Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Πόσο κοστίζει το χάπι της Merck

Κορωνοϊός: Πόσο κοστίζει το χάπι της Merck
Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία για τον κορωνοϊό που χορηγείται από το στόμα, και αναμένεται μετά τη Βρετανία, να ανάψουν πράσινο φως για τη χρήση του και οι ΗΠΑ

Στην ίδια τιμή θα διαθέτει το χάπι της κατά του κορωνοϊού η Merck σε όλη την Ευρώπη, είτε η προμήθεια γίνει μέσω του μηχανισμού της ΕΕ είτε με διμερή συμφωνία.
Το αντιικό χάπι κατά του κορωνοϊού, το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics εγκρίθηκε σήμερα στη Βρετανία, μία εξέλιξη που ενδέχεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας.
Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία για τον κορωνοϊό που χορηγείται από το στόμα, και αναμένεται μετά τη Βρετανία, να ανάψουν πράσινο φως για τη χρήση του και οι ΗΠΑ. Όσον αφορά στην τιμή του χαπιού της Merck, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να κοστίζει σχεδόν 700 δολάρια το κουτί -που σημαίνει 18 δολάρια το χάπι- κάτι που «μεταφράζεται» για τα ελληνικά πεπραγμένα σε 605 ευρώ το κουτί, ήτοι 15,50 ευρώ το χάπι.
Το φάρμακο με το όνομα Lagevrio έχει βρεθεί υπό στενή παρακολούθηση αφότου τα στοιχεία τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι μπορεί να μειώσει στο μισό τις πιθανότητες θανάτου ή νοσηλείας για όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή COVID-19, όταν χορηγείται νωρίς κατά την εμφάνιση της νόσου.

Τι έδειξε η κλινική μελέτη για την μολνουπιραβίρη

Η μολνουπιραβίρη χορηγήθηκε στη δόση των 800mg δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες, ενώ η θεραπεία ξεκίνησε εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Η έγκριση βασίστηκε σε δεδομένα κλινικής μελέτης, η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν το συγκεκριμένο χάπι μολνουπιραβίρης είχαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου.
Συγκεκριμένα, μη νοσηλευόμενοι ασθενείς με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας που έλαβαν μολνουπιραβίρη είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν.
Οι ασθενείς είχαν συμπαραμαρτούντα νοσήματα και επομένως είχαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά νόσο COVID-19. Επιπλέον, το φάρμακο είχε καλό προφίλ ασφαλείας. Η μολνουπιραβίρη είναι ένα αντι-ιικό φάρμακο και δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα. Το συγκεκριμένο φάρμακο βρίσκεται υπό διαδικασία επιταχυνόμενης αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (FDA) και της Ευρώπης (EMA).

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης