Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απαγορεύουν το συνάλλαγμα στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν - Καταρρέει το εθνικό νόμισμα

Απαγορεύουν το συνάλλαγμα στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν - Καταρρέει το εθνικό νόμισμα

Ο Mujahid διέταξε όλους τους επιχειρηματίες να διεξάγουν εμπορικές συναλλαγές σε τοπικό νόμισμα για χάρη της χώρας

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου των Ταλιμπάν Zahibullah Mujahid να απαγορεύσει πλήρως τα ξένα νομίσματα στο Αφγανιστάν ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη.

Αλλά αυτή η απαγόρευση μπορεί να πυροδοτήσει μια κρίση μετρητών και μια πτωτική πορεία στην τοπική οικονομία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό.
«Η οικονομική κατάσταση και τα εθνικά συμφέροντα στη χώρα απαιτούν από όλους τους Αφγανούς να χρησιμοποιούν το αφγανικό νόμισμα σε κάθε τους εμπόριο», είπε ο Mujahid, προειδοποιώντας ότι όσοι παραβιάζουν τον νέο νόμο θα διωχθούν ποινικά.
«Το Ισλαμικό Εμιράτο δίνει οδηγίες σε όλους τους πολίτες, τους καταστηματάρχες, τους εμπόρους, τους επιχειρηματίες και το ευρύ κοινό να διενεργούν εφεξής όλες τις συναλλαγές σε αφγανικό νόμισμα και να απέχουν αυστηρά από τη χρήση ξένου νομίσματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.

Καταρρέει το νόμισμα

Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς οι Ταλιμπάν θα επιβάλουν έναν τέτοιο κανόνα, επειδή η οικονομία του Αφγανιστάν έχει στηριχθεί σε δολάρια για σχεδόν δύο δεκαετίες.
Τουλάχιστον το 66% των αφγανικών τραπεζικών καταθέσεων και το 50% του κρατικού χρέους της χώρας είναι σε δολάρια.
Η κίνηση έρχεται καθώς οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους απαγόρευσαν στους Ταλιμπάν την πρόσβαση σε περισσότερα από 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Για σχεδόν τρεις μήνες, οι Ταλιμπάν βρίσκεται στην εξουσία με τη χώρα να έχει αποκλειστεί από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο Mujahid διέταξε όλους τους επιχειρηματίες να διεξάγουν εμπορικές συναλλαγές σε τοπικό νόμισμα για χάρη της χώρας και για να αποτρέψουν μια βαθύτερη οικονομική κρίση.
Ωστόσο, το δολάριο είναι το προτιμώμενο νόμισμα μεταξύ των ντόπιων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης