει τα πυρά της κατά της Πολωνίας, υποστηρίζοντας πως παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα μην επιτρέποντας στους μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφός της.
Σε δηλώσεις του ο Lukashenko είπε ότι η χώρα του «δεν θα γονατίσει μπροστά στην ΕΕ».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας κατηγόρησε τη Δύση ότι ενορχηστρώνει τη μεταναστευτική κρίση για να επιβάλλει νέες κυρώσεις στην χώρα του.
«Ενόψει μιας πέμπτης σειράς κυρώσεων, για την οποία ήδη ομιλούν στη Δύση, το πρόσχημα που χρησιμοποιείται αυτή τη φορά είναι η μεταναστευτική κρίση η οποία έχει προκληθεί από την ΕΕ και τα μέλη της που συνορεύουν με τη Λευκορωσία» υποστήριξε ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ, Vladimir Makei, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergei Lavrov.
Ο Makei είπε ότι ελπίζει σε μια «ενίσχυση της δουλειάς» με τη Ρωσία και ιδιαίτερα σε «μια κοινή αντίδραση» απέναντι στις «μη φιλικές πράξεις» που έχουν στόχο τη Λευκορωσία.
Από την πλευρά του ο Lavrov υπογράμμισε πως το Μινσκ και η Μόσχα έχουν ενισχύσει «αποτελεσματικά τη συνεργασία τους για να αντιμετωπίσουν μια εκστρατεία εναντίον της Λευκορωσίας την οποία άρχισαν η Ουάσινγκτον και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της στους κόλπους διεθνών οργανισμών».
«Για ποιο λόγο η ΕΕ προσέφερε πόρους για να μείνουν στο τουρκικό έδαφος οι μετανάστες που κατευθύνονταν προς την Ένωση από την Τουρκία;.
Για ποιο λόγο δεν μπορούν να βοηθήσουν με τον ίδιο τρόπο τους Λευκορώσους;» διερωτήθηκε ο Lavrov.

Συναγερμός και στη Λιθουανία

Λόγω της τεταμένης κατάστασης στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, συναγερμός έχει σημάνει και στη Λιθουανία.
Η Λιθουανία, η οποία έχει κοινά σύνορα με τη Λευκορωσία, κήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα σύνορα καθώς φοβάται ότι οι παγιδευμένοι μετανάστες θα αναζητήσουν άλλες οδούς για να περάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης