Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes: Ποιες είνα οι κορυφαίες εταιρείες που υποστηρίζουν τις γυναίκες

tags :
Forbes: Ποιες είνα οι κορυφαίες εταιρείες που υποστηρίζουν τις γυναίκες
Πόσο χρόνος θα χρειαστεί για να κλείσει το παγκόσμιο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Η πανδημία της Covid-19 έπληξε περισσότερο τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, σχεδόν 3 εκατομμύρια γυναίκες είχαν εγκαταλείψει το εργατικό δυναμικό μόνο στις ΗΠΑ.
Παγκοσμίως, οι γυναίκες έχασαν περισσότερες από 64 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και τουλάχιστον 800 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη πέρυσι.

Ως αποτέλεσμα, ο χρόνος που θα χρειαστεί για να κλείσει το παγκόσμιο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, έχει αυξηθεί από 99,5 χρόνια σε 135,6 χρόνια, σύμφωνα με το

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες είναι γνωστά: ανεπαρκής φροντίδα των παιδιών, εργασία και σχολείο στο σπίτι, το άγχος, η έλλειψη ευκαιριών, οι χαμηλές αμοιβές και πολλά άλλα.
Και όμως, από αυτή την καταστροφική κρίση προέκυψαν μερικά από τα πιο σημαντικά σημάδια προόδου, όπως αναφέρει το Forbes.
Για παράδειγμα, το Κογκρέσο συζητά για τη στήριξη της φροντίδας των παιδιών και των ηλικιωμένων, ενώ η τηλεργασία έχει μετατραπεί από προνόμιο σε προτεραιότητα,όπως ανέφερε η ΕΡΤ.
Το Forbes συνεργάστηκε με την εταιρεία ερευνών αγοράς Statista για την κατάρτιση μιας λίστας με τις εταιρείες που πρωτοπορούν στηρίζοντας τις γυναίκες εντός και εκτός του εργατικού τους δυναμικού.
Για την κατάρτιση της λίστας, ερωτήθηκαν 85.000 γυναίκες σε 40 χώρες και κλήθηκαν να αξιολογήσουν τους εργοδότες τους με βάση κριτήρια όπως η μισθολογική ισότητα και η γονική άδεια.
Η Statista ζήτησε επίσης από τις γυναίκες να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες και το μάρκετινγκ για να προωθήσουν την ισότητα των φύλων ή για να διαιωνίσουν τα αρνητικά στερεότυπα. Επίσης, ελήφθη υπόψη η εκπροσώπηση σε επίπεδο εκτελεστικών οργάνων και διοικητικών συμβουλίων.

Hershey

Ωστόσο, ορισμένοι στόχοι παραμένουν άπιαστοι. Από τις 300 κορυφαίες εταιρείες, μόνο 20 διοικούνται από γυναίκες. Μία από αυτές είναι η Hershey Co., η οποία κατέκτησε την 1η θέση.
Το 2017, η Μισέλ Μπακ έγινε η πρώτη γυναίκα που ηγείται της σοκολατοποιίας στα 127 χρόνια της ιστορίας της. Σήμερα, οι γυναίκες αποτελούν το 42% του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης με έδρα την Πενσυλβάνια.
Μέχρι το 2025, στοχεύει να αυξήσει το ποσοστό των γυναικών στο εργατικό δυναμικό της στο 50% και στην ηγεσία στο 42%, από 48% και 37% που είναι σήμερα.
Μετά την επίτευξη της μισθολογικής ισότητας στις ΗΠΑ το 2020, η Αλίσια Πέτρος, επικεφαλής της Hershey για θέματα ποικιλομορφίας, λέει ότι η εταιρεία θέτει τώρα ως στόχο της να κλείσει το μισθολογικό χάσμα σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Είμαι ευτυχής που βρισκόμαστε σε αυτή τη στιγμή της μισθολογικής ισότητας για τις γυναίκες και τις μειονότητες στις ΗΠΑ», λέει η ίδια. «Η μισθολογική ισότητα είναι ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες θα συνεχίσουν να προοδεύουν σε αυτόν τον κλάδο και σε άλλους».
Για να επιτύχει τους στόχους της, η Hershey ξεκίνησε στο αποκορύφωμα της πανδημίας μια πρωτοβουλία με την ονομασία «Pathways Project» -ένα πενταετές πρόγραμμα για να καταστήσει το χώρο εργασίας και τις κοινότητές της πιο προσβάσιμες.
Η εταιρεία ανέπτυξε και την εφαρμογή HSY Care Connect, μέσω της οποίας παρέχονται υπηρεσίες φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, μεταφοράς και διδασκαλίας.

Zoom Video Communications

Η επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού στη Zoom Video Communications, Λυν Όλνταμ, λέει ότι η τεχνολογική εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ έχει επανασχεδιάσει τις στρατηγικές πρόσληψης, αναθεωρώντας τις περιγραφές θέσεων εργασίας, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις προκαταλήψεις και να αυξήσει τον αριθμό των προσλήψεων γυναικών.
Η Zoom προσπάθησε επίσης να υποστηρίξει τις γυναίκες μέσω συνεργασιών με φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως η If Chloe Can– με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο- που διοργανώνει εργαστήρια και συνδέει έφηβες με μέντορες για να τις προετοιμάσει για το εργατικό δυναμικό. Όταν η οργάνωση δεν μπορούσε να συνεχίσει τις συνήθεις δραστηριότητές της δια ζώσης, η Zoom παρενέβη, προσφέροντας τις υπηρεσίες της δωρεάν.

Estée Lauder Cos

Από το 1989, όταν η Έβελιν Λόντερ, νύφη του ιδρυτή της εταιρείας, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, η Estée Lauder Cos. έχει δεσμευτεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την υγεία του μαστού (η εταιρεία θεωρείται ότι συνέβαλε στη δημιουργία της εμβληματικής ροζ κορδέλας) και τα χρήματα για την έρευνα, δωρίζοντας περισσότερα από 108 εκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Πιο πρόσφατα, η μάρκα με έδρα τη Νέα Υόρκη συνεργάστηκε με την Αμάντα Γκόρμαν– η νεότερη ποιήτρια που απήγγειλε το ποίημα της στην ορκωμοσία του J. Biden των ΗΠΑ- θα δημιουργήσει με την Estée Lauder μια πρωτοβουλία αλφαβητισμού ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων για κορίτσια και γυναίκες.
Έχει επίσης ενταχθεί στην Πρωτοβουλία «Five for 5» των Ηνωμένων Εθνών, μέσω της οποίας δεσμεύεται να επιτύχει στόχους όπως η επίτευξη μισθολογικής ισότητας μεταξύ των δύο φύλων έως το 2023 και η επέκταση των ευκαιριών ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων των γυναικών. Η Σάρα Μος, αντιπρόεδρος της εταιρείας, αναφέρει ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα και μια ομάδα εργασίας που επικεντρώνεται στην επέκταση των παροχών, όπως η φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, που θα προωθήσουν την ισότητα των φύλων.
«Έχουμε την κουλτούρα, τη στρατηγική και τα στοιχεία ότι προωθούμε και υποστηρίζουμε τις γυναίκες» λέει η Μος, σημειώνοντας ότι το 82% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της εταιρείας είναι γυναίκες. Οι γυναίκες κατέχουν το 59% των θέσεων σε επίπεδο παγκόσμιου αντιπροέδρου και άνω και το 44% των θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο.
«Αυτό λέει στις γυναίκες ότι μπορείτε να είστε επιτυχημένες και ότι μπορείτε να γίνετε ό,τι θέλετε σε αυτή την εταιρεία, επειδή το έχουμε αποδείξει. Όχι μόνο φέτος ή πέρυσι, αλλά κατά τη διάρκεια της ιστορίας της».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης