Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλης κλίμακας κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία – Συναγερμός σε ΗΠΑ και ΕΕ

Μεγάλης κλίμακας κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία – Συναγερμός σε ΗΠΑ και ΕΕ
Η Washington Post ανέφερε ότι η νέα συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα έχει προκαλέσει ανησυχία σε αξιωματούχους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

Αναφορές για μεγάλης κλίμακας κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, και οι δυτικοί ηγέτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυτό που ίσως εξελιχθεί σε μια ακόμη πολεμική αναμέτρηση κοντά στο Donbass και την περιοχή της Κριμαίας.
Η Washington Post ανέφερε ότι «η νέα συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα έχει προκαλέσει ανησυχία σε αξιωματούχους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη που παρακολουθούν με ανησυχία τις κινήσεις αυτές.

«Δεν είναι άσκηση»

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι ρωσικές κινήσεις παραμένουν ασαφείς, ενώ η συγκέντρωση τόσο μεγάλων δυνάμεων είναι εντυπωσιακή.
Πρόκειται για μετακίνηση στρατιωτικών τρένων με τεράστιες ποσότητες υλικού και ατελείωτες νηοπομπές, όπως αναφέρει η Washington Post.
«Δεν είναι άσκηση. Δεν φαίνεται να είναι άσκηση. Κάτι συμβαίνει. Τι είναι;» διερωτήθηκε ο Michael Kofman του γεωπολιτικού think tank CNA με έδρα τη Βιρτζίνια και με ειδίκευση στις ρωσικές υποθέσεις .
Η ανησυχία στη Δύση επιτείνεται, καθώς ακολουθεί χρονικά την ολοκλήρωση των μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων «Zapad 2021» που διεξήχθησαν κυρίως μεταξύ των ρωσικών και των λευκορωσικών δυνάμεων τον Σεπτέμβριο, συμπεριλαμβανομένων μερικών άλλων συμμάχων.
Οι αναλυτές λένε ότι μεγάλες μονάδες δεν επέστρεψαν ποτέ «σπίτι» τους μετά τις ασκήσεις, αλλά αντ' αυτού πήγαν σε θέσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

«Έως και 90.000 στρατιώτες»

Ο Oleksiy Danilov, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων Zapad 2021, η Ρωσία διατήρησε στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς και κέντρα ελέγχου και επικοινωνιών, σε χώρους εκπαίδευσης κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων.
Ο Danilov εκτίμησε ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν γύρω από τα ουκρανικά σύνορα είναι 80.000 με 90.000, μη συμπεριλαμβανομένων των δεκάδων χιλιάδων που σταθμεύουν στην Κριμαία.
Τους τελευταίους μήνες το Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο για νέα επιθετικότητα κατά των φιλορωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, με δεκάδες θύματα.
Από την πλευρά τους Ουκρανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν, πως η Ρωσία είναι αυτή που προκαλεί την ένταση και τροφοδοτεί νέες συγκρούσεις ενώ μεταφέρει κρυφά όπλα.

Οι ρωσικές κόκκινες γραμμές

Αυτό καθώς ο Vladimir Putin και άλλοι Ρώσοι ηγέτες συνεχίζουν να προειδοποιούν το Κίεβο και το ΝΑΤΟ για τις ρωσικές «κόκκινες γραμμές» της στρατιωτικής επέκτασης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και της επέκτασης βάσεων στην Ουκρανία
Η Ρωσία έχει διακηρύξει ότι θα αναγκαστεί να δράσει εάν παρατηρήσει στρατιωτική επέκταση του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος.

Το μήνυμα Putin σε Ουκρανία - Δύση

Ο Putin κατηγόρησε τη Δύση και ειδικά τις ΗΠΑ, πως ασκούν επί της ουσίας πραγματικό έλεγχο στην ανώτατη ηγεσία της Ουκρανίας.
«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να χρησιμοποιηθούν τα ιστορικά μας εδάφη και οι κοντινοί μας άνθρωποι που ζουν εκεί εναντίον της Ρωσίας», έχει ξεκαθαρίσει ο Putin.
«Και σε όσους θα κάνουν μια τέτοια προσπάθεια, θα ήθελα να πω ότι έτσι θα καταστρέψουν τη χώρα τους», είχε πει απειλητικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Η εμπλοκή της Τουρκίας στην Ουκρανία

Τα τουρκικά drones, που χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό, δεν μπορεί να είναι λόγος να κατηγορείται η Άγκυρα για εμπλοκή στις συγκρούσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
Κατασκευάζονται στην Τουρκία αλλά δεν μπορεί να προσάπτονται ευθύνες στην Άγκυρα για το πώς χρησιμοποιούνται, σημείωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Sergei Lavrov στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στη Ρώμη, ο Cavusoglu είπε ότι αυτά τα όπλα δεν μπορούν πλέον να αναφέρονται ως τουρκικά όπλα μετά τη συμφωνία πώλησης.
«Κατασκευάζονται στην Τουρκία, αλλά ανήκουν στην Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά, όπως γράφει η Daily Sabah.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί ρωσικά όπλα

Ο Cavusoglu πρόσθεσε ότι, ο τουρκικός στρατός προμηθεύτηκε όπλα από διάφορες χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας - κατά τη διάρκεια των «επιχειρήσεων εναντίον των τρομοκρατών» αλλά ποτέ δεν κατηγόρησε τη Ρωσία για αυτό.
Το Κρεμλίνο εξέφρασε την Τετάρτη (27/10/2021) την ανησυχία του για την απόφαση της Τουρκίας να πωλήσει drones στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, πρόκειται για μία απόφαση, που μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση την ανατολική Ουκρανία.

Οι ρωσικές ανησυχίες

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov καυτηρίασε το γεγονός πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 τουρκικής κατασκευής για να πλήξει θέσεις στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές.
Η Ουκρανία αγόρασε εξελιγμένα τουρκικά drones για να ενισχύσει τον στρατό της και έχει συνάψει συμφωνία με την Άγκυρα για την παραγωγή των ίδιων αεροσκαφών σε ένα εργοστάσιο κοντά στο Κίεβο.
Το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε το drone προκειμένου να αναγκάσει τους φιλορώσους αυτονομιστές σε κατάπαυση του πυρός την Τρίτη (26/10). Ανέφερε ότι το drone έπληξε μια μονάδα πυροβολικού που ανήκε σε φιλορώσους αυτονομιστές, χωρίς το αεροσκάφος να διασχίσει τη γραμμή που χωρίζει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.
troop.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης