Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράκ - απόπειρα δολοφονίας πρωθυπουργού: Με τρία drones η επίθεση – ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και Ιράν το καταδίκασαν

Ιράκ - απόπειρα δολοφονίας πρωθυπουργού: Με τρία drones η επίθεση – ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και Ιράν το καταδίκασαν
Έξι οι τραυματίες
Σχετικά Άρθρα

Με τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) έγινε η απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού του Ιράκ, Mustafa al – Kadhmini, ο οποίος βγήκε αλώβητος από την επίθεση στην οικία του στη Βαγδάτη και προήδρευσε σε μια συνάντηση με ανώτατους διοικητές ασφαλείας.
Πάντως, τα δύο drones που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ένα τρίτο έπληξε την οικία του πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άτομα της ασφάλειάς του.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Mustafa al – Kadhmini, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο που έδωσε την Κυριακή 7/11 στη δημοσιότητα το γραφείο του, όπου φαίνεται να προεδρεύει σε μια συνάντηση με ανώτατους διοικητές ασφαλείας.
«Η δειλή τρομοκρατική επίθεση εναντίον της οικίας του πρωθυπουργού χθες το βράδυ με στόχο τη δολοφονία του αποτελεί μια σοβαρή στόχευση του ιρακινού κράτους από εγκληματικές ένοπλες οργανώσεις», τονίζει το γραφείο του πρωθυπουργού, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.
Για την ώρα, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, η οποία σημειώθηκε δύο ημέρες μετά τις βίαιες συγκρούσεις στη Βαγδάτη μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και υποστηρικτών πολιτικών παρατάξεων που έχουν τη στήριξη του Ιράν, η πλειοψηφία των οποίων έχουν ένοπλες πτέρυγες από τότε που οι παρατάξεις αυτές έχασαν δεκάδες έδρες στο κοινοβούλιο, μετά από τις γενικές εκλογές της 10ης Οκτωβρίου.
O πρόεδρος του Ιράκ, Barham Salih, καταδίκασε την επίθεση ως ένα απεχθές έγκλημα σε βάρος του Ιράκ. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι το Ιράκ θα συρθεί στο χάος και σε ένα πραξικόπημα σε βάρος του συνταγματικού συστήματός του», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter.
Από την πλευρά του, ο σιίτης μουσουλμάνος κληρικός Moqtada al-Sadr χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική ενέργεια εναντίον της σταθερότητας του Ιράκ, που στόχευε να «επιστρέψει στο Ιράκ σε μια χαοτική κατάσταση όπου θα ελέγχεται από μη κρατικές δυνάμεις».

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.
Πάντως, ένας αξιωματούχος της ασφάλειας της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Kata'ib Hezbollah στο Ιράκ απέρριψε τις εικασίες ότι ιρακινές οργανώσεις βρίσκονται πίσω από την επίθεση.
«Σύμφωνα με τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες μας, κανένας στο Ιράκ δεν επιθυμεί να σπαταλήσει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο σπίτι ενός πρώην πρωθυπουργου», ανέφερε μέσω του Telegram ο Abu Ali Al-Askari .
Η Kata'ib Hezbollah και άλλες ιρακινές πολιτοφυλακές, που υποστηρίζονται από το Ιράν, είναι μεταξύ των οργανώσεων που είναι εχθρικές προς τον Mustafa al – Kadhmini.

Πως έγινε η επίθεση με τρία drones

Η απόπειρα δολοφονίας του ιρακινού πρωθυπουργού στη Βαγδάτη έγινε με «τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα δύο από τα οποία καταρρίφθηκαν» από τη φρουρά του Mustafa al – Kadhmini, όπως έγινε γνωστό από δύο πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.
Ειδικότερα, τα τρία drones «απογειώθηκαν από τοποθεσία κοντά στη γέφυρα της Δημοκρατίας», στην ανατολική όχθη του ποταμού Τίγρη και κατευθύνθηκαν προς τη Πράσινη Ζώνη, στη δυτική όχθη, όπου βρίσκεται η κατοικία του πρωθυπουργού, δήλωσε η μία εκ των πηγών.
«Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν» εν πτήσει, διευκρίνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ενώ το τρίτο μπόρεσε να πλήξει με το φορτίο του την κατοικία, τραυματίζοντας δύο σωματοφύλακες του Mustafa al – Kadhmini, ο οποίος διέφυγε ο ίδιος σώος.

Oι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν καταδίκασαν την επίθεση

Καταδίκασαν την επίθεση οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν.
Ο κορυφαίος αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράν, ο Ali Shamkhani, καταδίκασε την επίθεση εναντίον του Mustafa al – Kadhmini χαρακτηρίζοντάς την «νέα ανατρεπτική ενέργεια».
«Η απόπειρα ... είναι μια νέα ανατρεπτική ενέργεια που η προέλευσή της πρέπει να ιχνηλατηθεί μέχρι τις ξένες δεξαμενές εγκεφάλων», έγραψε ο Shamkhani στο twitter, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε πως το βασίλειο καταδικάζει την επίθεση εναντίον του Mustafa al – Kadhmini, χαρακτηρίζοντάς την «δειλή τρομοκρατική ενέργεια», μετέδωσε το σαουδαραβικής ιδιοκτησίας τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.
«Με ανακούφιση πληροφορούμαστε ότι ο πρωθυπουργός βγήκε αλώβητος. Αυτή η κατά τα φαινόμενα τρομοκρατική ενέργεια, την οποία καταδικάζουμε έντονα, είχε στόχο την καρδιά του ιρακινού κράτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, Ned Price , σε ανακοίνωσή του.
«Είμαστε σε στενή επαφή με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που είναι υπεύθυνες για την προάσπιση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του Ιράκ και προσφέραμε τη βοήθειά μας στη διερεύνηση αυτής της επίθεσης», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης