Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα: Φθηνό αντικαταθλιπτικό προστατεύει ζωές από την Covid-19

Έρευνα: Φθηνό αντικαταθλιπτικό προστατεύει ζωές από την Covid-19
Η φλουβοξαμίνη, που πωλείται με την επωνυμία Luvox, είναι ένας αναστολέας που βοηθά στην αποκατάσταση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο

Ένα σχετικά φθηνό φάρμακο, η φλουβοξαμίνη, που χορηγείται για την αντιμετώπιση ψυχικών νοσημάτων όπως η κατάθλιψη και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να σώσει τη ζωή ασθενών με COVID-19 και να μειώσει τις εισαγωγές σε νοσοκομεία ως και κατά 30%, σύμφωνα με αποτελέσματα μεγάλης κλινικής δοκιμής που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «The Lancet Global Health».
Η φλουβοξαμίνη, που πωλείται με την επωνυμία Luvox, είναι ένας αναστολέας που βοηθά στην αποκατάσταση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
Σημειώνεται ότι η φλουβοξαμίνη κοστίζει περί τα 4 δολάρια για θεραπεία διάρκειας 10 ημερών – το χαμηλό κόστος της μπορεί να τη μετατρέψει σε ένα φάρμακο που θα κάνει τη διαφορά στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πάρα πολύ χαμηλά και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης του πληθυσμού σε πιο ακριβές θεραπείες.

Η κλινική δοκιμή

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά, του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ και του Ιατρικού Κέντρου CardResearch Cardiologia Assistencial e de Pesquisa LTDA στη Βραζιλία.
Οι ερευνητές χορήγησαν μεταξύ της 15ης Ιανουαρίου και της 6ης Αυγούστου του 2021 φλουβοξαμίνη (100 mg δύο φορές την ημέρα επί 10 ημέρες) σε 741 τυχαία επιλεγμένους ασθενείς με COVID-19 στη Βραζιλία οι οποίοι κατέφυγαν με συμπτώματα της νόσου στο νοσοκομείο – συγχρόνως 756 ασθενείς με COVID-19 έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν το αντικαταθλιπτικό (100 mg δύο φορές την ημέρα για 10 ημέρες), το 11% χρειάστηκε νοσηλεία ή εκτεταμένη ιατρική περίθαλψη, σε σύγκριση με το 16% όσων έλαβαν εικονικό φάρμακο – σημειώνοντας μείωση 32% στο σχετικό κίνδυνο.
Τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι ένα όφελος σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, όπου η διανομή των εμβολίων δεν ήταν τόσο γρήγορη όσο στις πιο πλούσιες χώρες και οι υπάρχουσες θεραπείες για την COVID παραμένουν πολύ ακριβές για τον γενικό πληθυσμό.
Οι θεραπείες αντισωμάτων IV κοστίζουν πάνω από 2.000 δολάρια, ενώ το νεότερο πειραματικό χάπι που κατασκευάζεται από τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Merck κοστίζει περίπου 700 δολάρια ανά θεραπεία.
Η διανομή φλουβοξαμίνης θα μπορούσε να μειώσει δραματικά το κόστος περίθαλψης παγκοσμίως, καθώς τα αντικαταθλιπτικά χάπια κοστίζουν πολύ λιγότερο.
«Ελπίζουμε ότι θα σωθούν πολλές ζωές», δήλωσε στο Associated Press ο δρ Edward Mills, ο οποίος βοήθησε στην έρευνα.
Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη σωστή δόση του αντικαταθλιπτικού για τα συμπτώματα της COVID.
Οι ερευνητές θα συνεχίσουν επίσης να μελετούν την αποτελεσματικότητα της φλουβοξαμίνης σε συνδυασμό με άλλες γενικές και χαμηλού κόστους θεραπείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης