Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gates: Ο στόχος μείωσης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου δεν είναι εφικτός - Ανάγκη για καινοτομία

Gates: Ο στόχος μείωσης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου δεν είναι εφικτός - Ανάγκη για καινοτομία
Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος ανέφερε πως είναι σύνθετο ζήτημα να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη
Σχετικά Άρθρα

Αμφιβάλλει για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος μείωσης της θερμοκρασίας παγκοσμίως κατά 1,5 βαθμό Κελσίου ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates.
Σε εισήγησή του στο think tank Policy Exchange από τη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, COP26, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος ανέφερε πως είναι πολύ σύνθετο ζήτημα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη για τη μείωση της θερμοκρασίας, με τον Gates να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η μείωση κατά 1,5 βαθμό είναι πολύ δύσκολη, αμφιβάλλω εάν θα είμαστε σε θέση να πιάσουμε αυτό τον στόχο».
Προηγουμένως, σε άρθρο του στους Financial Times, ο Bill Gates ανέφερε πως στην τελευταία μεγάλη συνάντηση της COP, στο Παρίσι το 2015, η καινοτομία δεν ήταν στην ατζέντα για το κλίμα.
Ωστόσο, φέτος, στη Γλασκώβη ήταν στο επίκεντρο, καθώς η καινοτομία είναι ο μόνος τρόπος ώστε οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να μειωθούν στο 0 έως το 2050 από περίπου 51 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως.
Ως αποτέλεσμα, ορισμένες καθαρές τεχνολογίες -όπως βιώσιμα καύσιμα αεροπλάνων, πράσινος χάλυβας και οικολογικές μπαταρίες- είναι έτοιμες να... αναλάβουν δράση.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Bill Gates, εάν ο κόσμος θέλει να αφοσιωθεί πραγματικά στην καινοτομία για το κλίμα, τότε αυτές οι ανακαλύψεις πρέπει να είναι μόνο η βάση.
«Στην COP26 πρέπει να σκεφτούμε πώς να μετατρέψουμε τις δοκιμασμένες στο εργαστήριο έννοιες σε πανταχού παρόντα προϊόντα τα οποία οι άνθρωποι θα θέλουν και θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν.
Αυτό θα απαιτήσει μια τεράστια προσπάθεια και χρηματοδότηση.
Είναι απίστευτα δύσκολο για κάθε νεοσύστατη επιχείρηση να εμπορευματοποιήσει το προϊόν της, ωστόσο είναι εφικτό για τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας.
Όταν ξεκινούσα τη Microsoft, δεν χρειαζόμασταν ιδιαίτερες υποδομές για να γράψουμε κώδικα και, μόλις τον γράψαμε, μπορούσαμε να δημιουργήσουμε σχεδόν άπειρα αντίγραφα με τέλεια πιστότητα με πολύ λίγα χρήματα.
Από την άλλη, οι έξυπνες τεχνολογίες για το κλίμα είναι πολύ πιο δύσκολο να υλοποιηθούν.
Μόλις φτιάξετε πράσινο υδρογόνο σε ένα εργαστήριο, πρέπει να αποδείξετε ότι λειτουργεί με ασφάλεια και αξιοπιστία σε μεγάλη κλίμακα.
Αυτό συνεπάγεται την κατασκευή ενός τεράστιου εργοστασίου, την επίλυση προβλημάτων μηχανικής, εφοδιαστικής αλυσίδας και διανομής.
Ως εκ τούτου, η χρηματοδότηση είναι μια μεγάλη πρόκληση» αναφέρει ο Bill Gates.

«Καθαρή τεχνολογία»

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Microsoft, στην καθαρή τεχνολογία, υπάρχει μια ακόμη επιπλοκή.
Όταν ολοκληρωθεί μια περίπλοκη, επικίνδυνη, ακριβή εργασία, καταλήγετε σε ένα προϊόν που κάνει λίγο-πολύ το ίδιο πράγμα με αυτό που προορίζεται να αντικαταστήσει.
Για παράδειγμα, ο πράσινος χάλυβας έχει σχεδόν την ίδια λειτουργικότητα με τον σημερινό χάλυβα, αλλά κοστίζει περισσότερο.
Φυσικά, είναι δύσκολο να βρεις αγοραστές, πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες χρεώνουν περισσότερα για δάνεια.
Το υψηλό κόστος κεφαλαίου, με τη σειρά του, αυξάνει την τιμή των προϊόντων.
Επειδή η χρηματοδότηση είναι τόσο δύσκολη, το να καταστεί ένα προϊόν διαθέσιμο στην αγορά μπορεί να είναι μια βασανιστικά αργή διαδικασία.
Εκατοντάδες κυβερνήσεις και εταιρείες έχουν δεσμευτεί για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων αλλά και για την επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εάν δημιουργήσουμε κίνητρα, τότε έχουμε την ευκαιρία να επιταχύνουμε τον κύκλο καινοτομίας.

Τα ερωτήματα

Για το αν είναι τα παραπάνω εφικτά, ο Bill Gates θέτει τρία ερωτήματα:
Πρώτον, μπορεί ο κόσμος να υποστηρίξει τη δράση για το κλίμα;
Δεύτερον, μπορούν οι αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική να συνεχίσουν να μειώνουν τη φτώχεια χωρίς να εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου;
Και τρίτον, τι συμβαίνει στο μεταξύ; Σχεδόν όλοι όσοι ζουν σήμερα θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα θερμότερο κλίμα.
Οι επιπτώσεις των υψηλότερων θερμοκρασιών θα πλήξουν ιδιαίτερα τους αγρότες.
Αυτές οι αλλαγές θα είναι προβληματικές για τους αγρότες σε πλούσιες χώρες, αλλά δυνητικά θανατηφόρες για εκείνους σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.
Έτσι, εκτός από το να κάνουμε την καθαρή ενέργεια φθηνότερη, πρέπει να διπλασιάσουμε τις καινοτομίες.
Στην COP26, ο κόσμος θα πρέπει να θέσει στην ημερήσια διάταξη την καθαρή τεχνολογία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης