Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bourla (Pfizer): Το 2022 θα παραγάγουμε 500 εκατομμύρια χάπια κατά της Covid

Bourla (Pfizer): Το 2022 θα παραγάγουμε 500 εκατομμύρια χάπια κατά της Covid
Νομίζω ότι έρχονται σπουδαίες μέρες για την ανθρωπότητα, ανέφερε ο επικεφαλής της Pfizer, Albert Bourla
Σχετικά Άρθρα

Για «μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα» έκανε λόγο στο CNN ο επικεφαλής της Pfizer Albert Bourla.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Νομίζω ότι έρχονται σπουδαίες μέρες για την ανθρωπότητα.
Ανακοινώσαμε άλλη μια σημαντική καινοτομία.
Πέρυσι, πάλι στις 9 Νοεμβρίου, ανακοινώσαμε την ανακάλυψη του εμβολίου.
Σήμερα ανακοινώνουμε το χάπι για τη θεραπεία όσων έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.
Ελάχιστοι πλέον θα χρειάζονται νοσηλεία.
Η χρήση αυτού του χαπιού θα σώσει πολλά εκατομμύρια ζωές».
Στην ερώτηση πότε το χάπι θα λάβει έγκριση, ο Bourla απάντησε ότι «Θα υποβάλουμε αίτηση (για έγκριση) το συντομότερο δυνατό.
Ελπίζουμε ότι θα υποβάλουμε αίτημα πριν τη γιορτή των Ευχαριστιών (25/11).
Αναμένουμε ότι θα παραγάγουμε 500 εκατομμύρια χάπια το 2022, το οποίο σημαίνει 50 εκατομμύρια θεραπείες.
Κάθε θεραπεία είναι για πέντε μέρες, δύο χάπια την ημέρα, ένα το πρωί και ένα το βράδυ.
Δεν μπορώ να πω συγκεκριμένα για τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, αλλά το πρώτο μισό του έτους περιμένω περίπου τα μισά από τα 50 εκατ. άρα, ίσως λίγο λιγότερα από 25 εκατομμύρια».

Στο 89% η αποτελεσματικότητα έναντι νοσηλειών και θανάτων, λέει η Pfizer

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Pfizer για το χάπι κατά του κορωνοϊού, μόλις ένα 24ωρο αφού η Βρετανία άναψε το πράσινο φως για το σκεύασμα της αμερικανικής Merck.
Ειδικότερα, το χάπι της Pfizer είναι αποτελεσματικό κατά 89% έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου μεταξύ των ατόμων υψηλού κινδύνου, τα οποία άρχισαν τη φαρμακευτική αγωγή αμέσως μόλις άρχισαν να εκδηλώνουν συμπτώματα.
Η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει τα στοιχεία στον FDA «το συντομότερο δυνατόν».
Το εν λόγω χάπι, επιστημονικά γνωστό ως PF-07321332, είναι μέρος μιας κατηγορίας φαρμάκων, που ονομάζονται αναστολείς πρωτεάσης και λειτουργεί αναστέλλοντας ένα ένζυμο που χρειάζεται ο ιός για να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα.
Οι αναστολείς πρωτεάσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων ιικών παθογόνων όπως ο HIV και η ηπατίτιδα C.
Σύμφωνα με τη Pfizer, τα δεδομένα για το φάρμακο βασίζονται σε μια μελέτη μεσαίου έως αργού σταδίου 1.219 ενηλίκων, οι οποίοι είχαν τουλάχιστον μία υποκείμενη ιατρική πάθηση και μια εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη μέσα σε μια περίοδο πέντε ημερών. Στους συμμετέχοντες δόθηκε επίσης χαμηλή δόση ριτοναβίρης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυαστικές θεραπείες για τον HIV.
Η Pfizer είπε ότι υπήρξαν έξι νοσηλεία και μηδενικοί θάνατοι από τους 607 συμμετέχοντες στη δοκιμή που έλαβαν το χάπι σε συνδυασμό με το φάρμακο HIV εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Αυτό συγκρίνεται με 41 νοσηλεία και 10 θανάτους από τα 612 άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
«Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο υποψήφιος αντιιικός μας υποψήφιος από του στόματος, εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, έχει τη δυνατότητα να σώσει τη ζωή των ασθενών, να μειώσει τη σοβαρότητα των λοιμώξεων από COVID-19 και να εξαλείψει έως και εννέα στις δέκα νοσηλείες» αναφέρει σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla.
«Είναι κοντά μας πια η δυνατότητα να σταματήσουμε να ζούμε με φόβο», δήλωσε στο Business Insider ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Pfizer, Mikael Dolsten.
«Θα σπάσει ο φόβος, θα μειωθεί η τεράστια επιβάρυνση των νοσοκομείων, ενώ ο κίνδυνος να μολυνθείς και να καταλήξεις σε νοσοκομείο ή να πεθάνεις θα γίνεται στατιστικά όλο και μικρότερος και σχεδόν ανύπαρκτος» πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι «είναι μια τεράστια ιατρική πρόοδος για την ανθρωπότητα».
Η Pfizer θα παράξει περισσότερες από 180.000 πλήρεις θεραπείες έως τα τέλη του 2021 και τουλάχιστον 50 εκατ. το 2022. Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την αύξηση της παραγωγής και τα νούμερα αυτά θα επικαιροποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σε ποιους απευθύνεται

Ωστόσο, όπως και το χάπι της Merck έτσι και το χάπι της Pfizer δεν απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς. Αντιθέτως, προορίζεται μόνο για ευπαθείς ομάδες που αντιμετωπίζουν και μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης ή θανάτου από τον κορωνοϊό.
Και στις δύο περιπτώσεις, το κόστος εκτιμάται πως θα είναι υψηλό.
Επισημαίνεται ότι η θεραπεία της Pfizer περιλαμβάνει 20 χάπια που χορηγούνται σε διάστημα 5 ημερών, μαζί με 10 χάπια ριτοναβίρης, φάρμακο κατά του HIV, το οποίο παρατείνει τη διάρκεια της δράσης. Στον αντίποδα, η θεραπεία της Merck αποτελείται από 40 χάπια σε διάστημα 5 ημερών και προσφέρει περίπου 50% μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης