Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιο χάπι, της Merck ή της Pfizer, έναντι της Covid 19 είναι καλύτερο; - Οι έρευνες, αλλά και η μάχη για τη χρυσοφόρα αγορά της πανδημίας

Ποιο χάπι, της Merck ή της Pfizer, έναντι της Covid 19 είναι καλύτερο; - Οι έρευνες, αλλά και η μάχη για τη χρυσοφόρα αγορά της πανδημίας

Merck και Pfizer με σημαντικά κεφάλαια και τεχνογνωσία στο μάρκετινγκ συναγωνίζονται για ένα κομμάτι της αγοράς θεραπείας COVID-19, κάνοντας το ανταγωνιστικό τοπίο ακόμα πιο ενδιαφέρον

Σχετικά Άρθρα
Αν και αρκετά κοκτέιλ μέχρι τώρα γνωστών ουσιών δείχνουν να παρέχουν κάποια αποτελεσματικότητα έναντι της COVID 19, τα φάρμακα της Merck και της Pfizer, δείχνουν να βρίσκονται στην κορυφή της θεραπείας.

Και το διακύβευμα είναι μεγάλο, με μια αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο να μπαίνει δυνητικά στην αρένα του ανταγωνισμού, εκτός από τα εμβόλια που υπάρχουν ήδη στην αγορά.
Αφού σχεδόν κέρδισε την κούρσα των εμβολίων για τον COVID-19 μαζί με τον Γερμανό εταίρο της BioNTech SE, η Pfizer θέλει να μην αφήσει κανένα βήμα στην εκμετάλλευση της ευκαιρίας για την COVID-19.
Η εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2021, μια ενδιάμεση ανάλυση των δεδομένων από τη μελέτη Φάσης 2/3 του από του στόματος αντιιικού Covid-19, Paxlovid, που δείχνει μείωση κατά 89% στον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου που σχετίζεται με τον COVID-19 από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο στους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Τα θετικά στοιχεία προκάλεσαν ισχυρή άνοδο των μετοχών της Pfizer και sell off των μετοχών της Merck.
Η Merck είχε σημαντική άνοδο στις αρχές Οκτωβρίου, όταν ανέφερε θετικά δεδομένα Φάσης 3 για ένα από του στόματος χάπι της COVID-19, τη μολνουπιραβίρη, ότι αναπτύσσει από κοινού τη θεραπεία με τη Ridgeback Biotherapeutics.
Τα νέα της Merck προκάλεσαν ένα γενικό sell off στις μετοχές που συνδέονται με τα εμβόλια εκείνη την εποχή.

Σύγκριση δεδομένων Pfizer εναντίον Merck

Αυτές οι δύο εταιρείες με σημαντικά κεφάλαια και τεχνογνωσία στο μάρκετινγκ συναγωνίζονται για ένα κομμάτι της αγοράς θεραπείας COVID-19, κάνοντας το ανταγωνιστικό τοπίο ακόμα πιο ενδιαφέρον.
Σε αντίθεση με τη μείωση κατά 89% στον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου που αναφέρθηκε από την Pfizer για το Paxlovid, μια ενδιάμεση ανάλυση των δεδομένων Φάσης 3 της Merck που δημοσιεύθηκε την 1η Οκτωβρίου έδειξε ότι η μολνουπιραβίρη μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50%.
Μόνο περίπου το 0,8% των ασθενών που έλαβαν Paxlovid νοσηλεύτηκαν μέχρι την 28η ημέρα σε σύγκριση με το 7% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο και νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν.
Παρόμοιες μειώσεις στη νοσηλεία ή θάνατο που σχετίζεται με την COVID-19 παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Η Merck ανέφερε ότι το 7,3% των ασθενών που έλαβαν μολνουπιραβίρη είτε νοσηλεύτηκαν είτε πέθαναν μέχρι την 29η ημέρα σε σύγκριση με το 14,1% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Μέχρι την ημέρα 28, δεν αναφέρθηκαν θάνατοι σε ασθενείς που έλαβαν Paxlovid σε σύγκριση με 10 θανάτους σε ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Με τη Merck, μέχρι την ημέρα 29, δεν αναφέρθηκαν θάνατοι σε ασθενείς που έλαβαν μολνουπιραβίρη, σε σύγκριση με οκτώ θανάτους σε ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Όχι μόνο είναι ασφαλές το φάρμακο της Pfizer, αλλά το επίπεδο αποτελεσματικότητας είναι τόσο υψηλό που θα ταρακουνήσει σημαντικά το τοπίο της COVID-19, δήλωσε ο αναλυτής της Bank of America, Geoff Meacham.
«Μεταξύ της πρόσφατης αποτυχίας της Roche Holding AG και της αξιοπρεπούς αποτελεσματικότητας της Merck, το φάρμακο της Pfizer θα είναι ξεκάθαρο το καλύτερο», είπε ο Meacham.

Έγκριση πριν από το τέλος του έτους;

Μετά από σύσταση μιας ανεξάρτητης Επιτροπής Παρακολούθησης Δεδομένων και σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ, η Pfizer θα σταματήσει την περαιτέρω έρευνα, λόγω της αποτελεσματικότητας που καταδεικνύεται στα τελευταία αποτελέσματα, δήλωσε η εταιρεία.
Η BofA αναμένει ότι η αίτηση έγκρισης θα υποβληθεί σύντομα στον FDA, με εξουσιοδότηση πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους.
Εν τω μεταξύ, η Merck ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έλαβε την πρώτη έγκριση για το molnupiravir στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το φάρμακο να διατίθεται στην αγορά με την επωνυμία Lagevrio.
Η αίτησή της στον FDA είναι υπό εξέταση.
Η εμπορική προοπτική θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά υπέρ του χαπιού της Pfizer, δεδομένου του πόσο πιο εντυπωσιακά είναι τα δεδομένα, είπε η BofA.
Η καθοδήγηση εσόδων της Merck ύψους 5 έως 7 δισ. δολαρίων έως το 2022 που παρέχεται στο guidance για το τρίτο τρίμηνο την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά, πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, το αντιικό remdesivir της Gilead θα μπορούσε να παραμείνει μια επιλογή για νοσηλευόμενους ασθενείς, αλλά συνολικά η χρήση του είναι πιθανό να μειωθεί περαιτέρω, σύμφωνα με την άποψη της BofA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης