Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (EKT): Ακόμη και αν διακοπεί το PEPP, θα προσαρμόσουμε το QE για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης

Lagarde (EKT): Ακόμη και αν διακοπεί το PEPP, θα προσαρμόσουμε το QE για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης
Οι συνθήκες για αύξηση των επιτοκίων δεν θα διαμορφωθούν ούτε το 2022
Ακόμη και αν διακοπεί το PEPP, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, θα προσαρμόσουμε το QE, δηλαδή το APP, για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης.
Αυτό διαβεβαίωσε η Christine Lagarde, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέροντας ότι η αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης δεν είναι επιθυμητή όταν η αγοραστική δύναμη συμπιέζεται από την αύξηση των τιμών ενέργειας.
Όσον αφορά τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, προς το παρόν, συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το PEPP για να διασφαλίσουμε ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και να διασφαλίσουμε ότι το κόστος δανεισμού για όλους τους τομείς της οικονομίας δεν θα περιοριστεί αδικαιολόγητα.
Μια αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης δεν είναι επιθυμητή σε μια εποχή που η αγοραστική δύναμη συμπιέζεται ήδη από υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και καυσίμων και θα αντιπροσώπευε έναν αδικαιολόγητο αντίθετο άνεμο για την ανάκαμψη, ανέφερε η Lagarde.

Οι 3 προϋποθέσεις αύξησης των επιτοκίων

Σύμφωνα με τη Lagarde, η μελλοντική καθοδήγηση σχετικά με τα επιτόκια περιγράφει τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.
Και παρά την έκρηξη του πληθωρισμού, οι τρεις προϋποθέσεις είναι απίθανο να ικανοποιηθούν το επόμενο έτος.
Επομένως, ακόμη και μετά τη λήξη του PEPP, είναι σημαντικό για τη νομισματική πολιτική να στηρίξει την ανάκαμψη.
Και αυτό περιλαμβάνει την κατάλληλη βαθμονόμηση των αγορών APP, δηλαδή του QE.

Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις

Όσον αφορά τη βαθμονόμηση των αγορών ομολόγων σε έναν μεταπανδημικό κόσμο, θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας τον Δεκέμβριο, διαβεβαίωσε η Lagarde.
Ακόμη και μετά το αναμενόμενο τέλος του PEPP, θα εξακολουθεί να είναι σημαντικό η νομισματική πολιτική – συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης βαθμονόμησης των αγορών περιουσιακών στοιχείων – να υποστηρίζει την ανάκαμψη και τη βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης