Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο κόκκινο λόγω covid Γερμανία και ανατολική Ευρώπη - Πάνω από 250 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως

Στο κόκκινο λόγω covid Γερμανία και ανατολική Ευρώπη - Πάνω από 250 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως
Κάθε 90 ημέρες μολύνονται 50 εκατομμύρια άνθρωποι - Ένα βήμα πριν το lockdown σε ανεμβολίαστους η Αυστρία
Σχετικά Άρθρα

Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται σε Γερμανία και ανατολική Ευρώπη, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει παγκοσμίως τα 250 εκατομμύρια.
Παρά το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 7,2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, η επιδημία εξακολουθεί να είναι σε αυξητική τάση, πλήττοντας κυρίως την Ευρώπη.

Ρεκόρ κρουσμάτων στη Γερμανία – Στο 67% οι εμβολιασμένοι

Αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων covid-19 ανά 100.000 κατοίκους καταγράφηκε τις προηγούμενες επτά ημέρες στη Γερμανία, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται σε 201,1.
Το προηγούμενο ρεκόρ - 197,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους - είχε αναφερθεί στις 22 Δεκεμβρίου 2020.
Σημειώνεται πως το ποσοστό των εμβολιασμένων στη Γερμανία είναι κάτω από το 70% και συγκεκριμένα 67%, ποσοστό που σε κάθε περίπτωση - και σύμφωνα με τους επιστήμονες - δεν είναι επαρκές για να περιορίσει την πανδημία.

Περιορισμοί στη Σαξονία

Οι Γερμανοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι τους επόμενους μήνες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να μολυνθούν οι ανεμβολίαστοι, ενώ από σήμερα Δευτέρα 8/11 ισχύουν νέοι περιορισμοί στο κρατίδιο της Σαξονίας.
Συγκεκριμένα, στη Σαξονία, θα επιτρέπεται πλέον η πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων μόνο σε όσους έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως κατά της covid-19 ή σε όσους έχουν αναρρώσει από τη νόσο.
Το ίδιο θα ισχύει και για όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους.
Από τα νέα αυτά μέτρα, τα πιο περιοριστικά που ισχύουν στη Γερμανία, θα εξαιρούνται μόνο τα παιδιά και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους.

Προτάσεις

Εν τω μεταξύ, και απέναντι σε αυτή την νέα έξαρση κρουσμάτων, τα τρία κόμματα που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης - Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες – θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του 4ου κύματος της πανδημίας.
Ανάμεσα στις προτάσεις αυτές, θα είναι και η επαναφορά του δωρεάν διαγνωστικού ελέγχου για covid.
Σημειώνεται πως τα δωρεάν τεστ είχαν καταργηθεί προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους Γερμανούς να εμβολιαστούν κατά της covid-19.
14_6.JPG

Αυστρία: Ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown σε ανεμβολίαστους

Η Αυστρία πλησιάζει στην επιβολή πλήρους lockdown στους μη εμβολιασμένους, αφού απαγορεύτηκε σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο έναντι του Covid να εισέλθουν σε έναν μακρύ κατάλογο δημόσιων χώρων.
«Η απαγόρευση εισόδου θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα και θα ισχύει για καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, θέατρα, χειμερινούς ξενώνες, ξενοδοχεία, κομμωτήρια και κάθε εκδήλωση που περιλαμβάνει περισσότερα από 25 άτομα», σύμφωνα με τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης.
Τα μέτρα θα επηρεάσουν το 36 % των κατοίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έρχονται ως απάντηση στα αυξανόμενα κρούσματα Covid.
«Η εξέλιξη είναι δυσμενής και αυξάνονται οι νοσηλείες στις κλίνες ΜΕΘ, σημαντικά πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Alexander Schallenberg.

Τέλος η μεταβατική περίοδος

Μετά από μία μεταβατική περίοδο τεσσάρων εβδομάδων για εκείνους που έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου και μπορούν να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ PCR, η επιλογή παροχής αρνητικού τεστ θα αφαιρεθεί.
Η αυστριακή κυβέρνηση έχει θέσει ένα όριο στην πληρότητα των ΜΕΘ, το οποίο, εάν ξεπεραστεί, θα ενεργοποιήσει τα μέτρα lockdown που επιβάλλονται αποκλειστικά σε μη εμβολιασμένους.
Μόλις ο αριθμός φτάσει τα 600 κρεβάτια, ή το ένα τρίτο της συνολικής πληρότητας των κλινών ΜΕΘ, θα ενεργοποιηθούν οι νέοι κανόνες.
Αυτός ο αριθμός ανέρχεται πλέον σε 352, αλλά αυξάνεται κατά 10 την ημέρα.
Έτσι η ενεργοποίηση του lockdown για το 36% των Αυστριακών τοποθετείται χρονικά στις αρχές Δεκεμβρίου 2021.

Κυριολεκτικά lockdown

Τέτοια μέτρα θα επεκταθούν πέρα από τα πιστοποιητικά εμβολίων, επιβάλλοντας στους μη εμβολιασμένους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για την αγορά τροφίμων,
Αυτό πιθανότατα θα επιβληθεί με παρόμοιο τρόπο με το πρώτο lockdown, με την αστυνομία να πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους σε άτομα που ρωτούν αν έχουν άδεια να βρίσκονται έξω.
Η Αυστρία θα είναι η πρώτη χώρα που θα επιβάλει αποκλειστικά μέτρα «παραμονής στο σπίτι» στους μη εμβολιασμένους, αλλά μπορεί τελικά να επαναληφθεί και αλλού, παρά την φθίνουσα ανοσία που προσφέρει το ίδιο το εμβόλιο.

Πάνω από 250 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Πάνω από 250 εκατομμύρια είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα covid παγκοσμίως, με την Ευρώπη και ιδίως τις ανατολικές χώρες να είναι αντιμέτωπες με έξαρση του ιού.
Αν και ο ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά 36% τους τελευταίους τρεις μήνες, ο ιός συνεχίζει να μολύνει 50 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε 90 ημέρες, κυρίως λόγω της εξαιρετικά μολυσματικής Delta.
Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος προτού τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού να ξεπεράσουν το ορόσημο των 50 εκατομμυρίων.
Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως αρκετά κράτη έχουν ξεπεράσει το χειρότερο στάδιο της πανδημίας, χάρη στα εμβόλια και τη φυσική ανοσία, ωστόσο προειδοποιούν ότι η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και οι συγκεντρώσεις, οικογενειακές και άλλες, κατά τη διάρκεια της περιόδου των εορτών ενδέχεται να προκαλέσουν νέα αύξηση των κρουσμάτων.
«Θεωρούμε ότι από τώρα ως το τέλος του 2022 είναι η χρονική περίοδος που θα ελέγξουμε αυτόν τον ιό (...) που θα μπορέσουμε να μειώσουμε σημαντικά τις βαριές νοσήσεις και τους θανάτους» είχε αναφέρει κορυφαία επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αύξηση κρουσμάτων σε 55 από 240 χώρες

Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε 55 από 240 χώρες, με τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ελλάδα να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ ή κοντά σε αυτά από την εκδήλωση της πανδημίας πριν από δύο χρόνια.
Τα επίπεδα της εμβολιαστικής κάλυψης στην ανατολική Ευρώπη είναι ανάμεσα στα χαμηλότερα στη Γηραιά Ήπειρο.
Τα μισά και πλέον κρούσματα παγκοσμίως καταγράφονται στην Ευρώπη: ένα εκατομμύριο κάθε τέσσερις ημέρες.
Αρκετές περιφέρειας της Ρωσίας ανακοίνωσαν την τελευταία εβδομάδα πως ενδέχεται να επιβάλλουν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα ή να παρατείνουν την αναστολή λειτουργίας των περισσότερων εργασιακών χώρων, καθώς το επίπεδο των θανάτων εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 σπάει ρεκόρ.
Σημειώνεται ότι ο μισός και πλέον από τον πληθυσμό του κόσμου δεν έχει ακόμη λάβει ούτε την πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19
Ο ΠΟΥ και άλλες οργανώσεις αρωγής απεύθυναν έκκληση τον περασμένο μήνα στους ηγέτες της G20 να χρηματοδοτήσουν σχέδιο ύψους 20 δισεκ. ευρώ για να διανεμηθούν εμβόλια, τεστ και φάρμακα στις φτωχότερες χώρες μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης