Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mises Institute: Η πολιτική της Fed εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και καταστρέφει την εφοδιαστική αλυσίδα – Οι ευθύνες του Jerome Powell

Mises Institute: Η πολιτική της Fed εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και καταστρέφει την εφοδιαστική αλυσίδα – Οι ευθύνες του Jerome Powell

H ονομαστική αύξηση των μισθών και η πλεονάζουσα διαθέσιμη ρευστότητα θέτουν σε κίνδυνο της ανάκαμψη – Γιατί είναι λάθος το αφήγημα της Κυβέρνησης Biden για τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

Σχετικά Άρθρα

Τo αφήγημα των υποστηρικτών της κυβέρνησης Biden για τα σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα στερείται βάσης, σύμφωνα με ανάλυση του Mises Institute
Σύμφωνα με αυτό, η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει με τέτοια ταχύτητα ώστε οι Αμερικανοί καταναλωτές ζητούν τεράστιες ποσότητες αγαθών.
Το γεγονός αυτό εχει οδηγήσει σε κατάρρευση την αλυσίδα εφοδιασμού και προκαλεί «εμφραγμα στις μεταφορές» το οποίο με τη σειρά του παραλύει τη λειτουργία των λιμένων και προκαλεί προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή των ΗΠΑ.

Οι ερμηνείες για την αύξηση της ζήτησης

Για παράδειγμα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jen Psaki επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας λαμβάνουν χώρα επειδή «οι άνθρωποι έχουν περισσότερα χρήματα… οι μισθοί τους ανεβαίνουν…
Παρακολουθούμε μια οικονομική ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Ρεπουμπλικανοί επικριτές αυτου του αφηγήματος από την άλλη επισημαίνουν μια ποικιλία παραγόντων οι οποίοι οδηγούν στο εν λόγω αποτέλεσμα και κυμαίνονται από τις συνέπειες των κυβερνητικών ρυθμίσεων στην αγορά μέχρι το πρόβλημα των περιορισμών για τον κορωνοϊό που συρρικνώνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Όγκος εμπορίου και εισαγωγές

Τι ισχύει όμως με την ζήτηση και τις καταναλωτικές δαπάνες;
Ο παγκόσμιος όγκος εμπορίου και ο όγκος των ναυτιλιακών μεταφορών το 2021 έχουν υπερβεί στην πραγματικότητα τις επιδόσεις πριν από την πανδημία.
Για παράδειγμα, στο λιμάνι του Λος Άντζελες, οι «ολοκληρωθείσες εισαγωγές» και οι «συνολικές εισαγωγές» για το οικονομικό έτος 2020–21 (που έληξε στις 30 Ιουνίου 2021) ήταν και οι δύο αυξημένες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του οικονομικού έτους 2018–19.
Με άλλα λόγια αυτό υποδηλώνει ότι η ζήτηση είναι πράγματι υψηλότερη.
Γιατί όμως είναι υψηλότερο; Κατά κάποιο τρόπο, είναι αλήθεια ότι, όπως λέει και η Psaki «ο κόσμος έχει περισσότερα χρήματα».

Πληθωρισμός της προσφοράς χρήματος

Μεγάλο μέρος της απάντησης εντοπίζεται, σύμφωνα με το Mises Institute στον πληθωρισμό που προκαλείται μέσω της νομισματικής πολιτικής.
Προφανώς, ο Joe Biden δεν κατήγαγε κάποια σημαντική νίκη στο οικονομικό πεδίο, αλλά είναι ακριβές να πούμε ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερα χρήματα σε ονομαστικές τιμές.
Οι μισθοί αυξάνονται ονομαστικά.
Σε τελική ανάλυση, αν κοιτάξουμε την τεράστια ρευστότητα που δημιουργήθηκε τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, θα πρέπει οπωσδήποτε να περιμένουμε τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.
Αλλά αυτό σημαίνει επίσης πολύ μεγαλύτερη πίεση στις υλικοτεχνικές υποδομή, καθώς τα εισοδηματα θα ικανποιούν την ανάγκη για αγορές αγαθών.

Αντιστροφή της αιτιώδους συνάφειας – Ο δείκτης M2

Η ιδέα ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας «οδηγούν τον πληθωρισμό» μας οδηγεί να αντιστρέψουμε την αιτιώδη συνάφεια του προβλήματος.
Είναι ο πληθωρισμός της προσφοράς χρήματος που προκαλεί πολλά από τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας: Οχι το αντίστροφα.
Εξάλλου, από τον Σεπτέμβριο του 2021, ο δείκτης M2 (δες στο τέλος του κειμένου*) αυξήθηκε από 15,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 20,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον Φεβρουάριο του 2020.
Αυτό είναι μια αύξηση 35%.
Ναι, ορισμένα από αυτά έχουν παραμείνει στο τραπεζικό σύστημα μέσω της πληρωμής τόκων από τη Fed, αλλά πολλά από αυτά έχουν σαφώς εισέλθει στην «πραγματική οικονομία» μέσω των μέτρων τόνωσης, των ενοσχυμένων επιδομάτων ανεργίας και γενικά των ομοσπονδιακών δαπανών για την στήριξης της οικονομίας (το συνολο των κοινωνικών μεταβιβάσεων).

Η πορεία των αποταμιεύσεων

Αρχικά, το τα νοικοκυριά σώρευαν ρευστότηττα μέσω αυτά τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, τα επιδόματα και τις αναστολές εργασίας, με το ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης να φτάνει σε ιστορικά υψηλά πάνω από 25%.
Όμως το περασμένο καλοκαίρι το ποσοστό αποταμίευσης κατέρρευσε ξανά, και από τον Σεπτέμβριο ήταν κάτω από το 8%.
Πλέον κατακλύζεται η οικονομία με τις προηγηθείσες αποταμιεύσεις.
Η αμερικανική τάση για δαπάνες σε καταναλωτικά αγαθά δεν έχει απομειωθεί.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι να υποπτευόμαστε ότι αυτό το γλέντι των δαπανών δεν υποστηρίζεται από την πραγματική οικονομική δραστηριότητα και είναι ένα φαινόμενο πληθωρισμού μέσω της ασκουμενης νομισματικής πολιτικής.
 
Το παράδοξο των ανέργων

Επί παραδείγματι το σημερινό τσουνάμι δαπανών εγείρει ερωτήματα αν σκεφτούμε ότι εξακολουθούν να μην εργάζονται περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι στην αμερικανική οικονομία από στις αρχές του 2020.
Αυτό σημαίνει ότι λιγότερα άτομα στην οικονομία μισθοδοτούνται.
Χωρίς τον πληθωρισμό μέσω της νομισματικής πολιτικής, μια οικονομία με εκατομμύρια λιγότερους εργαζόμενους θα έπρεπε να εμφανίζει μικρότερες καταναλωτικές δαπάνες.

Η μείωση της αξίας του χρήματος

Επιπλέον, οι δαπάνες αυξάνονται όταν το κοινό υποπτεύεται ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να αυξηθεί.
Δηλαδή, εάν υπάρχει η αίσθηση ότι η αξία του χρήματος θα μειωθεί, η ζήτηση για χρήμα θα μειωθεί επίσης.
Όπως σημείωσε ο Ludwig von Mises: «Αφού πειστεί η κοινή γνώμη… οι τιμές όλων των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών δεν θα πάψουν να αυξάνονται, όλοι γίνονται πρόθυμοι να αγοράσουν όσο το δυνατόν περισσότερα και να περιορίσουν τα μετρητά του στο ελάχιστο μέγεθος».
Αυτό σημαίνει περισσότερες δαπάνες.
Αυτό το φαινόμενο είναι ήδη ξεκάθαρο στις τιμές των κατοικιών και των ειδών παντοπωλείου.
Το κοινό μπορεί να υποψιάζεται ότι οι αυξανόμενες τιμές είναι εδώ για να μείνουν.
Εν τω μεταξύ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή -ένα πολύ περιορισμένο μέτρο της αυξησης των τιμών των αγαθών- είναι παρ' όλα αυτά κοντά σε υψηλό τριάντα πέντε ετών.

Η... λιμοκτονία των αποδόσεων

Καθώς η αποταμίευση που προκλήθηκε από τον πανικό του 2020 υποχωρεί, οι άνθρωποι αναρωτιούνται τώρα εάν οι αποταμιεύσεις τους παράγουν αποδόσεις.
Αλλά οι απλοί αποταμιευτές σίγουρα θυμούνται τώρα ότι οι επιστροφές τόκων από τις αποταμιεύσεις αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν μηδενικές
Χάρη στην πολιτική εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, ζούμε σε έναν κόσμο που λιμοκτονεί για τις αποδόσεις. σημειώνεται στην ανάλυση
Αυτό είναι εντάξει για τους hedge funders που μπορούν να συμμετέχουν σε συναλλαγές μεταφοράς και άλλες μορφές επένδυσης υψηλής απόδοσης.
Επομένως, είναι πιο λογικό να ξοδεύετε δολάρια αντί να τα εξοικονομείτε, συμπερείνεται.

Οι προσαρμογή των μεθεθών της οικονομίας στον πληθωρισμό

Έτσι, οι υποστηρικτές του Biden έχουν δίκιο με μια ορισμένη έννοια ότι οι άνθρωποι έχουν «περισσότερα χρήματα» και ότι «η ζήτηση είναι αυξημένη».
Αυτό ακριβώς θα περιμέναμε σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον.
Θα πρέπει να περιμένουμε ότι η ζήτηση για τα πάντα (εκτός από τα χρήματα) θα είναι αυξημένη.
Το ερώτημα, ωστόσο, εάν τα μεγέθη της οικονομίας προσαρμοσθούνε στο τιμάριθμο.
Είναι πολύ νωρίς για να πούμε, αν και μπορούμε επίσης να δούμε ότι τα αποπληθωρισμένα κέρδη των επιχιερήσεων κατέρρευσαν κατά 6,3% σε ετήσια βάση, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Μπορούμε να δούμε ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί δραστικά.
Αλλά τουλάχιστον όσον αφορά το τρίτο τρίμηνο, είναι αρκετά σαφές ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν -και πιθανότατα εξακολουθούν να είναι- στη μέση μιας έκρηξης των πληθωριστικών εντάσεων.
Αναμένεται να δούμε τους παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί η διάρκειά τους.

Τι είναι δείκτες M0 και Μ1*

Οι δείκτες M0 και Μ1 (narrow money) περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία Ενεργητικού που βρίσκονται σε ρευστή μορφή και συνήθως περιλαμβάνουν κέρματα και χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία (νομισματική κυκλοφορία), καταθέσεις όψεως, επιταγές, τα αποθεματικά των τραπεζών στην κεντρική τράπεζα κι άλλα ισοδύναμα χρήματος (πχ αποθεματικά συναλλάγματος) που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μετρητά.
Οι δείκτες Μ0 και Μ1 περιέχουν τα πιο εύκολα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία.
Τ
ο ύψος τους δηλαδή, δείχνει το σύνολο του χρήματος που βρίσκεται σε άμεση κυκλοφορία εντός ενός οικονομικού κυκλώματος.
Ο δείκτης M2 (intermediate money) περιλαμβάνει τον Μ1 και κάθε στοιχείο πλούτου που μπορεί εγγυημένα να μετατραπεί σχετικά άμεσα σε μετρητά χωρίς να χάσει την αξία του.
Ενδεικτικά στον δείκτη Μ2 περιλαμβάνονται οι βραχυπρόθεσμες προθεσμιακές καταθέσεις σε τράπεζες, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και τα 24ωρα αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος.
Η ανάλυση και η παρακολούθηση του δείκτη Μ2 σε συνδυασμό με τα νομίσματα, περιλαμβάνει όλες τις ρευστές καταθέσεις σε μια οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης