Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Άνοδος - ρεκόρ 16% στις τιμές παραγωγού τον Σεπτέμβριο 2021

Ευρωζώνη: Άνοδος - ρεκόρ 16% στις τιμές παραγωγού τον Σεπτέμβριο 2021
Έρχεται ακρίβεια - Εκτόξευση 40% στο ενεργειακό κόστος
Άνοδο - ρεκόρ σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι τιμές παραγωγού της Ευρωζώνης, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.
Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) εκτίμησε ότι οι τιμές παραγωγής στα εργοστάσια αυξήθηκαν 2,7% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 16% σε ετήσια βάση.
Το άλμα ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μηνιαία άνοδο 2,2% και άνοδο 15,2% σε ετήσια βάση.
Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν απότομα εν μέσω ταχείας οικονομικής ανάκαμψης μετά την πιο οξεία φάση της πανδημίας COVID-19, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και το άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου.

Εκτόξευση 40% στο ενεργειακό κόστος

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 7,7% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας άνοδο 40,7% από έτος σε έτος, επιταχύνοντας την άνοδό τους.
Ωστόσο, οι συνολικές τιμές του κλάδου εξαιρουμένης της ενέργειας αυξήθηκαν μόνο κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, με επιβράδυνση από τους προηγούμενους μήνες.
Η άνοδος των βιομηχανικών τιμών αντικατοπτρίζει την άνοδο των τιμών καταναλωτή που αυξήθηκαν στο μπλοκ ετησίως κατά 3,4% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat, η οποία υπολόγισε άνοδο 4,1% τον Οκτώβριο.
Οι αυξήσεις των τιμών παραγωγού συνήθως μεταφράζονται σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να συνεχίσει να αυξάνονται γύρω στο 2%.
Οι υπουργοί Οικονομικών των τραπεζών και της ευρωζώνης αναμένουν ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα περάσει τους επόμενους μήνες και ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης