Τελευταία Νέα
Διεθνή

G20: Ιστορική συμφωνία για τον παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% από το 2023

G20: Ιστορική συμφωνία για τον παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%  από το 2023

Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 θα κυρωθεί η απόφαση στα συμπεράσματα της Συνόδου των G20 στη Ρώμη

Σχετικά Άρθρα

 Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20) αναμένεται να κυρώσουν τη συμφωνία του ΟΟΣΑ για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της διήμερης συνόδου κορυφής της G20, ενώ προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ οι κανόνες το 2023, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021.

Το προσχέδιο 

«Καλούμε τα μέρη που στηρίζουν το Περιεκτικό Πλαίσιο του ΟΟΣΑ/G20 για τη μεταρρύθμιση των πρακτικών  και τη μεταφορά των επιχειρηματικών κερδών να αναπτύξει γρήγορα τους κανόνες του μοντέλου (σ.σ. διεθνούς φορολόγησης) και τα πολυμερή μέσα όπως συμφωνήθηκαν στο Λεπτομερές Σχέδιο Εφαρμογής, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ σε παγκόσμιο επίπεδο στο 2023», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων σύμφωνα με το Reuters.
Τα συμπεράσματα της συνόδου πρόκειται να εγκριθούν επίσημα την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021.

Οι δηλώσεις Yellen

Τον Οκτώβριο 2021, 136 χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για έναν ελάχιστο φόρο σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται παγκόσμια , συμπεριλαμβανομένων των κολοσσών του Διαδικτύου όπως η Google , η Amazon, το Facebook, η Microsoft ή η Apple, ώστε να είναι πιο δύσκολο γι 'αυτούς να αποφύγουν τη φορολογία ιδρύοντας γραφεία σε δικαιοδοσίες χαμηλής φορολογίας.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen είπε ότι η επικύρωση του ελάχιστου φόρου θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους των ΗΠΑ, παρόλο που η συμφωνία σημαίνει επίσης ότι πολλές εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, όπως οι γίγαντες του Διαδικτύου, θα πληρώνουν περισσότερους φόρους αρχής γενομένης από φέτος.
«Αυτή η συμφωνία θα μετατρέψει την παγκόσμια οικονομία σε έναν πιο ευημερούντα τόπο δραστηριοποίησης για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους», υπογράμμισε η Yellen σε δήλωσή της. 

Η ευρεία συναίνεση

Σύμφωνα με δημοσίευμα ου Bloomberg το Σάββατο 30 Οκτωβρίου  2021  Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι «η διεθνής κοινότητα, χάρη στην συμφωνία για την κατώτατη διεθνή φορολόγηση, θα στηρίξει την κοινωνική συνοχή, φροντίζοντας ώστε οι επιχειρήσεις να συμβάλουν με το ποσοστό που τους αναλογεί».
Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, χαρακτήρισε το σχέδιο μια ιστορικού βεληνεκούς αναμόρφωση των κανόνων για την παγκόσμια οικονομία που θα αναγκάσει τις εταιρείες να καταβάλλουν το δίκαιο μερίδιο των φόρων τους.
Αυτό απηχούσε προηγούμενα σχόλια της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen, η υποστήριξη της οποίας βοήθησε στην προώθηση μιας συμφωνίας που είχε "παγωσει" για πολλά έτη.
Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πολλές χώρες εξέφρασαν την στήριξή τους στην πρωτοβουλία της ιταλικής προεδρίας της G20, με στόχο την δημιουργία επιχειρησιακής δύναμης για την υγεία και την οικονομία, η οποία να ευνοήσει μια στενότερη συνεργασία των δυο αυτών τομέων.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, κατά την διάρκεια των εργασιών, αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημασία της πρωτοβουλίας αυτής.

Οι δύο αλλαγές

Η συμφωνία για το νέο παγκόσμιο καθεστώς φορολόγησης έχεις δύο μείζονες στόχους:
Πρώτον, σκοπεύει πρώτα να σταματήσει την πρακτική των πολυεθνικών εταιρειών να μεταφέρουν τα κέρδη σε φορολογικούς παραδείσους ή άλλως σε χώρες με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή μέσω ενός νέου παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικου΄συντελεστή 15%.
Δεύτερον, προσπαθεί επίσης να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο πλέον μέρος των εμπορικών συναλλαγών διαξάγεται μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες φορολογώντας τις εταιρείες όπου δραστηριοποιούνται αντί για το πού δηλώνουν την φορολογική τους έδρα.

Τα προσκόμματα

Αν και η συμφωνία έχει ξεπεράσει ορισμένα σημαντικά προσκόμματα -- όπως η υπογραφή της Ιρλανδίας -- αντιμετωπίζει πολλά πιθανά εμπόδια προτού τεθεί σε ισχύ και αποδειχθεί αποτελεσματική, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός αξιόπιστου μηχανισμού επίλυσης των διεθνών φορολογικών διαφορών.
Οι συμμετέχοσες χώρες πρέπει επίσης να υιοθετήσουν τα μέτρα των διεθνών φορολογικών κανόνων στην εσωτερική νομοθεσία τους και νσ κυρώσουν επίσημα την πολυμερή σύμβαση, η οποία θα εκπονηθεί στο πλαίσο του ΟΟΣΑ.

«Ψηφιακοί» φόροι

Οι ΗΠΑ και πέντε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βοήθησαν να επιτευχθεί συμφωνία μαζί με την παράπλευρη συμφωνία, που ανακοινώθηκε στις 21 Οκτωβρίου. ‘
Επιτρέπει στις ευρωπαϊκές χώρες να «πραγώσουν», προς το παρόν, τους λεγόμενους φόρους ψηφιακών υπηρεσιών σε τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Facebook. και η Amazon.com. , για το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προκαλεί άδικες διακρίσεις σε βάρος αμερικανικών εταιρειών.
Αυτό επιτρέπει σε αυτά τα κράτη να διατηρήσουν τα έσοδα και διατηρεί την πίεση στο Κογκρέσο να εγκρίνει τους νέους κανόνες παρά τις αντιρρήσεις των ρεπουμπλικανών.

Πιστώσεις φόρου

Εφόσον και όταν τεθεί σε ισχύ ένα νέο παγκόσμιο φορολογικό καθεστώς τα επόμενα δύο χρόνια, οι ευρωπαϊκές χώρες θα προσφέρουν πιστώσεις για την αποτελεσματική επιστροφή τυχόν φόρων που έχουν εισπραχθεί πέραν αυτού που θα πλήρωναν οι εταιρείες βάσει της παγκόσμιας φορολογικής συμφωνίας.
Παρά την εγκάρδια υποστήριξη της κυβέρνησης Biden, η συνολική συμφωνία μπορεί να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση στις ΗΠΑ, όπου είναι αβέβαιο εάν ο πρόεδρος μπορεί να πείσει αρκετούς γερουσιαστές να εγκρίνουν τις φορο-επιβαρύνσεις.
Ενώ οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου μπορούν να επιβάλουν μόνοι τους τον ελάχιστο φόρο 15% αυτό το φθινόπωρο ως μέρος του προτεινόμενου πακέτου κοινωνικών δαπανών του Biden, η κύρωση του τμήματος της ανακατανομής των φορολογικών βαρών μπορεί να διαρκέσει αρκετούς ακόμη μήνες και θα αντιμετωπίσει σκληρή αντίθεση από τους Ρεπουμπλικάνους, επισημαίνει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης