Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το εμβόλιο HPV μειώνει τον καρκίνο του τραχήλου κατά 90%

Το εμβόλιο HPV μειώνει τον καρκίνο του τραχήλου κατά 90%
Συνολικά, η μελέτη εκτιμά ότι το πρόγραμμα HPV έχει αποτρέψει περίπου 450 καρκίνους και 17.200 προ-καρκίνους

Το εμβόλιο για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV μειώνει τα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά σχεδόν 90%, δείχνουν τα πρώτα δεδομένα στον πραγματικό κόσμο.
Η Cancer Research UK χαρακτήρισε τα ευρήματα ως «ιστορικά» και είπε ότι δείχνει πως το εμβόλιο σώζει ζωές.
Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από ιούς. Ετσι, γεννώνται ελπίδες ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε σχεδόν να εξαλείψει την ασθένεια.
Οι ερευνητές λένε ότι αυτό σήμαινε ακόμη πως όσες γυναίκες εμβολιάζονται μπορεί να χρειαστούν πολύ λιγότερες εξετάσεις (τεστ Παπ).
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το εμβόλιο προσφέρεται στα κορίτσια μεταξύ 11 και 13 ετών, ανάλογα με το πού ζουν. Το εμβόλιο προσφέρεται και σε αγόρια από το 2019.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Lancet, εξέτασε τι συνέβη μετά την εισαγωγή του εμβολίου στην Αγγλία για τα κορίτσια το 2008.
Αυτά τα κορίτσια είναι πλέον ενήλικες γυναίκες, στα 20 τους.
Η μελέτη έδειξε μείωση τόσο στις προκαρκινικές αναπτύξεις όσο και στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά 87%.
Συνολικά, η μελέτη εκτιμά ότι το πρόγραμμα HPV έχει αποτρέψει περίπου 450 καρκίνους και 17.200 προ-καρκίνους.
Εξακολουθούν, πάντως, να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο διαρκεί η προστασία και εάν χρειάζεται να λαμβάνεται ενισχυτική δόση από τις γυναίκες στη μέση ηλικία.
Υπάρχουν, εξάλλου, περισσότεροι από 100 τύποι ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων.
Το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να χρησιμοποιεί ένα εμβόλιο που προστατεύει από δύο εξ αυτών και πρόκειται να εισαγάγει ένα που προστατεύει από εννέα ακόμη ιούς HPV, συμπεριλαμβανομένων των κύριων αιτιών των κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα.
Οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν μέσω του κολπικού, του στοματικού και του πρωκτικού σεξ, επομένως συνδέονται επίσης με τον πρωκτό, το πέος και ορισμένους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου.
Ωστόσο, το 99% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από ιούς των ανθρώπινων θηλωμάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περισσότερες από 100 χώρες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το εμβόλιο ως μέρος των σχεδίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης