Τελευταία Νέα
Διεθνή

9 Νοεμβρίου 1989: Η ημέρα που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου και βγήκαν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα της Ανατολικής Γερμανίας

9 Νοεμβρίου 1989: Η ημέρα που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου και βγήκαν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα της Ανατολικής Γερμανίας
Στις 9 Νοεμβρίου του 1989 ξεκινά η πτώση του Τείχους του Βερολίνου, του Τείχους της ντροπής για τους Γερμανούς. Με αφορμή το ιστορικό αυτό γεγονός το BN Sports γυρίζει τον χρόνο πίσω στην Ανατολική Γερμανία, σε μια εποχή που ο αθλητισμός αποτέλεσε πολιτικό και προπαγανδιστικό όπλο του καθεστώτος προς τον έξω κόσμο.

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

«Όταν ο αθλητισμός αναγορεύεται σε επίσημη κυβερνητική και κρατική πολιτική η χρήση αναβολικών είναι αναμενόμενο», δήλωνε κάποτε ο σπουδαίος Ουκρανός σπρίντερ, Βαλερί Μπορζόφ και τα λεγόμενά του δεν θα μπορούσαν να μην βρουν αναφορά στον αθλητισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ένας αθλητισμός που αποτέλεσε για την συγκεκριμένη χώρα κάτι σαν το «όπιο του λαού» παραφράζοντας την γνωστή φράση για το ποδόσφαιρο.

Ένας αθλητισμός που για καθεστώτα όπως αυτό της Ανατολικής Γερμανίας αποτέλεσε ένα από τα βασικά μέσα αποπροσανατολισμού και προπαγάνδας. Η ιστορική πορεία του αθλητισμού είναι στενά συνδεδεμένη µε την πολιτική, την κοινωνία και τους διαρκείς αγώνες της, αλλά και το καλύτερο όπλο χειραγώγησης του όχλου.

Διαβάστε περισσότερα στο BNSports 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης