Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο άλμα σχεδόν 10% στο φυσικό αέριο - Η Ρωσία... αφαιρεί από τις προμήθειες τη Γερμανία, ανησυχία στην Ευρώπη

Νέο άλμα σχεδόν 10% στο φυσικό αέριο - Η Ρωσία... αφαιρεί από τις προμήθειες τη Γερμανία, ανησυχία στην Ευρώπη

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι μπορεί να προμηθεύσει περισσότερο αέριο στην Ευρώπη μέσω του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2

Σχετικά Άρθρα
Με άνοδο που πλησιάζει το 10% κινούνται και πάλι οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία δεν θα αυξήσει τις προμήθειες που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Vladimir Putin.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου που διαπραγματεύονται στην Ολλανδία αυξήθηκαν έως και 9,7%, καθώς οι παραγγελίες μέσω ενός βασικού ρωσικού αγωγού σήμανε ότι οι αποστολές θα παραμείνουν πολύ κάτω από το κανονικό.
Αυτήν την ώρα, τα συμβόλαια φυσικού αερίου σημειώνουν άνοδο 7,1% στα 79,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα έφτασαν τα 81,23 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Οκτωβρίου.
Η εικόνα μάλιστα είναι ακόμη χειρότερη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το φυσικό αέριο έρεε ανατολικά από τη Γερμανία προς την Πολωνία νωρίς το πρωί, αντίστροφα από την κανονική κατεύθυνση.

Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμου της Ευρώπης είχε υποσχεθεί να στείλει περισσότερο αέριο στην περιοχή από τη Δευτέρα, με τον Putin να δίνει εντολή στην Gazprom PSJC να γεμίσει τις ευρωπαϊκές αποθήκες της.
Αντίθετα, ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου είπε ότι δεν θα πουλήσει καύσιμο στην spot πλατφόρμα πωλήσεών του αυτή την εβδομάδα και επίσης δεν είχε δεσμευτεί επιπλέον για αποστολή περισσότερων προμηθειών στην Ευρώπη.
Flows halted at weekend amid reversal of shipments east

«Είναι απογοητευτικό καθώς η αγορά φυσικού αερίου χρειάζεται περισσότερες προμήθειες», δήλωσε ο Niek van Kouteren, ανώτερος αναλυτής στην PZEM, μια ολλανδική ενεργειακή εταιρεία.
«Εάν η Ρωσία δεν αυξήσει τις ροές, μπορεί να δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν περαιτέρω», εκτίμησε.
Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υπερτριπλασιάστηκαν φέτος καθώς η Ρωσία διατήρησε τις προμήθειες περιορισμένες ακριβώς καθώς τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου εκτρέπονταν στην Ασία.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι μπορεί να προμηθεύσει περισσότερο αέριο στην Ευρώπη μέσω του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2, για τον οποίο ασκεί πίεση στην ήπειρο να εγκρίνει τις ροές φυσικού αερίου.

Ο χειμώνας έρχεται

Οι γερμανικές παραγγελίες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe για παράδοση στον σταθμό συμπίεσης Mallnow τη Δευτέρα εξακολουθούσαν να είναι ένα κλάσμα των κανονικών επιπέδων.
Το Σαββατοκύριακο, η Gazprom δεν έκλεισε κανένα χώρο στα σημεία εισόδου Sudzha και Sokhranovka στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Επίσης, δεν έγινε κράτηση επιπλέον χωρητικότητας ούτε για το σταθμό Mallnow στη Γερμανία.
Έτσι, η Ευρώπη ξεκίνησε την περίοδο θέρμανσης με τα χαμηλότερα αποθέματα σε περισσότερο από μια δεκαετία.
Οι αγορές περίμεναν περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών ότι δεν θα είναι αρκετό για να καλυφθεί η ζήτηση εάν ο χειμώνας είναι βαρύς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης