Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq - Στο επίκεντρο η Fed - Ξεκινάει Νοέμβριο 2021 το tapering

Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq - Στο επίκεντρο η Fed - Ξεκινάει Νοέμβριο 2021 το tapering

Wall Street: Όλα τα βλέμματα στη Fed

Με κέρδη και νέα ιστορικά υψηλά για τέταρτη σερί συνεδρίαση έκλεισαν σήμερα 3/11 και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street στον απόηχο της ανακοίνωσης της Fed για το tapering, καθώς η κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είχε ήδη προεξοφληθεί από την αγορά.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη 3/11 ότι θα αρχίσει την περιστολή των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τον Νοέμβριο 2021 με στόχο τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το 2022, αλλά επέμεινε στην πεποίθηση ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός και δεν θα απαιτηθεί άμεσα αύξηση επιτοκίων.
Η Fed ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της τον Νοέμβριο με σχέδιο να τις τερματίσει το 2022, αλλά εμμένει στην πεποίθησή της ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα αποδειχθεί "παροδικός" και πιθανότατα δεν θα χρειαστεί γρήγορη αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ειδικότερα, η Fed ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων κατά 15 δισ. δολάρια, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επισήμανε ότι η διεθνείς διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού αυξάνουν τους κινδύνους πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι αυτό το ζήτημα αναμένεται να είναι παροδικό, αλλά θα πρέπει να αμβλυνθεί για να επιτευχθεί η αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού.
Εξαιτίας της προόδου που έχει σημειώσει η οικονομία, η Fed είπε ότι θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων της, όπως αναμενόταν γενικά, σηματοδοτώντας μια επίσημη στροφή από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τον Μάρτιο του 2020 για την καταπολέμηση της του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού.
Εν τω μεταξύ, η Fed διατήρησε το επιτόκιο αμετάβλητο στο εύρος του 0 έως 0,25%.
Από το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2022 θα αρχίσει η μείωση του πληθωρισμού, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed J. Powell,
προσθέτοντας ότι ο στόχος της μέγιστης απασχόλησης, μια απαίτηση προϋπόθεση για οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων, θα μπορούσε να επιτευχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εκπνέει σε ένα μήνα και τα μέλη του Κογκρέσου που έχουν ηγετικές θέσεις διαπληκτίζονται, προβλέποντας ένα ακόμη νομοσχέδιο αυτόματων δαπανών, προκειμένου να αποτραπεί μία προσωρινή διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σχολιάζει το Politico.
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αδυνατούν ακόμη και να συμφωνήσουν στον τρόπο με τον οποίο, θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τις σχετικές διαπραγματεύσεις.
Η επόμενη απειλή για ένα shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών έρχεται τα μεσάνυχτα της 3ης Δεκεμβρίου, όταν σταματάει η ροή χρημάτων από το προσωρινό πρόγραμμα δαπανών που ενεργοποίησε το Κογκρέσο προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μετά την έναρξη του νέου οικονομικού έτους, την 1η Οκτωβρίου.
Ένα άλλο αδιέξοδο για το χρέος αναμένεται τον επόμενο μήνα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει ήδη καλύψει το περιθώριο δανεισμού των επιπλέον 480 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είχε εγκρίνει το Κογκρέσο πριν από τρεις εβδομάδες.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε +0,29% στις 36.157,58 μονάδες
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε κέρδη +0,63% στις 4.660,03 μονάδες
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο +1,04% στις 15.811,6 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα ισχυρά στοιχεία ανοίγουν τον δρόμο για το tapering από τη Fed.
Σύμφωνα με την ADP, τον Οκτώβριο δημιουργήθηκαν 571.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι 400 χιλ. που ανέμεναν οι εκτιμήσεις.
Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου ωστόσο αναθεωρήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα, στις 523 χιλ. από 568 χιλ.
Ο Οκτώβριος ήταν ο καλύτερος μήνας από τον Ιούνιο του 2021.
Των προσλήψεων ηγείται ο κλάδος αναψυχής και φιλοξενίας με 185 χιλ. νέες θέσεις εργασίας.
«Η αγορά εργασίας παρουσίασε νέα δυναμική τον περασμένο μήνα, με άλμα από τον μέσο όρο του τρίτου τριμήνου, της τάξης των 385.000 θέσεων εργασίας τον μήνα», δήλωσε η Nela Richardson, επικεφαλής οικονομολόγος της ADP.
Ανέβασε ταχύτητα η δραστηριότητα του τομέα υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με ένα μήνα πριν, σύμφωνα με την έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit.
Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών ΡΜΙ έκανε άλμα στις 58,7 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο.
Ο Σύνθετος Δείκτης Παραγωγής επίσης αυξήθηκε τον περασμένο μήνα, στις 57,6 μονάδες, παρά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που αντιμετωπίζει ο μεταποιητικός τομέας.
«Στο μέλλον, τα μεγάλα προβλήματα θα περιστρέφονται γύρω από το κατά πόσο τα εργοστάσια μπορούν να ξεπεράσουν τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα οποία φαίνεται ότι θα επιδεινωθούν καθώς πηγαίνουμε προς την περίοδο των εορτών καθώς και γύρω από το αν ο τομέας των υπηρεσιών μπορεί να διατηρήσει την τρέχουσα ανθεκτικότητά του», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Steve Madden, εταιρεία αξεσουάρ και υποδημάτων ανακοίνωσε καθαρά κέρδη τριμήνου και έσοδα, υψηλότερα των εκτιμήσεων.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου 2021 διαμορφώθηκαν στα 66,6 εκατ. δολάρια ή 82 σεντς ανά μετοχή, μετά από τις ζημιές των 7 εκατ. δολαρίων ή 9 σεντς ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο.
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 528,7 εκατ. δολάρια, υψηλότερα από τα 346,9 εκατ. δολάρια του προηγουμένου έτους.
Η εταιρεία αναβάθμισε επίσης τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης, και τώρα αναμένει ότι τα έσοδα θα αυξηθούν 50%-52%, κέρδη ανά μετοχή 2,21-2,26 δολαρίων και προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 2,30-2,35 δολαρίων.
Η CVS Health Corp ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών γ΄ τριμήνου στα 1,59 δισ. δολάρια ή 1,20 δολάρια ανά μετοχή, από τα 1,22 δισ. δολάρια ή 93 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν στα 1,97 δολάρια ανά μετοχή από τα 1,66 δολάρια ανά μετοχή.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 10% στα 73,8 δισ. δολάρια, έναντι των 67,1 δισ. δολαρίων πριν από ένα χρόνο.
Η εταιρεία αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα προσαρμοσμένα κέρδη του 2021, στα 7,90-8 δολάρια ανά μετοχή, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 7,70-7,80 δολάρια.
Η εταιρεία New York Times ανακοίνωσε κέρδη που ήταν υψηλότερα του αναμενόμενου για το γ΄ τρίμηνο, ενώ και οι εκτιμήσεις ήταν αισιόδοξες.
Ο δημοσιογραφικός όμιλος δήλωσε πως εμφάνισε καθαρά κέρδη 54,7 εκατ. δολαρίων ή 32 σεντς ανά μετοχή στο τρίμηνο, υψηλότερα από τα 33,6 εκατ. δολάρια ή 20 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 23 σεντς, έναντι εκτιμήσεων για 20 σεντς.
Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 509,1 εκατ. δολάρια από τα 426,9 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, επίσης υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 499 εκατ. δολάρια.
Συνολικά για τα ψηφιακά και έντυπα προϊόντα της εταιρείας, ο συνολικός αριθμός των συνδρομών ανέρχεται στα 8,23 εκατ.
Τα έσοδα από τις συνδρομές αυξήθηκαν 13,8% στα 342,6 εκατ. δολάρια, τα διαφημιστικά έσοδα αυξήθηκαν 39,9% στα 110,9 εκατ. δολάρια και άλλα έσοδα αυξήθηκαν 19,1% στα 55,6 εκατ. δολάρια.
Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 18,8% έναντι του γ΄ τριμήνου του 2019, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Το συνολικό λειτουργικό κόστος αυξήθηκε 18,8% στα 460,1 εκατ. δολάρια.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές 

Με μεικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές είχαν στραμμένα τα βλέμματά τους στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.
Το ενδιαφέρον στρέφεται επίσης στις σημερινές αποφάσεις της Federal Reserve, με τους επενδυτές να αναμένουν κάποια ένδειξη για το tapering.
Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους και στις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, J. Powell για τον πληθωρισμό που έχει εκτιναχθεί σε υψηλό 30 ετών.
Θα ακολουθήσει την Πέμπτη η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE).
Οι αναλυτές δεν αποκλείουν η BoE να γίνει η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων ως αντίδραση στο ράλι του πληθωρισμού.
Ακόμη και αν διακοπεί το PEPP, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, θα προσαρμόσουμε το QE, δηλαδή το APP, για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης.

Αυτό διαβεβαίωσε η Christine Lagarde, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέροντας ότι η αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης δεν είναι επιθυμητή όταν η αγοραστική δύναμη συμπιέζεται από την αύξηση των τιμών ενέργειας.
Όσον αφορά τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, προς το παρόν, συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το PEPP για να διασφαλίσουμε ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και να διασφαλίσουμε ότι το κόστος δανεισμού για όλους τους τομείς της οικονομίας δεν θα περιοριστεί αδικαιολόγητα.
Μια αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης δεν είναι επιθυμητή σε μια εποχή που η αγοραστική δύναμη συμπιέζεται ήδη από υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και καυσίμων και θα αντιπροσώπευε έναν αδικαιολόγητο αντίθετο άνεμο για την ανάκαμψη, ανέφερε η Lagarde.

O γερμανικός DAX πρόσθεσε 0,03% στις 15.959,98 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,40% στις 7.245,90 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 κέρδισε 0,34% στις 6.950,65 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στο 7,4% υποχώρησε η ανεργία στην Eυρωζώνη τον Σεπτέμβριο, έναντι 7,5% τον Αύγουστο και 8,6% τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 κρατών-μελών, η ανεργία ήταν 6,7%, από 6,9% τον Αύγουστο και από 7,7% τον Σεπτέμβριο του 2020, αναφέρει η Eurostat.
Οι άνεργοι στην ΕΕ ανέρχονται σε 14,324 εκατ. εκ των οποίων 12,079 εκατ. στην Ευρωζώνη.
Σε σχέση με τον Αύγουστο, ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 306.000 στην ΕΕ και κατά 255.000 στην Ευρωζώνη.
Έναντι του Σεπτεμβρίου 2020, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 2,054 εκατ. στην ΕΕ και κατά 1,919 εκατ. στην Ευρωζώνη.
Οι βρετανικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ταχύτερη ανάπτυξη τον Οκτώβριο, με τη βοήθεια της χαλάρωσης των περιορισμών για τα ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανότατα θα ανησυχεί για τις αυξήσεις-ρεκόρ στο κόστος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, το οποίο περνάνε στους καταναλωτές.
Ο σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit διαμορφώθηκε στις 57,8 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 54,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, και αρκετά υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 56,8 μονάδες.
Ο ΡΜΙ υπηρεσιών σημείωσε άνοδο σε υψηλό τριών μηνών, στις 59,1 μονάδες, από τις 55,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, και υψηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων, καθώς η μείωση των τεστ για τον κορωνοϊό και των περιορισμών καραντίνας, οδήγησαν σε μεγαλύτερες κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό.
Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομία ανέκτησε το momentum τον προηγούμενο μήνα παρά τις στρεβλώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, που οδήγησαν σε έλλειψη καυσίμων στα πρατήρια.
Ωστόσο, ένας αριθμός-ρεκόρ των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε αύξηση του λειτουργικού κόστους.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας πολύ ενθαρρυντικά ήταν τα κέρδη τριμήνου που ανακοίνωσε η Lufthansa, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Έτσι, γίνεται η δεύτερη μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία που επιστρέφει στην κερδοφορία από την αύξηση των ταξιδιών που φέρνει το άνοιγμα των διεθνών συνόρων.
Παρότι ο γερμανικός κολοσσός απέλυσε πάνω από 30.000 υπαλλήλους του από την έναρξη της πανδημίας, ανακοίνωσε κέρδη 17 εκατ. ευρώ προ τόκων και φόρων για το τρίτο τρίμηνο.
Το προηγούμενο τρίμηνο η Lufthansa είχε καταγράψει ζημιές άνω των 950 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους Financial Times.
Πιο δύσκολη χρονιά προβλέπει η σουηδική εταιρεία-κολοσσός στα είδη σπιτιού, Ikea, μετά τα πιο χαμηλά κέρδη λόγω των προβλημάτων logistics και του κλεισίματος καταστημάτων.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Inter Ikea, παγκόσμιος franchiser της Ikea, δήλωσε την Τετάρτη ότι τα κέρδη μειώθηκαν 17%, στα 1,43 δισ. ευρώ τους 12 μήνες έως τον Αύγουστο.
Η Inter Ikea είχε 250 εκατ. ευρώ πρόσθετο κόστος για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και μεταφορών πέρυσι, και η εταιρεία αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί το οικονομικό 2022.
Οι εμπορικοί συνεργάτες της Inter Ikea (franchisees) έκαναν πωλήσεις-ρεκόρ, ύψους 41,9 δισ. ευρώ το τελευταίο οικονομικό έτος.
Οι κατασκευαστές DIY επωφελήθηκαν καθώς οι καταναλωτές που εργάζονταν από το σπίτι ανακαίνιζαν τα σπίτια τους.
Υψηλότερα του αναμενόμενου ήταν τα κέρδη και τα λειτουργικά έσοδα της Intesa Sanpaolo στο γ΄ τρίμηνο 2021, ενώ η τράπεζα διατήρησε τις εκτιμήσεις για το έτος παρά το ότι έχει περάσει τον στόχο που έχει θέσει για τον εαυτό της.
Η ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 983 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 3,81 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο όταν η τράπεζα ενσωμάτωσε την UBI Banca και κατέγραψε badwill από την εξαγορά των δραστηριοτήτων.
Εάν αφαιρεθούν αυτές οι επιδράσεις, τα συγκρίσιμα στοιχεία θα διαμορφωνόταν στα 546 εκατ. Ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στα 4,01 δισ. ευρώ.
Η τράπεζα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις και τόνισε ότι αναμένει για το 2021 καθαρά κέρδη άνω των 4 δισ. ευρώ.
Τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν 7% στα 5,09 δισ. ευρώ.
Υψηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα προ φόρων και τόκων κέρδη γ΄ τριμήνου 2021 της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, καθώς αντιστάθμισε τις μειωμένες παραγγελίες με υψηλότερες τιμές.
Ειδικότερα τα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν στα 2,88 δισ. Ευρώ έναντι εκτιμήσεων για 2,34 δισ. Ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 2,58 δισ. Ευρώ, με το περιθώριο των ΕΒΙΤ στη μονάδα αυτοκινήτου στο 7,8%.
Επίσης, η BMW διατήρησε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο της χρήσης που περιλαμβάνουν το περιθώριο ΕΒΙΤ για το τμήμα αυτοκινήτου, μεταξύ του 9,5%-10% και τα κέρδη προ φόρων για τον όμιλο ότι θα διαμορφωθούν υψηλότερα από το 2020.
Η Telefonica Deutschland Holding ανακοίνωσε ότι τα έσοδα αυξήθηκαν στο γ΄ τρίμηνο 2021, κυρίως χάρη στην ισχυρή ζήτηση για το Brand O2, ενώ τα κέρδη υποχώρησαν.
Η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών τόνισε ότι τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 227 εκατ. Ευρώ, έναντι των 390 εκατ. Ευρώ πριν από έναν χρόνο.
Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 1,97 δισ. Ευρώ από τα 1,87 δισ. Ευρώ, με τα έσοδα από τις υπηρεσίες κινητής αυξήθηκαν στα 1,42 δισ. Ευρώ από τα 1,36 δισ. Ευρώ.
Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 14 εκατ. Ευρώ, έσοδα 1,92 δισ. Ευρώ, και έσοδα από τις δραστηριότητες κινητής στα 1,39 δισ. ευρώ.
Τα EBITDA αυξήθηκαν στα 613 εκατ. Ευρώ από τα 595 εκατ. Ευρώ, ενώ το αντίστοιχο προσαρμοσμένο περιθώριο των EBITDA μειώθηκε στο 31,2% από το 31,8%.
Οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα EBITDA στα 607 εκατ. Ευρώ, με το περιθώριο των προσαρμοσμένων EBITDA στο 31,6%.
Η εταιρεία προχώρησε σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη του έτους, και τώρα αναμένει χαμηλή-μεσαία μονοψήφια αύξηση σε ετήσια βάση για τα προσαρμοσμένα EBITDA.
Συνεχίζει δε να αναμένει ότι τα έσοδα θα είναι ελαφρώς θετικά.

Αναμονή στην Ασία, αργία στο Τόκιο

Εν αναμονή των αποφάσεων της Federal Reserve βρίσκονται οι αγορές της Ασίας, με το χρηματιστήριο του Τόκιο να παραμένει κλειστό λόγω αργίας.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε -0,5%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες -0,2%.
Οι τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Κίνας, Li Keqiang, ο οποίος προειδοποίησε για καθοδικές πιέσεις στην οικονομία, ανησύχησαν τους επενδυτές.
Σε δηλώσεις του στο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua ο Li επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη υποστήριξη στις πιο μικρές επιχειρήσεις, να μειώσει τους φόρους και τους δασμούς.
Επίσης «θα πρέπει να διασφαλίσει ότι υπάρχει σταθερότητα στον κλάδο της ενέργειας και του άνθρακα και να αναλάβει ισχυρά μέτρα για να στηρίξει τον κλάδο της μεταποίησης», ανέφερε.
Ισχυρή παραμένει η ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών στην Κίνα τον Οκτώβριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο εν μέσω της εβδομαδιαίας αργίας για την Εθνική Ημέρα και της χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό.
Ο ΡΜΙ υπηρεσιών της Caixin σημείωσε άνοδο στις 53,8 μονάδες από τις 53,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε η εταιρεία μαζί με την IHS Markit.
Η βελτίωση έδειξε μια διαφορετική κατεύθυνση από τον επίσημο ΡΜΙ που ανακοινώθηκε νωρίτερα.
Ο επίσημος μη μεταποιητικός ΡΜΙ υποχώρησε στις 52,4 από τις 53,2 μονάδες, κάνοντας λόγο για μικρή επιβράδυνση της δραστηριότητας στον κλάδο.
Και η επιχειρηματική δραστηριότητα και οι συνολικές νέες παραγγελίες διευρύνθηκαν σημαντικά στην αρχή του δ΄ τρίμηνου, σύμφωνα με την Caixin.
Οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές επίσης επέστρεψαν στην ανάπτυξη και εμφάνισαν την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τριών μηνών, με τις επιχειρήσεις να σχολιάζουν ότι βελτιώθηκαν οι συνθήκες της αγοράς και αυξήθηκε η ζήτηση των πελατών.
Επίσης, η αγορά εργασίας για υπηρεσίες συνέχισε να ανακάμπτει.
Η απασχόληση αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Ωστόσο, παρά τα θετικά στοιχεία, οι προοπτικές για τον κλάδο στην Κίνα επισκιάζονται από τη νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα, σε δεκάδες περιοχές.
Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε -1,25%.
O Αsia Dow σημείωσε οριακές μεταβολές στις 3.904 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης