Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street: Ακραία διολίσθηση -12% για τη μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla

Wall Street: Ακραία διολίσθηση -12% για τη μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla
Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη μέσα στο 2021…

Με πτώση -12% «έκλεισε» η μετοχή της Tesla την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021, διευρύνοντας τις απώλειές της για δεύτερη ημέρα μετά την εκδήλωση πρόθεσης του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Elon Musk να πουλήσει το 10% των μετοχών της εταιρείας.
Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη μέσα στο 2021 και έρχεται μετά από πτώση σχεδόν 5% τη Δευτέρα, μετριάζοντας μια κυρίως ανοδική τάση για το 2021.
Συνολικά, οι μετοχές της Tesla αυξήθηκαν περισσότερο από 47% το 2021 ενώ έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, καθώς η εταιρεία ανέφερε βελτιωμένα περιθώρια κέρδους.
Τα σημερινά και πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Robyn Denholm, του αδελφού του Elon Musk, Kimbal Musk, του Ira Ehrenpreis και του Antonio Gracias, έχουν επίσης ξεφορτωθεί μετοχές της Tesla αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις 28 Οκτωβρίου, όταν η κεφαλαιοποίησή της ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Θα πουλήσει

Εάν ο Elon Musk αποφασίσει τελικά να πουλήσει μέρος του μεριδίου του στην Tesla, θα επωφεληθεί από ένα τεράστιο ράλι που έχει μετατρέψει την κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων σε μία από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο, σημειώνει το Reuters.
Ο επικεφαλής της Tesla ρώτησε τους ακολούθους του στο Twitter το Σάββατο, εάν έπρεπε να πουλήσει το 10% του μεριδίου του στην Tesla. Σχεδόν το 58% δήλωσε ότι θα υποστήριζε μια τέτοια πώληση, οδηγώντας τη μετοχή σε πτώση 4,9%, στις διαπραγματεύσεις της Δευτέρας.
Ο Musk συμμετείχε σε δημοσκόπηση στο Twitter μετά από το άλμα στις μετοχές της Tesla τις τελευταίες εβδομάδες που επέκτεινε μια ισχυρή, αν και ασταθή, πορεία για τη μετοχή από τότε που προστέθηκε στον δείκτη S&P 500 στα τέλη του περασμένου έτους.
Οι συναλλαγές στην Tesla ανήλθαν κατά μέσο όρο στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα τους τελευταίους τρεις μήνες, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στις μετοχές της Tesla

Μετά την πτώση το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι μετοχές της Tesla εκτινάχθηκαν στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες.
Από τις 20 Οκτωβρίου, η μετοχή έχει κερδίσει περίπου 34%, με τον S&P 500 να έχει σημειώσει άνοδο 3,6% σε εκείνο το διάστημα, μια κίνηση που έχει ωθήσει την κεφαλαιακή αξία του κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Με αυτά τα πρόσφατα κέρδη, οι μετοχές της Tesla έχουν πλέον αυξηθεί κατά 67% από τότε που η μετοχή εντάχθηκε στον S&P 500 στα τέλη Δεκεμβρίου, έναντι κέρδους 27% για τον δείκτη αναφοράς εκείνη την περίοδο.
tesla2.png
Η Tesla αντιπροσωπεύει περίπου το 2,5% της κεφαλαιοποίησης 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του S&P 500.
Αυτό συγκρίνεται με 1,8% όταν η Tesla εντάχθηκε στον δείκτη τον Δεκέμβριο του 2020.
Η αποτίμηση της Tesla έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, καθώς οι αναλυτές αυξάνουν τις προβλέψεις τους για τα κέρδη.
Οι αναλυτές βλέπουν κατά μέσο όρο τα κέρδη ανά μετοχή της Tesla το 2022 στα 7,92 δολάρια, από μια μέση εκτίμηση 5,50 δολαρίων ανά μετοχή τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, η αποτίμηση PE της Tesla παραμένει στα ύψη, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται τώρα με 150 φορές τα μελλοντικά κέρδη, σε σύγκριση με 21 φορές για τον S&P 500.
tesla1.png

Τα short bets εναντίον της Tesla έχουν μειωθεί φέτος καθώς το ράλι της μετοχής ανάγκασε ορισμένους επενδυτές να καλύψουν τις θέσεις τους.
Ο αριθμός των μετοχών της Tesla που έχουν σορταριστεί, ανήλθε σε 29,5 εκατομμύρια, από 60,6 εκατομμύρια στις αρχές Ιανουαρίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εταιρεία ανάλυσης S3 Partners.
Η θέση short στην Tesla ως ποσοστό της διασποράς της εταιρείας μειώνεται στο 3,6% από περίπου 8% στην αρχή του έτους.
Ωστόσο, το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον της Tesla, ένα μέτρο της τιμής της μετοχής και του αριθμού των μετοχών που υποβλήθηκαν σε short, ανήλθε σε σχεδόν 36,1 δισεκατομμύρια δολάρια, μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη μετοχή, σύμφωνα με το S3.

tesla3.png
tesla4.png

Οι μετοχές της Tesla και άλλων εταιρειών αυτοκινήτων σημείωσαν μεγάλες διακυμάνσεις φέτος, καθώς ο κλάδος των αυτοκινήτων περνά από ανατροπές που σχετίζονται με την παγκόσμια κρίση εφοδιασμού και άλλες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η μετοχή της Tesla έχει κερδίσει ή χάσει 2% σε μια συνεδρίαση 99 φορές μέχρι στιγμής το 2021, σε σύγκριση με 79 φορές για τη Ford Motor (και μόλις πέντε φορές για τον S&P 500.
tesla5.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης