Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί αντέχει η bull market της Wall Street; - Στο 10% των Αμερικανών το 89% των μετοχών!

Γιατί αντέχει η bull market της Wall Street; - Στο 10% των Αμερικανών το 89% των μετοχών!
Το κορυφαίο 1% κέρδισε περισσότερα από 6,5 τρισ. δολάρια σε εταιρικές μετοχές και τα αμοιβαία κεφάλαια κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Το πλουσιότερο 10% των Αμερικανών κατέχει το 89% όλων των αμερικανικών μετοχών...
Ένα πρωτοφανές ρεκόρ που υπογραμμίζει τον ρόλο του χρηματιστηρίου στην αύξηση της ανισότητας του πλούτου.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του Urban-Brookings Tax Policy Center, η οποία αναδεικνύει ότι το κορυφαίο 1% κέρδισε περισσότερα από 6,5 τρισ. δολάρια σε εταιρικές μετοχές και τα αμοιβαία κεφάλαια κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ενώ το υπόλοιπο 90% πρόσθεσε 1,2 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Federal Reserve.
Το μερίδιο των εταιρικών μετοχών και των αμοιβαίων κεφαλαίων που ανήκουν στο κορυφαίο 10% έφτασε στο υψηλό ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο, ενώ το υπόλοιπο 90% των Αμερικανών κατείχε περίπου το 11% των ατομικών μετοχών, από 12% πριν από την πανδημία.

Μηχανή... πλούτου

Το αμερικανικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την πτώση του Μαρτίου του 2020 και έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 40% από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν η κύρια πηγή δημιουργίας πλούτου στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας — καθώς και ο κύριος μοχλός της ανισότητας.
Ο συνολικός πλούτος του κορυφαίου 1% ξεπερνά τώρα το 32%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed.
Σχεδόν το 70% των κερδών από τη διαχείριση του πλούτου τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο προήλθε από τις μετοχές.
«Το κορυφαίο 1% κατέχει πολλές μετοχές, οι υπόλοιποι έχουμε λίγες», δήλωσε ο Steven Rosenthal, ανώτερος συνεργάτης του Urban-Brookings Tax Policy Center.
Η αυξανόμενη συγκέντρωση του πλούτου έρχεται παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια νέοι επενδυτές έρχονται στο χρηματιστήριο για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οδηγώντας σε αυτό που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει «εκδημοκρατισμό» των μετοχών.

Ο ρόλος της Robinhood

Η Robinhood πρόσθεσε περισσότερους από 10 εκατομμύρια νέους λογαριασμούς τα τελευταία δύο χρόνια και τώρα έχει πάνω από 22 εκατομμύρια — πολλοί από αυτούς κατέχονται από νεότερους, για πρώτη φορά επενδυτές.
Ωστόσο, ενώ στην αγορά υπάρχει ευρύτερη συμμετοχή, τα κέρδη και ο πλούτος που δημιουργεί δεν διανέμονται ευρύτερα.
Ο Rosenthal είπε ότι ενώ ο στρατός των νέων επενδυτών μπορεί να είναι πολυάριθμος, είναι επίσης μικρός, με το μέσο μέγεθος λογαριασμού στο Robinhood να είναι περίπου 4.500 δολάρια.
Όταν οι αγορές ανεβαίνουν, θα έχουν πολύ μικρότερα κέρδη σε δολάρια από τους πλουσιότερους επενδυτές με εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια μετοχές.
«Πολλοί από τους νεότερους επενδυτές αγόρασαν επίσης σε υψηλότερες τιμές, σε σύγκριση με μεγαλύτερους επενδυτές που βρίσκονται στην αγορά για χρόνια και έχουν μεγαλύτερα κέρδη», δήλωσε ο Rosenthal.
Επίσης, πολλοί από τους νέους επενδυτές έχουν περισσότερο μια εμπορική νοοτροπία — να αγοράζουν και να πωλούν μετοχές γρήγορα, με μόχλευση, με την ελπίδα για γρήγορα κέρδη.
Ενώ η στρατηγική μπορεί να δημιουργήσει μεγάλους νικητές, άλλοι μπορεί να δουν χαμηλότερες αποδόσεις από αυτές των επενδυτών που απλώς αγοράζουν και διατηρούν μακροπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης