Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαμός στην Τουρκία - Tα fake news για θάνατο του Erdogan και οι φήμες για βαρύ εγκεφαλικό προκαλούν πανικό

Χαμός στην Τουρκία - Tα fake news για θάνατο του Erdogan και οι φήμες για βαρύ εγκεφαλικό προκαλούν πανικό
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Υeni Akit επιρρίπτει ευθύνες για τη φημολογία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην αντιπολίτευση και τα τρολ της
Σχετικά Άρθρα

(upd) Σε πλήρη εξέλιξη είναι το θρίλερ σχετικά με την υγεία του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan.
Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, κυκλοφορούν φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει υποστεί βαρύ εγκεφαλικό, ενώ «φωτιά» έχει βάλει στα social media το hashtag με τη λέξη «dead». Πρόκειται ωστόσο για πληροφορίες που διαψεύδονται, ενώ η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας στην Τουρκία άρχισε έρευνα κατά 30 ατόμων για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Κι όλα αυτά λίγες ημέρες αφού κυκλοφόρησε το βίντεο, όπου ο Erdogan εμφανίζεται εξαντλημένος και να σέρνει τα πόδια του.

Το hashtag με τη λέξη «dead»

Τη στιγμή που στην Τουρκία οργιάζουν οι φήμες σχετικά με την κατάσταση υγείας του Erdogan, ένα hashtag με τη λέξη «dead» ήταν αρκετό για να προκαλέσει πανικό.
Όλα συνέβησαν περί τις 4:30 τα ξημερώματα, όταν χρήστες του twitter ανέφεραν ο πρόεδρος της Τουρκίας... πέθανε. Φυσικά, η είδηση δεν επιβεβαιώνεται, ενώ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Υeni Akit αναφερόμενη στο θέμα, επιρρίπτει ευθύνες για τη φημολογία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην αντιπολίτευση και τα τρολ της.
«Τα αριστερόστροφα τρολ που εκτόξευαν το μίσος τους για τον Erdogan στις αναρτήσεις με το hashtag #dead αποκάλυψαν πώς έχασαν εντελώς τα ανθρώπινα συναισθήματά τους», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Erdoganbbb.JPG
Η εφημερίδα καταλογίζει ψυχολογικά προβλήματα σε όσους αναπαράγουν την φημολογία αυτή χαρακτηριζόντας τους αχρείους. «Δεν είναι γνωστό αν οι αρχές θα λάβουν μέτρα για αυτούς τους λογαριασμούς που διαδίδουν το ψέμα ότι ο πρόεδρος της χώρας είναι νεκρός και όχι μόνο», τονίζει.

Σύμφωνα με το sigmalive, αναφέρεται ότι όλες οι φήμες για τον Erdogan ξεκίνησαν από ένα βίντεο του δημοσιογράφου Fatih Tezcan, ο οποίος είπε ότι «θα μάθετε κάποια νέα που θα σας λυπήσουν, αλλά σταθείτε δυνατοί», χωρίς να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο.


Οι φήμες για βαρύ εγκεφαλικό

Ο πρώτος, ο οποίος έκανε λόγο για εγκεφαλικό, ήταν ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Aykut Erdoğdu.
«Τα μηνύματα στο WhatsApp για την υγεία του Erdogan πηγαινοέρχονται. Η πολιτική μου ζωή ήταν ένας αγώνας με τον Erdogan... Έχω αδικηθεί σε δεκάδες αγωγές που έχει ασκήσει εναντίον μου ο Erdogan. Η μόνη μου επιθυμία είναι ο Erdogan να εισέλθει στην εκλογική διαδικασία υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση και να λογοδοτήσει απέναντι στο λαό του στις κάλπες», ανέφερε ο ίδιος.

 

«Έπαθε εγκεφαλικό ο Erdogan;» αναρωτήθηκε το site Haber takvimi.

Erdoganbbbfffffff.JPG
Η αναφορά πως ο Erdogan έχει πάθει εγκεφαλικό δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Αντιθέτως, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Fahrettin Altun, δημοσίευσε στο twitter βίντεο με τον Erdogan.

 

Πάντως, κάποιοι χρήστες του twitter έσπευσαν να σχολιάσουν πως το βίντεο είναι... παλιότερο.

Το θρίλερ με την υγεία του Erdogan

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες, στην Τουρκία έχει ξεσπάσει ένα θρίλερ σχετικά με την κατάσταση υγείας του Erdogan. Από την πλευρά της, βέβαια, η κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις πληροφορίες, κάνοντας λόγο για fake news.
Επισημαίνεται ότι η υγεία του Erdogan είναι ένα ζήτημα που δεν εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε διεθνή και τουρκικό τύπο τις τελευταίες ημέρες. Το δημοσίευμα όμως του Foreign Policy, σύμφωνα με το οποίο ο Erdogan «μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίζει να ηγείται της Τουρκίας» και μπορεί να μην θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές, έφεραν ξανά το ζήτημα στο επίκεντρο.
Το δημοσίευμα ανέφερε ορισμένα πρόσφατα βίντεο, στα οποία ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει στην καλύτερη περίπτωση καταβεβλημένος. Σε ένα από αυτά, ο ίδιος χρειάζεται τη βοήθεια της συζύγου του Emine και ενός ακόμα βοηθού για να κατέβει κάποια σκαλιά, σε ένα άλλο φαίνεται να μην μπορεί να περπατήσει στο μαυσωλείο του Mustafa Kemal Atatürk, ενώ υπάρχει και βίντεο που τον δείχνει να «σκοτεινιάζει», σχεδόν να κοιμάται και να λέει ασάφειες κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού εορταστικού χαιρετισμού προς τα μέλη του AKP.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχουν φήμες ότι ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει άνοια, αναπνευστικά προβλήματα, σύγχυση, τάσεις προς έμετο ακόμα και ότι έχει εμφυτεύσιμο καρδιομετατροπέα - απινιδωτή που παρακολουθεί συνεχώς τους παλμούς του.

 

 

Εξάλλου, σε βίντεο που δημοσιεύει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να βρίσκεται σε ιδιαίτερα... δύσκολη θέση, καθώς από την εξάντληση έχει φτάσει σε σημείο να... παραπατάει.
Σύμφωνα με τα tourkikanea, το βίντεο είναι από την τελετή στην οποία ο Erdogan δέχθηκε όρθιος ευχές στην προεδρία από τους πρέσβεις διαφόρων χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης