Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επανέρχονται στα επίπεδα ρεκόρ του 2019 οι εκπομπές CO2 – Παρένθεση η πανδημία

Επανέρχονται στα επίπεδα ρεκόρ του 2019 οι εκπομπές CO2 – Παρένθεση η πανδημία
Το 2021, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν αλματωδώς, κατά 4,9%
Σχετικά Άρθρα

Στα επίπεδα – ρεκόρ του 2019 επανέρχονται σταδιακά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του κυριότερου αερίου που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με έκθεση του Global Carbon Project που δίνεται στη δημοσιότητα λόγω της διάσκεψης COP26 για το Κλίμα, η πανδημία, η οποία ανέστειλε μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμια κλίμακα, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καύση ορυκτών καυσίμων και οδήγησε σε θεαματική πτώση κατά 5,4% των συνολικών εκπομπών το 2020, αποτελεί πλέον παρένθεση.
Το 2021, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν αλματωδώς, κατά 4,9%, φθάνοντας σε επίπεδο μόλις 1% κατώτερο από το απόλυτο ρεκόρ του 2019.

Ορυκτά καύσιμα

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες – συντάκτες της έκθεσης, η επαναφορά των εκπομπών στα επίπεδα προ πανδημίας αποδίδεται πάνω απ’ όλα στα ορυκτά καύσιμα.
Μάλιστα, εκτιμούν πως οι εκπομπές που οφείλονται στην καύση άνθρακα αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές του 2019, αν και θα μείνουν κάτω από το ρεκόρ του 2014, ενώ αυτές που οφείλονται στην καύση φυσικού αερίου θα σπάσουν ρεκόρ.
Όσον αφορά τις εκπομπές που οφείλονται στην καύση πετρελαίου, αυτές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,4% το 2021, χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019, αν και επισημαίνεται πως ο τομέας των μεταφορών δεν έχει ακόμη επανέλθει στο επίπεδο δραστηριότητας όπου βρισκόταν πριν από την πανδημία, άρα υπάρχει κίνδυνος η αύξηση να επιταχυνθεί.

Ο στόχος

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως επιδεινώνονται επικίνδυνα οι περίφημοι «προϋπολογισμοί άνθρακα» που έχουν τεθεί για να μην ξεπεραστούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για να μην ξεπεράσει η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας τους 2° Κελσίου και εάν γίνεται τον 1,5° Κελσίου.
Όπως υποστηρίζουν, με τον ρυθμό του 2021, για να υπάρχουν πιθανότητες 50% η θερμοκρασία να μην αυξηθεί πάνω από τον 1,5° Κελσίου, δεν απομένουν παρά οκτώ χρόνια εκπομπών, 20 χρόνια για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,7° Κελσίου και 32 χρόνια για να περιοριστεί στους 2° Κελσίου.
Για να αυξηθεί η πιθανότητα στο 66%, ο χρόνος που απομένει μειώνεται ακόμα περισσότερο:
στα 8 χρόνια για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5° Κελσίου, στα 16 χρόνια για να περιοριστεί στον 1,7° Κελσίου, στα 27 χρόνια για να περιοριστεί στους 2° Κελσίου.
Οι συγγραφείς της έκθεσης καλούν να υπάρξει «άμεση δράση και παγκόσμια συνοχή στην παγκόσμια αντίδραση στην κλιματική αλλαγή», αναφέροντας ως αχτίδα αισιοδοξίας ότι τη δεκαετία 2010 - 2019 σε 23 κράτη που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών CO2, ο όγκος των εκπομπών μειώθηκε, ενώ η οικονομία αναπτυσσόταν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης