Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα παγκόσμια πρωτιά της Μ. Βρετανίας κατά της covid – Ενέκρινε το αντιικό χάπι της Merck

Νέα παγκόσμια πρωτιά της Μ. Βρετανίας κατά της covid – Ενέκρινε το αντιικό χάπι της Merck
Να χορηγείται σε θετικούς ασθενείς εντός 5 ημερών από την εμφάνιση συμπτωμάτων
Σχετικά Άρθρα

Ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα της κατά της πανδημίας του κορωνοϊού προσθέτει από σήμερα Πέμπτη 4/11 η Μεγάλη Βρετανία, η οποία για ακόμα μια φορά προχωρά πρώτη παγκοσμίως στην έγκριση και στην χορήγηση του αντιικού φαρμάκου της Merck, κίνηση που έρχεται να ανατρέψει τα έως σήμερα δεδομένα στην αντιμετώπιση του ιού, που βασίζεται ως επί το πλείστον στα εμβόλια.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (MHRA) συνιστά τη χορήγηση του φαρμάκου (που ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics), της molnupiravir, το συντομότερο δυνατό μετά από θετικό τεστ COVID-19 και εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Αυτή είναι η πρώτη αντιική θεραπεία - χάπι – που λαμβάνει έγκριση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της covid, ενώ εκτιμάται πως μετά τη Μ. Βρετανία σύντομα θα ακολουθήσουν και οι ΗΠΑ, καθώς εντός του μήνα θα συνεδριάσουν οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές για να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν την χορήγηση του εν λόγω χαπιού.

Μειώνει σοβαρές νοσηλείες και θανάτους

Το φάρμακο, το οποίο θα φέρει την ονομασία Lagevrio στη Μ. Βρετανία, παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες αρχές εδώ και ένα μήνα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, το φάρμακο εφόσον δοθεί τις πρώτες ημέρες της ασθένεις, μπορεί να μειώσει στο μισό τις πιθανότητες θανάτου ή νοσηλείας για όσους κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν σοβαρή COVID-19.
Η κυβέρνηση και η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Μ. Βρετανίας θα καθορίσουν σύντομα τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η εν λόγω θεραπεία.
Η MHRA αναφέρει ότι η έγκριση αφορά την χορήγηση του φαρμάκου για τους ασθενείς εκείνους που εμφανίζουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα της covid και που ενδεχομένως να κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή νόσο λόγω παχυσαρκίας, μεγάλης ηλικίας, διαβήτη ή καρδιακών παθήσεων.
Σύμφωνα με το BBC, το χάπι θα χορηγείται δύο φορές την ημέρα στους πιο ευπαθείς ασθενείς με covid.
Όπως αναφέρεται, το χάπι στοχεύει σε ένα ένζυμο, το οποίο χρησιμοποιεί ο ιός για να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του, και εκτιμάται πως αποτρέποντας αυτόν τον πολλαπλασιασμό, τα επίπεδα του ιού θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα στο σώμα και άρα θα μειωθεί η σοβαρότητα της νόσου.

Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού

«Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού» για τους πιο αδύναμους και τους ανοσοκατεσταλμένους υποστήριξε ο υπουργός Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας Sajid Javid, ο οποίος σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για ιστορική ημέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τη χώρα μας, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε ένα αντιικό φάρμακο που μπορεί να ληφθεί στο σπίτι για την Covid» υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός Υγείας.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα, η Μ. Βρετανία συμφώνησε με τη Merck για την εξασφάλιση 480.000 σειρών θεραπείας της molnupiravir.

Αποτελεσματικό και για τις παραλλάξεις

Από την πλευρά της η Merck αναφέρει ότι αναμένει να παράξει 10 εκατομμύρια σειρές θεραπείας μέχρι το τέλος του 2021 με τουλάχιστον 20 εκατομμύρια να εκτιμάται πως θα κατασκευαστούν το 2022
Σύμφωνα με την εταιρεία, το χάπι αυτό αναμένεται να είναι αποτελεσματικό και κατά των παραλλάξεων της covid.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης