Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Απρόσμενη πτώση στις λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο, αναμένεται επιδείνωση

Ευρωζώνη: Απρόσμενη πτώση στις λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο, αναμένεται επιδείνωση
Οι υψηλές τιμές της βενζίνης αναμένεται επίσης να περιορίσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών
Απρόσμενη πτώση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο 2021, καθώς η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, παρουσίασε χαμηλή απόδοση και οι πωλήσεις εκτός τροφίμων ήταν επίσης αδύναμες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Οι λιανικές πωλήσεις, δείκτης της καταναλωτικής ζήτησης, υποχώρησαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο και αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με πέρυσι, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μηνιαία άνοδο 0,3% στις λιανικές πωλήσεις και αύξηση 1,5% από έτος σε έτος.
Μέρος της απώλειας σε μηνιαία βάση, ωστόσο, μπορεί να οφείλεται σε αναθεωρήσεις, καθώς οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο εκτιμάται πλέον ότι ήταν αυξημένες κατά 1% σε σύγκριση με την αύξηση 0,3% που αναφέρθηκε νωρίτερα.

Αναμένεται επιδείνωση

Με τις τιμές της ενέργειας να εκτινάσσονται στα ύψη, τα κρούσματα από κορωνοϊό να αυξάνονται και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα να παρατείνονται, οι καταναλωτές αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο προσεκτικοί τους επόμενους μήνες, μια τάση που είναι ήδη εμφανής στα στοιχεία PMI που έδειξαν ότι η επιχειρηματική ανάπτυξη διολίσθησε σε χαμηλό έξι μηνών τον Οκτώβριο.
Οι υψηλές τιμές της βενζίνης αναμένεται επίσης να περιορίσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αφήνοντας τις οικογένειες με λιγότερα έξοδα για άλλα αγαθά.
Η Eurostat ανέφερε ότι οι πωλήσεις καυσίμων αυτοκινήτων αυξήθηκαν 1% τον μήνα ενώ οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού αυξήθηκαν κατά 0,7%. Ωστόσο, οι πωλήσεις μη τροφίμων μειώθηκαν κατά 1,5%, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 1,4% στις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου και ταχυδρομικών παραγγελιών.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στις λιανικές πωλήσεις κατά 2,5%, αλλά η Φινλανδία και η Ολλανδία βρέθηκαν επίσης σε αρνητικό έδαφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης